Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Κοινωνικά επιδόματα

1. Η Ν.Δ. αφενός υποστηρίζει ότι λύσεις στα σημερινά προβλήματα δεν μπορεί να βρεθούν μέσα από επιδοματικές πολιτικές και αφετέρου ψηφίζει τα επιδόματα που μοιράζει η Κυβέρνηση. Πως γίνεται αυτό;
 

Πρωτ’ απ’ όλα μην ξεχνάμε ότι είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που περιέκοψε βασικά κοινωνικά επιδόματα, όπως τα πολυτεκνικά, το ΕΚΑΣ και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Αφού έχει πάρει από τους πιο αδύναμους όλα όσα έπαιρναν μέχρι σήμερα, παριστάνει στο τέλος του χρόνου τον Αη Βασίλη. Δεν καλύπτει, όμως, ούτε κατ’ ελάχιστον εκείνους που ή ίδια λεηλάτησε. Ακόμη και  το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που ήταν το 2014 στα 210 εκατ. ευρώ και το περιόρισε στα 60 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα,  αυστηροποίησε τα κριτήρια χορήγησής του που οδήγησαν σε περιορισμό των δικαιούχων, κατάργησε την προκαταβολή και μείωσε την επιδότηση ανά λίτρο. Και αυτό σε αντίθεση με την πολιτική της  προηγούμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ. που  μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξησε το αντίστοιχο επίδομα και διεύρυνε τα κριτήρια χορήγησής του. Συνεπείς μάλιστα σε αυτή την επιλογή, καταθέσαμε ήδη συγκεκριμένη πρόταση που προβλέπει  αφενός το διπλασιασμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ και αφετέρου την επαναφορά των  διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων χορήγησης του 2014.
 
Γ. Οικονομία
 
1. Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις του επικεφαλής και μελών του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού κατά την παρουσίαση των εκθέσεων τους για την πορεία της οικονομίας το 2018 στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου;

Με μια φράση χαρακτήρισαν την Ελλάδα πρωταθλήτρια φόρων και ουραγό επενδύσεων. Ο επικεφαλής του Γραφείου κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε ότι «στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών δηλαδή ΦΠΑ και ΕΦΚ είμαστε στην 1η θέση με διαφορά με 15,8% όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 11,9%» ενώ πρόσθεσε ότι αρκετά ψηλά βρίσκεται και ο συντελεστής φορολόγησης εισοδημάτων σε σχέση με την Ε.Ε., τονίζοντας χαρακτηριστικά:  «Αν πει κανείς ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται σε σχέση με το παρελθόν η απάντηση είναι ναι». Επίσης, ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντίνου, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Γραφείου και επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε πως στον τομέα των επενδύσεων «Είμαστε στον πάτο της ευρωζώνης. Στο 12%».

Τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που η ίδια η Κυβέρνηση επέλεξε δικαιώνουν απόλυτα τις επισημάνσεις της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: