Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

Μοσχάτο, 7 Αυγούστου 2018

Α. Για την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου

1. Μπορεί με έναν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός να αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων; 

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. O κ. Τσίπρας παίζει μουσικές καρέκλες επιχειρώντας να διασωθεί. Όμως όσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη  για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.  Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι ακυβέρνητη πολιτεία στα χέρια μιας κυνικής παρέας που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή στην εξουσία.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες έχουν γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία απονομιμοποιήθηκε μέσα σε τραγικές συνθήκες. Γιατί απέδειξε  ότι δεν γνωρίζει, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει καμία ικανότητα να προσφέρει στους Έλληνες την ελάχιστη ασφάλεια. Τώρα, όσους ανασχηματισμούς και αν κάνει, όσα δανεικά ονόματα και αν πάρει, όσα άλλα στελέχη κι αν τώρα εμφανίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο: Οι Έλληνες έχουν γυρίσει την πλάτη στον κ. Τσίπρα.

2. Δεν αρκούν οι παραιτήσεις; 

Καθόλου. Βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία συμπεριφέρεται με ένα προφανές μίγμα κυνισμού και συγκάλυψης. Βλέπουμε έναν πρωθυπουργό που προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητα της κυβέρνησής του και έχει σχεδιάσει πώς θα μεταθέσει την ευθύνη. Μόνο που η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου δική του. Δεν μπορεί αρκετές μέρες μετά την τραγωδία να θεωρεί ότι όλα ήταν καλώς γενόμενα και τώρα να αποφασίζει αποπομπές. Δεν μπορεί για μέρες να μην αντιλαμβάνεται ότι οι επιτελείς και οι υπουργοί του ήταν εκείνοι οι οποίοι δεν σχεδίασαν κατάλληλα την αντιμετώπιση κρίσεων και διαχειρίστηκαν με ανεπάρκεια την κρίση όταν αυτή επήλθε, προσπαθώντας μάλιστα να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, και να επιχειρεί τώρα να αποδώσει εκ των υστέρων ευθύνες. Είναι προφανές ότι ο ίδιος έπρεπε να γνωρίζει και να έχει αναλάβει απολύτως την ευθύνη από την πρώτη στιγμή. Όλο αυτό είναι μια επιχείρηση αγοράς χρόνου από την πλευρά του πρωθυπουργού, εξόχως προκλητική.      

3. Ζητάτε την παραίτηση του πρωθυπουργού, ζητάτε εκλογές; 

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως απονομιμοποιημένη. Οι Έλληνες έχουν γυρίσει την πλάτη στον κ. Τσίπρα, και είναι απαραίτητο αυτό ο ίδιος να το αντιληφθεί. Εμείς δεν μπορούμε να προκαλέσουμε εκλογές. Είμαστε, όμως, Αξιωματική Αντιπολίτευση και διαπιστώνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα ανθρώπων που προτάσσουν τον κυνισμό, αντιμετωπίζουν το σύνολο των σοβαρών θεμάτων με απόλυτη άγνοια και έχουν απόλυτη αδυναμία να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση.  Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε όλους τους τόνους ότι, καταφεύγοντας σε αποκεφαλισμούς ή σε αλλαγές ρόλων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας δεν διασώζεται. Η επιχείρηση «αγοράζω χρόνο - θέλω να παραμείνω πρωθυπουργός», φαντάζει τουλάχιστον προκλητική στα μάτια των πολιτών που ξέρουν ποιος είναι ο υπεύθυνος.

 4. Ποινικές ευθύνες βλέπετε; 

Ποινικές ευθύνες διερευνά η Δικαιοσύνη. Όπως ξέρετε είχαμε ζητήσει να γίνει η έρευνα αυτή από ανώτατο δικαστή, από εισαγγελέα εφετών. Και είναι σαφές ότι  ζητάμε να αναβαθμιστεί η έρευνα γιατί θεωρούμε ότι μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία χρειάζεται οι πολίτες να αρχίσουν να επουλώνουν τις πληγές τους, αλλά και να δουν πως υπάρχει απόδοση των ευθυνών.  Τόσες μέρες μετά την τραγωδία και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των νεκρών. Γιατί δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που χάθηκαν; Εκτιμούμε ότι πρόκειται για άλλη μια εκδήλωση της ανικανότητας, του κυνισμού και της επιχείρησης συγκάλυψης  των ευθυνών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των νεκρών.

5. Ποια είναι η θέση σας για το γκρέμισμα αυθαιρέτων που αρχίζει η κυβέρνηση; 

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την κατεδάφιση των κτισμάτων που «φυτρώνουν» σε αναδασωτέες περιοχές από το 2008. Θέλουμε τα αυθαίρετα -όταν η Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα αποφασίζει την κατεδάφισή τους- να κατεδαφίζονται. Είναι ξεκάθαρη η θέση και η πολιτική βούλησή μας. Για 1639 υποθέσεις οι αποφάσεις κατεδάφισης είχαν τελεσιδικήσει σε και ευθύνεται απολύτως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εκτελέστηκαν. Κανένας δεν παρεμπόδισε την κυβέρνηση να κάνει αυτό που η Δικαιοσύνη της έλεγε, τελεσίδικα. Τα αυθαίρετα αυτά έπρεπε να είχαν κατεδαφιστεί επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι 4 χρόνια στην κυβέρνηση. Το ότι δεν κατεδαφίστηκαν οφείλεται σε δική τους πολιτική επιλογή. Τώρα νομοθετούν εναντίον του εαυτού τους. Τώρα ψάχνουν τρόπο να διαχύσουν τις ευθύνες.  Οι ευθύνες τους, όμως, είναι πασιφανείς.

6. Εσείς δεν έχετε ευθύνες για όσα προηγήθηκαν όλα τα χρόνια που η ΝΔ κυβερνούσε;

Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα τοποθετήθηκε με πραγματική αγωνία για το τι συνέβαινε στο Μάτι και -αντιλαμβανόμενος το δράμα των ανθρώπων- σημείωσε ότι διαχρονικά το ελληνικό κράτος απέδειξε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Αυτό είναι ένα στοιχείο που αποδίδει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο ο αρχηγός της Ν.Δ. αντιμετωπίζει την κατάσταση. Κανένας δεν μπορεί να αθωώσει το παρελθόν. Αυτό, όμως, που σίγουρα μπορούμε να προσπαθήσουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ασφάλεια, με κανόνες, με σοβαρότητα. Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την ευθύνη να είναι οι κατάλληλοι και να έχουν προετοιμαστεί  ώστε να διαχειριστούν μεγάλες κρίσεις. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να γίνουν πρώτα τεράστιες καταστροφές, όπως στο Μάτι, για να ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζουμε, εξάλλου ότι είχε προηγηθεί στο Λεκανοπέδιο η πλημμύρα στη Μάνδρα, όπου είχαν χαθεί  24 άνθρωποι. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων τέτοιες καταστάσεις, καλύτερα είναι να προετοιμαζόμαστε και να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, για να τις αποτρέπουμε.   

7. Για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, δεν θα είναι καλό κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συνεννοηθούν;       

Η Ε.Ε. επιχειρεί να φτιάξει μια μόνιμη δύναμη ταχείας αντίδρασης για τις κρίσεις, με  βάση την πρόταση Rescue που έχει κάνει η Κομισιόν. Οι ευρωβουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ, που εντάσσονται στην ευρωομάδα της Αριστεράς, δεν ψήφισαν την πρόταση αυτή. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανακαλύπτει με καθυστέρηση και πολύ αργά, τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτική προστασία. Ενδεικτικά, πάντως, την τελευταία περίοδο που η Ν.Δ. ήταν στην κυβέρνηση, έκλειναν οι περιοχές που είχαν βαθμό επικινδυνότητας 4. Δεν υπήρχε πρόσβαση στους πολίτες. Είναι κάτι το οποίο τώρα δεν έγινε. Και μάλιστα ενώ υπήρχε απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να κλείνουν αυτές οι περιοχές. Επίσης -όπως αποδείχθηκε- είχαν μεταφερθεί δυνάμεις από την Ανατολική στη Δυτική Αττική. Το σχέδιο που υπήρχε έμεινε στα χαρτιά, κανένας δεν διαχειρίστηκε ουσιαστικά την κρίση.

Εμείς έχουμε ήδη καλέσει τον ακαδημαϊκό κ. Κ. Συνολάκη ο οποίος έχει αναλάβει να συγκροτήσει ομάδα επιστημόνων και να προτείνει την αναδιάρθρωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Θέλουμε αυτό να γίνει σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, όμως, χρειάζεται εκ των προτέρων να δουλεύουμε τοποθετώντας στις θέσεις κλειδιά ανθρώπους ικανούς και όχι κομματικούς μας φίλους.

8. Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις Πολάκη;

Η αισθητική του κ. Πολάκη διατρέχει το σύνολο της κυβέρνησης.  Ο κ. Πολάκης δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Ένας άνθρωπος που διαπράττει ύβρη έναντι των νεκρών υποστηρίζοντας ότι «θολώνουν την εικόνα» είναι υπουργός της κυβέρνησης και μένει στη θέση του επειδή αυτή είναι η επιλογή του ο κ. Τσίπρα.

Β. Για Κουφοντίνα και Ξηρό

Για τη μεταφορά  Κουφοντίνα και Ξηρού σε επαρχιακές φυλακές, τι λέτε;     

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιδεικνύει συστηματικά στοργή στους τρομοκράτες δολοφόνους προκαλώντας τις οικογένειες των θυμάτων τους, αλλά και το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Μια κυβέρνηση ανίκανη και κυνική, που δεν μπορεί να προσφέρει στοιχειώδη ασφάλεια στους Έλληνες, φροντίζει ώστε οι τρομοκράτες να αποφυλακιστούν μια ώρα αρχύτερα μην ξεχάσουμε ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία υπάγεται απευθείας στον κ. Κοντονή. Είναι, λοιπόν, μια κατάσταση εξοργιστική, αδιανόητη. Και είναι αδιανόητη γιατί τρομοκράτες που έχουν αφαιρέσει τόσες ζωές και δεν έχουν μετανιώσει για τις πράξεις τους, τυχαίνουν προνομιακής μεταχείρισης. Υπάρχει, μια ιδιότυπη στοργή απέναντι στους τρομοκράτες που έχει πλέον και την πολιτική κάλυψης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός ο ίδιος επιχειρηματολόγησε υπέρ του ορθού της μεταγωγής Κουφοντίνα. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα και το θεωρούμε  εξαιρετικά προκλητικό αυτό που συνέβη. Είναι μια πραγματική ασέβεια απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων και απέναντι σε όλους τους Έλληνες. Εμείς από την αρχή έχουμε καταστήσει σαφές ότι η θέση των τρομοκρατών είναι μέσα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Και τις φυλακές αυτές θα τις επαναφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: