Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018

Μοσχάτο, 4 Ιουλίου 2018
Α. Δηλώσεις Καμμένου - Συμφωνία με ΠΓΔΜ
 
1. Ποιο είναι το σχόλιό σας για όσα είπε χθες ο κ. Καμμένος;

Απλά επιβεβαίωσε αυτό που λέμε όλες αυτές τις μέρες. Ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα καταρρέει, ανεξαρτήτως αν δεν θέλει ο ίδιος να το παραδεχθεί. Όποιος άκουσε χθες τον κ. Καμμένο, απλά κατάλαβε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε ομηρία και ότι κυβερνά πλέον υπό προθεσμία. Διότι δεν έχει προηγούμενο ο συναρχηγός μιας κυβέρνησης να προαναγγείλει ότι θα την ρίξει αν έρθει στη βουλή μια συμφωνία με την οποία τάχα διαφωνεί και ο αποδέκτης αυτής της απειλής να προσποιείται ότι δεν το άκουσε.

Κατά τα λοιπά όσα είπε και χθες ο κ. Καμμένος προδίδουν την απύθμενη υποκρισία και τον τυχοδιωκτισμό του. Διότι αν στην πραγματικότητα ήθελε να μπλοκάρει την κακή, όπως την ονόμασε, συμφωνία, θα είχε στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Ακούστε. Δεν έχει νόημα να ασχολείται πλέον κανείς στα σοβαρά με έναν θλιβερό πολιτικό τυχοδιώκτη. Αρκεί και μόνον να σκεφτούν οι πολίτες αυτό που μας είπε χθες. Ότι ενώ φέρεται αποφασισμένος να ρίξει την κυβέρνηση, στις 11 Ιουλίου θα συνοδεύσει τους κ. Κοτζιά και Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρόσκληση της “Βόρειας Μακεδονίας” στην Ατλαντική Συμμαχία.

Καταλαβαίνετε το σουρεαλισμό που ζει πλέον η χώρα μας. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Αμύνης θα συναινέσει στην πρόκληση της συγκεκριμένης χώρας στο ΝΑΤΟ τη στιγμή που ισχυρίζεται ότι δεν αποδέχεται το όνομά -που της έδωσε ο κ. Τσίπρας-, δηλαδή την ίδια την υπόστασή της.

Η ΝΔ δεν θα παρακολουθήσει άλλο αυτό το ρεσιτάλ της υποκρισίας, της αναξιοπιστίας και της πολιτικής παράνοιας του θιάσου που μας κυβερνά. Οι πολίτες έχουν βγάλει πια τα συμπεράσματά τους  και θα το δείξουν αργά ή γρήγορα στις κάλπες όταν αυτές θα στηθούν με ή χωρίς τη θέλησή τους. Διότι αυτός ο κυβερνητικός τραγέλαφος είναι προφανές ότι δεν θα κατορθώσει να συνεχίζεται ακόμη για καιρό.

2. Επιμένετε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές;

Ασφαλώς. Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Όσο νωρίτερα γίνουν, τόσο καλύτερο για την χώρα. Αυτό το καταλαβαίνουν πλέον και οι πολίτες, κάτι που φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά είναι εξίσου προφανές ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσουν να τις καθυστερήσουν όσο μπορούν. Διότι φοβούνται και δικαίως ότι θα υποστούν στις κάλπες τις συνέπειες των επιλογών τους. Άβουλοι και μοιραίοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θαύμα.


3. Πάντως ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Καμμένου ανέφερε πως στην παρούσα Βουλή «μπορεί να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου». Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Συγγνώμη που δεν μπορούμε πια να παρακολουθήσουμε όλες τις αντιφατικές τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά είναι εξόφθαλμο πια ότι δεν υπάρχει καν ένα ενιαίο κέντρο αποφάσεων. Αν ο κ. Παππάς υπονόησε χθες ότι θα φέρουν τη συμφωνία με 180 ψήφους, ας πείσει πρώτα τον κ. Κοτζιά και τον κ. Τζανακόπουλο που το απέκλεισαν επικαλούμενοι το Σύνταγμα που προβλέπει την αυξημένη πλειοψηφία μόνον σε περίπτωση παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε διεθνείς οργανισμούς. Ο κ. Τζανακόπουλος έχει πει δημοσίως ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία, και το επανέλαβε μόλις χθες και ο κ. Κοτζιάς. Αλλά ακόμη και αν έχουν αλλάξει γνώμη στην απόγνωσή τους για να κάνουν το χατίρι του κ. Καμμένου που αναζητά συνενόχους για να καλύψει την παράκρουσή του, ας το επαναλάβουμε μια ακόμη φορά μήπως επιτέλους και το συνειδητοποιήσουν. Η ΝΔ δεν θα κυρώσει αυτή τη συμφωνία ούτε σε αυτήν ούτε στην επόμενη βουλή. Είτε με 151 βουλευτές τη φέρουν, είτε με 180 είτε και με 300 αν το αποφασίσουν. Τη συμφωνία των Πρεσπών ή ορθότερα τη Συμφωνία των Ψαράδων -γιατί εκεί υπογράφηκε- θα κληθούν να την κυρώσουν μόνοι τους.

4. Εσείς δηλαδή δεν επιθυμείτε να υπάρξει κάποια στιγμή λύση;

Πάντα υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε ότι θέλαμε και επιδιώκουμε μία λύση. Αλλά λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών. Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας Τσίπρα είναι ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας. Αυτό δεν είναι αποδεκτό για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσουμε τη χώρα μου για να σταθεροποιήσουμε τον βόρειο γείτονα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Διότι αν δεχτείς ως όνομα το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ταυτόχρονα αποδεχθείς ότι υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, τι μήνυμα στέλνεις στους πολίτες στην Ελλάδα που είναι Μακεδόνες; Τι θα συμβεί με τις εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός» στις εμπορικές τους ονομασίες; Είναι μεγάλο ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τους εξαγωγείς και η παρούσα συμφωνία δεν το επιλύει.
 
5. Συμφωνείτε με το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα;

Το μόνο δημοψήφισμα που παράγει αμέσως πολιτικό αποτέλεσμα, είναι οι εκλογές. Αυτή είναι η δημοκρατική λύση για να τοποθετηθούν όλοι οι πολίτες και για αυτό το ζήτημα. Αν  είχε κάνει ήδη εκλογές ο κ. Τσίπρας τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Αν λοιπόν θέλει να ακούσει την άποψη των πολιτών -όχι μόνον για την οικονομία, αλλά και τα εθνικά θέματα- δεν έχει παρά να το αποτολμήσει το συντομότερο δυνατόν.

Β. Οικονομία / Μοσκοβισί

1. Λέτε ότι η Κυβέρνηση έφερε 4ο Μνημόνιο, όμως  ο κ. Μοσκοβισί είπε χθες ότι τα Μνημόνια τελείωσαν για την Ελλάδα. Τι απαντάτε;
  
Ο κ.  Μοσκοβισί θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα. Τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία.  Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015. Πλέον η  Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο Μνημόνιο το οποίο περιλαμβάνει μέτρα 5,1 δις ευρώ που ανεβάζουν το λογαριασμό των μέτρων λιτότητας της Κυβέρνησης Τσίπρα στα 14,5 δις ευρώ.

Αυτή είναι η αντικειμενική αποτύπωση τόσο του τι συνέβη στη χώρα την τελευταία τριετία όσο και του τι πρόκειται να ακολουθήσει - με βάση τα μέτρα που νομοθέτησε η παρούσα κυβέρνηση-, και είναι προφανές ότι δεν χωρούν πανηγυρισμοί πόσο μάλλον θριαμβολογίες. Και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν και όσοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι -όπως ο κ. Μοσκοβισί- για λόγους που γνωρίζει μόνον ο ίδιος υιοθετεί με ανεπίτρεπτο τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα της τάχα καθαρής εξόδου, τη στιγμή που οι κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν δεσμεύσει τη χώρα με νέα επαχθή μέτρα τα επόμενα χρόνια και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο κ. Μοσκοβισί έχει δημόσια δεχθεί  να είναι κορυφαίος υποψήφιος (Spitzenkandidat) των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας προσκαλείται συνεχώς σε όλες τις συναντήσεις των Σοσιαλιστών. Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και για τη διαμόρφωση των αναγκαίων συμμαχιών συχνά γίνονται αμοιβαίες παραχωρήσεις και εξυπηρετήσεις. Άρα αυτή η υπερβολική αυτή θέρμη και στήριξη προς την κυβέρνηση μπορεί να μην είναι καθόλου τυχαία, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι πολίτες.

2. Πάντως ο κ. Μοσκοβισί χθες αμφισβήτησε τα επιχειρήματα της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της μετά τον Αύγουστο, όπως όλες που βγήκαν από τα Μνημόνια.

Θα θέλαμε και εμείς να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, αλλά οφείλουμε να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Τα μέτρα που έχουν υπογράψει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεσμεύουν την χώρα και μετά το 2019. Και αφορούν δυστυχώς όλους τους Έλληνες, καθώς περιλαμβάνουν νέες δραματικές μειώσεις συντάξεων (από 1/1/2019), νέα μείωση του αφορολόγητου (1/1/2020), πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. έως το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060, αλλά και υποθήκευση κρατικής περιουσίας 25 δις ευρώ. Επίσης,  μέχρι το 2022 θα υπάρχει τριμηνιαία εποπτεία της Τρόικας, η οποία θα είναι πολύ  πιο ενισχυμένη μάλιστα από άλλες χώρες που βγήκαν από Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Γι αυτό επαναλαμβάνουμε τόσο καιρό ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε το ακατόρθωτο. Αντί  για «δάνειο χωρίς Μνημόνιο» που απαιτούσαν, να υπογράψουν «Μνημόνιο χωρίς δάνειο». Τώρα αν δεν θέλετε να τον ονομάσουμε μνημόνιο, αλλά ένα ακόμη πρόγραμμα λιτότητας, ή όπως αλλιώς θέλουν να το ονομάσουν οι συνέπειές του δυστυχώς θα είναι οι ίδιες για τους πολίτες.

3. Εσείς δηλαδή απεύχεστε το ενδεχόμενο να ανασταλούν ή και να μην γίνουν καθόλου οι περικοπές των συντάξεων όπως υπονοούν κάποια κυβερνητικά στελέχη - και δεν απέκλεισε χθες ακόμη και ο κ. Μοσκοβισί;

Αστειεύεστε; Σας υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ καταψήφισε την νέα περικοπή των συντάξεων που υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για την 1/1/19. Μόνοι τους το συμφώνησαν και μόνοι τους ψήφισαν το συγκεκριμένο μέτρο. Γι αυτό και είναι ο ορισμός της υποκρισίας να μας εγκαλούν σήμερα ότι τάχα εμείς επιθυμούμε την νέα περικοπή στις συντάξεις όπως και τη μείωση του αφορολόγητου. Αυτό που είπαμε χθες και επιχειρεί να το διαστρεβλώσει η κυβέρνηση είναι ότι αν υπάρχει περιθώριο να μην περικοπούν οι συντάξεις, τόσο η κυβέρνηση, όσο κυρίως η τρόικα οφείλουν να το δηλώσουν αμέσως και να πάψουν να παίζουν με τις τύχες εκατομμυρίων συνταξιούχων. Είναι αδιανόητο να μην έχουν ενημερωθεί οι συνταξιούχοι για το τι θα μένει στις τσέπες τους σε έξι μήνες από σήμερα. Είναι βαθιά προσβλητικό. Αν λοιπόν οι κυβερνώντες έχουν συμφωνήσει κρυφίως την αναβολή ή ακόμη και την αθέτηση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οφείλουν σήμερα κιόλας να το πουν. Δεν νοείται να παίζουν με τη ζωή τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων και να τους πουλάνε, όπως πάντα φρούδες ελπίδες με μισόλογα και υποσχέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: