Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Μοσχάτο, 30 Νοεμβρίου 2018
Α. Για τις καταλήψεις
 
1. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε πως υπάρχει ένα κύμα καταλήψεων σε σχολεία για το Μακεδονικό; Ποια είναι η θέση σας;
 
Ήμασταν και είμαστε σταθερά εναντίον των καταλήψεων και ιδίως των καταλήψεων στα σχολεία. Θέλουμε ανοιχτά και όχι κλειστά σχολεία. Τα σχολεία είναι χώρος γνώσης και δημιουργίας.  Ανοιχτά σχολεία σημαίνει και ανοιχτά μυαλά. Έχοντας πείρα πολλών ετών πλέον, γνωρίζουμε ότι οι καταλήψεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Ούτε είναι σύμβολο αντίστασης ασχέτως του τι επικαλείται ο καθένας. Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και μία ακόμη παράμετρο: ότι τα κλειστά σχολεία πλήττουν πρωτίστως τους μαθητές που προέρχονται από τις πιο φτωχές οικογένειες οι οποίοι πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε φροντιστήριο. Διότι, βεβαίως, καταλήψεις δεν έχουμε στα ιδιωτικά σχολεία.
 
2. Αυτή είναι η θέση του συνόλου της Νέας Δημοκρατίας διότι έχουμε ακούσει και διαφορετικές φωνές τόσο από στελέχη σας όσο και από το συνδικαλιστικό όργανο σας, τη ΔΑΚΕ.

Δεν υπάρχει κανείς στη Νέα Δημοκρατία που να συμφωνεί με τις καταλήψεις στα σχολεία. Όχι μόνο σήμερα, αλλά πάντα. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί αυτή τη σπέκουλα, τους προκαλούμε  να μας πουν ένα στέλεχος της ΝΔ που να τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των σχολείων. Την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία τονίζει και η ΔΑΚΕ με απόλυτη σαφήνεια. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, όλοι στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουμε ότι και οι μαθητές όπως και οι ενήλικοι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους. Και βεβαίως να εκφράζουν την αντίθεσή τους με την ακολουθούμενη πολιτική για το σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό άλλωστε δεν συμβαίνει μόνο στη μαθητική κοινότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εναντιώνεται σε αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία ενώ πριν μερικούς μήνες εκατομμύρια πολιτών συμμετείχαν σε τεράστιες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ωστόσο που λέμε για τους μαθητές είναι το αυτονόητο σε κάθε δημοκρατική χώρα: να εκφράσουν την άποψή τους, αλλά όχι με κλειστά σχολεία.

3. Δηλ. δεν έχουν βάση όσα σας προσάπτουν από τον ΣΥΡΙΖΑ περί διγλωσσίας σε αυτό το ζήτημα;

Προφανώς και δεν έχουν καμία βάση. Ο, δε, ΣΥΡΙΖΑ  είναι ο τελευταίος που δικαιούται να εγκαλεί τη ΝΔ για ζητήματα καταλήψεων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως διαχρονικά η παράταξη του έπαιξε παιχνίδια εις βάρος των μαθητών, υποκινώντας καταλήψεις και δικαιολογώντας άλλες έκνομες συμπεριφορές, με μόνο στόχο να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι προϊόν μαθητικών καταλήψεων όταν και κέρδισε τότε τα πρώτα λεπτά δημοσιότητας του. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς έχουμε μία σταθερή θέση απέναντι στις καταλήψεις ασχέτως της προέλευσης τους. Δεν υπάρχουν καλές καταλήψεις που προέρχονται από την άκρα αριστερά και κακές που προέρχονται από την άκρα δεξιά. Για να παραφράσουμε και τον στίχο του Καβάφη: βλάπτουν κι οι δύο τους την Ελλάδα το ίδιο.

4. Μήπως, όμως, εξαιτίας της στάσης σας αυτής, σας ασκηθεί κριτική από την άλλη πλευρά. Ότι κλείνετε δηλ. το μάτι στη συμφωνία των Πρεσπών.
 
Αυτά είναι αστειότητες. Η Νέα Δημοκρατία έχει απολύτως ξεκάθαρη στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είμαστε εναντίον της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών που παραχωρεί γλώσσα και εθνότητα στα Σκόπια. Κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην υπογραφεί αυτή ενώ έχουμε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να την επικυρώσουμε αν έρθει στη βουλή ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές ως κυβέρνηση. Και επαναλαμβάνουμε πως είναι θεμιτό και αναμενόμενο να αντιδρά κανείς σε αυτή την εξέλιξη που έφερε η καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πάντα, όμως, στο πλαίσιο του Νόμου και των κανόνων που θέτει η Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: