Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018

Μοσχάτο, 8 Νοεμβρίου 2018
 
Α. Σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους

1. Πως σχολιάζετε τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου;
 

Πρώτα απ όλα δεν ξέρουμε, αν μπορούμε πια να την ονομάζουμε συμφωνία. Διότι αν καταλάβαμε από τις χθεσινές δηλώσεις που έγιναν μετά και τις αντιδράσεις των κληρικών ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος την χαρακτηρίζει “πρόθεση συμφωνίας” την οποία επιπλέον την θέτει υπό την αίρεση να γίνει δεκτή από τους ιερείς. Άρα επιβεβαιώνεται και η αρχική μας τοποθέτηση στην οποία αναδείξαμε ότι το μόνο καινούργιο που ακούσαμε είναι ο κατ επίφαση νέος τρόπος μισθοδοσίας των κληρικών που αποδεικνύεται ήδη και άκρως προβληματικός καθότι απροετοίμαστος.

2. Τι εννοείτε ακριβώς; Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε χτες ότι μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου για τη μισθοδοσία των κληρικών ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η Κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος απλώς με έμμεσο και όχι άμεσο τρόπο όπως σήμερα. Και είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι επειδή δήθεν οι κληρικοί δεν θα πληρώνονται απευθείας από το κράτος, αλλά από την Εκκλησία με χρήματα του κράτους, ανοίγει ο δρόμος για 10.000 διορισμούς. Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει η κυβέρνηση; Κουτόχορτο τρώνε οι πολίτες; Προσπαθεί να μας πείσει ότι επειδή θα πληρώνει διαφορετικά 10.000 ιερείς μπορεί να προσλάβει άλλους 10.000 υπαλλήλους, ενώ την ίδια ώρα έχει γονατίσει τους πάντες στους φόρους; Έχει ανακαλύψει κάποιο ευρώδεντρο  η κυβέρνηση και δεν το βλέπουμε; Είναι προφανές ότι μπροστά στην επερχόμενη ήττα του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει πια να πει και να κάνει τα πάντα. Δεν θα διστάζει ακόμη και να τινάξει τη χώρα στον αέρα.

3. Ναι, αλλά η συμφωνία περιείχε και το σκέλος που αφορά τη διαχείριση της περιουσίας της. Σε αυτό έχετε κάποιο διαφωνία;

Ας παρατηρήσουμε αρχικά ότι η κυβέρνηση παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγματος, αλλά απλής νομοθέτησης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας. Και ότι παράλληλα με την άτακτη υποχώρηση του κ. Τσίπρα στις μέχρι πρότινος μεγαλεπίβολες εξαγγελίες του περί συνταγματικού διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δημαγωγία του.

Από εκεί και πέρα στο ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύεται η γνωστή και παροιμιώδης υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2013, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει το νόμο 4182 (άρθρο 83) της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με ισότιμη συμμετοχή κράτους και εκκλησίας. Μάλιστα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, είχαν εκφράσει, τότε, δημόσια τη διαφωνία τους με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι η μισθοδοσία των κληρικών πρέπει να φύγει από το κράτος και να την αναλάβει η εκκλησία μέσω της περιουσίας της. Αν δεν είναι αυτό υποκρισία και δημαγωγία τι είναι;

4. Για το θέμα της αλλαγής της μισθοδοσίας των κληρικών γιατί διαφωνείτε; Πρέπει ή δεν πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί κατά τη γνώμη σας;

Αυτό είναι ένα ορθότατο ερώτημα αλλά το μόνο που δεν κάνει η κυβέρνηση είναι να το απαντά. Ο κ. Τσίπρας μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Ανακοίνωσε ξαφνικά ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ. Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, αυτή η πρόταση φαίνεται να προκαλεί μόνο προβλήματα. Θα μας επιτρέψετε λοιπόν εμείς να θέσουμε κάποια αυτονόητα ερωτήματα:
  • Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;
  • Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η εκκλησία;
  • Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;
  • Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα;  

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις.

5. Ναι αλλά δεν μας απαντάτε αν η άποψη της ΝΔ είναι ότι οι ιερείς πρέπει ή δεν πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η κυβέρνηση, -κάθε κυβέρνηση- οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με εντελώς πρόχειρες και ακατέργαστες επιλογές. Διότι αυτό κατόρθωσε να κάνει η κυβέρνηση. Να ξεσηκώσει με τις ανακοινώσεις της όλους τους ιερείς που ευλόγως ανησυχούν για το πώς θα μισθοδοτούνται. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι στο συγκεκριμένο θέμα. Ανάλογες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται στο πόδι για 10.000 λειτουργούς της Εκκλησίας. Μακάρι κάποια στιγμή στο μέλλον οι ιερείς να μπορούν να πληρώνονται αποκλειστικά από τα έσοδα που θα έχει η Εκκλησία από την αξιοποίηση της περιουσίας της. Αυτό θα ήταν κάτι που προφανώς θα το επιζητούσε και η Εκκλησία και η Πολιτεία. Αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ούτε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε με πρόχειρες ανακοινώσεις που τελικά μόνο ανησυχία και προβλήματα φαίνεται να δημιουργούν.
Αυτή είναι η πάγια θέση της ΝΔ. Ότι για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας χρειάζονται εκτός από καλόπιστο διάλογο και πολύ καλή προετοιμασία.

6. Είναι αλήθεια ότι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των ιερέων να συναντήσουν τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα που έχει προκύψει;

Ναι. Για το θέμα που έχει ανακύψει, όπως και για άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία προγραμματίστηκε για τις προσεχείς ημέρες. Και από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να συμβάλουμε να υπάρξει μια λύση επωφελής και για τις δύο πλευρές στο πρόβλημα που ανέκυψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: