Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Για τα θέματα Εκκλησίας που άνοιξε ο κ. Τσίπρας
 

1. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι: «Εγώ θα μιλήσω τελευταίος κι όταν μιλήσω τελευταίος θα δείτε ότι όλος αυτός ο θόρυβος ήταν ένας θόρυβος φούσκα». Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Είπαμε ευθέως τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα που άνοιξε ο κ. Τσίπρας. Και οι θέσεις αυτές είναι σταθερές και ξεκάθαρες:

Πρώτον:  Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 3, ο Αλ. Τσίπρας, ανακοινώνοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του τη δρομολόγηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, τόνιζε κατά λέξη: «Έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά». Εμείς είπαμε από την αρχή ότι η θρησκευτική ελευθερία κατοχυρώνεται ρητά στο άρθρο 13, ότι οι όποιες εκκρεμότητες στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας μπορούν να λυθούν νομοθετικά και ότι δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση, καμία προσθήκη στο άρθρο 3 του Συντάγματος. Ήμασταν και είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή του άρθρου 3. Ακόμη κι αν αποφασίσει κάτι τέτοιο η σημερινή Βουλή θα το ματαιώσει η επόμενη.

Δεύτερον: Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, δεν είμαστε επί της αρχής αντίθετοι. Και αυτό το είπαμε επίσης από την αρχή. Άλλωστε εμείς ξεκινήσαμε το 2013 την προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά διαφώνησε και ακύρωσε την πρωτοβουλία εκείνη της κυβέρνησής μας ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, ο τρόπος εφαρμογής μίας τέτοιας συμφωνίας έχει πολλές παραμέτρους οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν ώστε τελικά η αξιοποίηση της περιουσίας να αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών.

Τρίτον: Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία του κλήρου είπαμε, επίσης από την αρχή, ότι διαφωνούμε απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών. Υπενθυμίσαμε, μάλιστα, ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προβλέψει την ένταξη των κληρικών στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και είχε διασφαλίσει πλήρως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.  Δεν συμφωνήσαμε και δεν συμφωνούμε με την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει 10.000 κληρικούς και τις οικογένειές τους σε καθεστώς ανασφάλειας μόνο και μόνο για να ισχυρίζεται ότι δημιουργείται δήθεν δημοσιονομικός χώρος και να εξαπατά τους πολίτες μοιράζοντας υποσχέσεις για διορισμούς. Ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως ακόμη κι αν περάσει σχετικό νόμο η σημερινή Κυβέρνηση, θα τον καταργήσει η επόμενη

Δεν υπάρχουν σχόλια: