Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Μοσχάτο, 29 Νοεμβρίου 2018

Α. Για τις εξαγγελίες Τσίπρα

1. Ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι μόλις τώρα συμπληρώνει 100 μέρες στην εξουσία, διότι γι’ αυτόν ο χρόνος της διακυβέρνησης μετρά από τότε που έβγαλε την χώρα από τα Μνημόνια.
Προφανώς δεν το κατάλαβε καν, αλλά ο κ. Τσίπρας ομολόγησε χθες την παταγώδη αποτυχία του. Διότι πως αλλιώς να εκλάβει κανείς έναν πρωθυπουργό που επί της ουσίας ομολόγησε ότι θέλει να ξεχάσουμε τα 4 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία; Μπορεί βέβαια να θέλει να μετρήσει το χρόνο αλλιώς. Όμως ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα. Ο κ. Τσίπρας είναι ήδη όχι μόνον ο μακροβιότερος, αλλά και ο συνεπέστερος μνημονιακός Πρωθυπουργός.  Και δυστυχώς για την Ελλάδα, μετράει τέσσερα χρόνια στην Κυβέρνηση και όχι 100 μέρες. Τα τέσσερα αυτά χρόνια όμως οι πολίτες τα πλήρωσαν ακριβά σε φτώχεια, αλλά και φόρους.

Όσο και να προσπαθεί, οι πολίτες δεν πρόκειται να ξεχάσουν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα ψέματα που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ούτε φυσικά ξεχνούν  ότι ήταν αυτός που πήγε τη χώρα στο χείλος το γκρεμού, διέλυσε τις τράπεζες, επέβαλε  capital controls, εξαπάτησε τους Έλληνες με ένα δημοψήφισμα-παρωδία και μετά υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, επιβάλλοντας 10 δις. ευρώ πρόσθετα μέτρα. Επίσης, δεν ξεχνούν ότι ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα,  υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και κρατά την Ελλάδα σήμερα εκτός αγορών. Οι πολίτες γνωρίζουν, όμως,  ότι σήμερα είναι ο κ. Τσίπρας αυτός που  υπονομεύει το μέλλον της χώρας, καθώς η οικονομία παραμένει καθηλωμένη, οι  επενδύσεις έχουν πιάσει πάτο, οι μισθοί μειώνονται και οι νέοι μας συνεχίζουν να αναζητούν ελπίδα στο εξωτερικό. Όπως λέει και το λαϊκό τραγούδι «μας υποχρέωσε, αλλά δεν μας είπε τελικά πόσα μας χρέωσε».

2. Τι διαφορετικό, όμως, μπορεί να κάνει μια Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Οι Έλληνες ξέρουν ότι δεν έχουν τίποτα πια να περιμένουν από αυτή την Κυβέρνηση.  Το κεφάλαιο της παρακμής πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με υγιή και βιώσιμο τρόπο.  Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και η Ελλάδα δεν πρέπει να ξαναμπεί στον φαύλο κύκλο μιας πελατειακής πολιτικής που μοιράζει προσωρινή ανακούφιση την ίδια ώρα που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι. Η Ελλάδα θέλει δουλειές και ευκαιρίες. Προτεραιότητα της αυριανής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να απελευθερώσουμε τις  δημιουργικές δυνάμεις και να αλλάξουμε το κλίμα και τη η ψυχολογία στην αγορά.  Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που θα ξέρει πού θέλει να πάει και πώς θα πάει. Μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά, με λιγότερους φόρους και εισφορές, με απλοποίηση διαδικασιών για τις επενδύσεις, με επιθετικές αποκρατικοποιήσεις, με μικρότερο και καλύτερο Κράτος που θα λειτουργεί με αξιολόγηση και αξιοκρατία, με λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όσους γονάτισαν τα χρόνια της κρίσης να σταθούν ξανά όρθιοι. Στο σχέδιό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει θέση για όλους και θα το κάνουμε πράξη με τη στήριξη των πολιτών, με συμμάχους όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και με αιχμή την υγιή επιχειρηματικότητα.

Β. Για τον ΕΝΦΙΑ

1. Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να πανηγυρίζει πως προχωρά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30%; Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Πρωτ΄ απ΄ όλα να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας υποσχόταν την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ λέγοντας πριν από περίπου τριάμισι χρόνια πως «ήταν ένας άδικος φόρος που δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται». Σήμερα λοιπόν αντί έστω να αντιγράψει το πρόγραμμά μας πάλι κοροϊδεύει τους πολίτες. Λέει ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και μάλιστα μόνον για τα ακίνητα μέχρι 60.000 ευρώ, αλλά επί της ουσίας ούτε αυτό ισχύει καθώς θα αυξήσει από 1/1/19 του τις αντικειμενικές αξίες. Στην πραγματικότητα  η Κυβέρνηση -για μια ακόμη φορά- περιφρονεί τη μεσαία τάξη η οποία δεν πρόκειται να δει κανένα όφελος. Για όσους δε θα δουν κάποια μείωση, αυτή περιορίζεται στα επίπεδα των 20-30 ευρώ. Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Κυβέρνησης η οποία αμετανόητη πιστεύει ότι πείθει τους πολίτες, ενώ όλοι έχουν καταλάβει ότι τους εξαπατά.

2. Τι διαφορετικό όμως προτείνετε εσείς για τον ΕΝΦΙΑ;

Η δική μας πρόταση είναι απολύτως ξεκάθαρη και αφορά όλους τους πολίτες: Η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο που θα ωφεληθούν όλοι. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δεσμευθεί για την αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες και του φόρου υπεραξίας, για έκπτωση του φόρου για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, για απλοποίηση των μεταβιβάσεων, καθώς  και για την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων με στόχο την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις  θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα τονώσουν τη ρευστότητα στην οικονομία, θα οδηγήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και θα αποφέρουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε αναπτυξιακό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο.

3. Ακούσαμε επίσης τον κ. Τσίπρα να σας κατηγορεί για τη πρότασή σας που αφορά τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους αναφέροντας ότι είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και ότι θα διαλύσει την αυτοδιοίκηση. Τι απαντάτε;

Ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι σκόπιμα προσπαθεί να μπλέξει τα πράγματα. Εμείς έχουμε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος το οποίο αφορά στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Όμως, η πρότασή μας για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους δεν χρειάζεται καν συνταγματική αναθεώρηση, καθώς αυτό που θα αλλάξει είναι ότι ο εν λόγω φόρος θα εισπράττεται με τον ίδιο τρόπο αλλά θα μεταφέρεται αμέσως στους Δήμους, οι οποίοι και σταδιακά θα μπορούν και να τον καθορίζουν. Οπου έχει εφαρμοσθεί το εν λόγω μέτρο υπάρχει πάντα μείωση και όχι αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Αλλά σε κάθε περίπτωση η δική μας διακυβέρνηση θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε όλους κατά 30% στους πρώτους 24 μήνες και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Στην συνέχεια, όταν εφαρμοστεί η πρότασή μας, οι δήμοι θα αποκτήσουν πλήρη οικονομική αυτονομία και δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ παρά μόνο αν πείσουν τους πολίτες ότι χρειάζονται επιπλέον πόρους για να κάνουν συγκεκριμένα έργα που οι Δήμαρχοι θα προτείνουν και θα λογοδοτούν γι αυτά στους πολίτες. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου, ενώ είναι αυτονόητο ότι θα τεθεί από την πολιτεία και ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορεί να γίνεται η αυξομείωση των τιμών ζώνης των ακινήτων σε κάθε δήμο. Επαναλαμβάνουμε όμως κάτι για να το καταλάβουν οι πολίτες. Όπου έχει εφαρμοσθεί το δικό μας σύστημα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται ακόμη περισσότερο.

4. Επίσης, όμως, σας είπε ότι με τη δική σας πρόταση  θα υπάρξει χαμηλότερος φόρος στους πλούσιους δήμους,  αλλά υψηλότερος στους φτωχού δήμους της χώρας. Ποιο το σχόλιό σας;

Είναι άλλο ένα τεράστιο ψέμα του κ. Τσίπρα. το αντίθετο θα συμβεί. Διότι με το σύστημα που προτείνουμε θα υπάρξει αμέσως ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός ο οποίος θα υποχρεώνει τους Δήμους με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ να δίνουν αυτοματοποιημένα το πλεόνασμά τους στους φτωχότερους δήμους. Αυτό άλλωστε  συμβαίνει και σήμερα καθώς τα χρήματα που λαμβάνουν οι Δήμοι από το Κράτος δεν δίνονται αναλογικά με την αξία της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων τους, αλλά λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως η γεωγραφική τους θέση και το εισόδημα των κατοίκων τους.

Γ. Για κοινωνικό μέρισμα και φορολόγηση επιχειρήσεων

1. Πως σχολιάζετε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το κοινωνικό μέρισμα;     

Η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την οικονομική πολιτική ως παιχνίδι επιδομάτων με πελατειακά κριτήρια. Ο κ. Τσίπρας -για μια ακόμη χρονιά- ακολουθεί την ίδια συνταγή. Αφού για ένα σχεδόν χρόνο διέλυσε την οικονομία και φορολόγησε ό,τι κινείται, έρχεται τον  Δεκέμβριο να δώσει ψίχουλα μπροστά σε αυτά τα οποία έχει πάρει. Με απλά λόγια: Πήρε από τους Έλληνες 10 και τους επιστρέφει το ένα. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να πανηγυρίζει όταν έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και έχει γονατίσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις από την υπερφορολόγηση. Η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι αυτή που  επέβαλε 29 νέους φόρους, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας στα 9,5 δισ. ευρώ. Ό,τι και να δώσει, ό,τι και να υποσχεθεί, οι πολίτες έχουν καταλάβει την κοροϊδία και θα του δώσουν την απάντηση που χρειάζεται στις εκλογές.

2. Επίσης ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση  προχωρά στη μείωση του συντελεστή φορολόγηση των επιχειρήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 29% στο 28%. Δεν συμφωνείτε;

Πρόκειται για εμπαιγμό και κοροϊδία. Η Κυβέρνηση ενώ είχε ψηφισθεί το 2017 και την εφάπαξ μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% από 1/1/2019, έρχεται τώρα να καταργήσει την παλαιά διάταξη και να την αντικαταστήσει με μια νέα που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγηση των επιχειρήσεων μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 29% στο 28%. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος φόρος από το 26% που ήταν το 2014, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  τον έφθασε στο 29%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα εκτινάχθηκε από το 10% στο 15%. Ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του διαλύουν τις επιχειρήσεις, αφού τις υπονομεύουν συνειδητά. Για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι μοιράζουν ξεροκόμματα επιδομάτων και να βολεύουν με χιλιάδες προσλήψεις  των κομματικό τους στρατό. Τα τελευταία τρία χρόνια η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα φόρτωσε  στους πολίτες το κόστος ενός ΕΝΦΙΑ μόνο για τα κομματικά της ρουσφέτια, αφού η μισθοδοσία στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια (το λέει η ίδια η Κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο 2015-2019).

3. Όμως βλέπουμε ότι ψηφίζετε τα μέτρα που φέρνει η Κυβέρνηση.

Βεβαίως και θα ψηφίζουμε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει - έστω και στο ελάχιστο -τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκες. Όμως είμαστε ξεκάθαροι: Η αυριανή Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προχωρήσει σε αναμόρφωση των παροχών. Βασική προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη την οποία προσδοκούμε να φέρουμε μέσα από νέες επενδύσεις να  τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ. Έτσι, το κατώφλι της φτώχειας σταδιακά θα ανέβει για να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα. Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Εμείς θέλουμε να φέρουμε νέες επενδύσεις και χιλιάδες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η εμμονή της Κυβέρνησης να υπερφορολογεί, να απαλλοτριώνει την παραγωγική Ελλάδα για να μοιράζει στη συνέχεια κρατικοδίαιτη επαιτεία οδηγεί την οικονομία σε έναν αέναο κύκλο ύφεσης που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους. Εμείς αυτό θα το σταματήσουμε.

Δ. Για καταλήψεις

1. Τι τελευταίες ημέρες βλέπουμε πως υπάρχει ένα κύμα καταλήψεων σε σχολεία για το Μακεδονικό; Πιστεύετε ότι οι μαθητές υποκινούνται;

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι πατριδοκάπηλοι που παριστάνουν τους Πατριώτες καλούν τα παιδιά μας σε καταλήψεις των σχολείων τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση το Μακεδονικό και άλλα εθνικά θέματα. Tα σχολεία πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά και όσοι για οποιονδήποτε λόγο, είτε από την άκρα αριστερά, είτε από την άκρα δεξιά ενθαρρύνουν ή και υποκινούν σχολικές καταλήψεις είναι εχθροί της γνώσης, εχθροί της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και τελικά πολέμιοι της Δημοκρατίας. Κλειστά σχολεία σημαίνουν κλειστά μυαλά.

2. Γιατί, όμως, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο τόσο μαζικά;

Είναι προφανές ότι οι  μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πως να αντιδράσουν. Όμως, εμείς είμαστε εναντίον των καταλήψεων. Δεν θέλουμε κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια. Και προφανώς αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είμαστε απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουμε πει και ξαναπεί ότι δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία ούτε στην παρούσα Βουλή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Είναι πολιτικά σαφές. Και ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει αλλά όχι με κλειστά σχολεία. Η Ν.Δ. θέλει ανοιχτά σχολεία και ανοιχτά μυαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: