Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

Μοσχάτο, 3 Ιουλίου 2018

A. Για την κυβερνητική αστάθεια

1. Ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο νομιμοποιούν τον εθνικιστικό λόγο, αλλά ότι φλερτάρουν με τον φασισμό. Τι απαντάτε;

Θα σας απαντήσουμε αυτό που ξέρουν όλοι οι πολίτες. Είναι τέτοιος ο πανικός τους που καταρρέουν, που δεν ξέρουν πια τι λένε. Διότι θέλει πραγματικό θράσος να καταλογίζει ο κ. Τσίπρας στη ΝΔ ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά όταν εκείνος είναι που επέλεξε συνειδητά να συγκυβερνά μαζί της εδώ και τριάμισι χρόνια. Εκείνος είναι που νομιμοποίησε το κόμμα του κ. Καμμένου ως ένα δήθεν κανονικό κόμμα, ενώ εξελέγη με σύνθημά του ότι το χρέος ήταν προϊόν διεθνούς συνωμοσίας και ότι οι Ελληνες υπόκεινται τα μνημόνια επειδή τους ψεκάζουν. Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν τυχαία. Διότι, αν υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει μια συγκολλητική ουσία ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Καμμένο που τους κρατά μαζί στις καρέκλες αυτή δεν είναι άλλη από τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό τους.
Μαζί δημιούργησαν το τέρας τους εθνικολαϊκισμού, μαζί καλλιέργησαν το κλίμα διχασμού με τα μνημόνια που θα έσκιζαν, και τώρα μαζί τα έχουν όλα αυτά απέναντί τους εφευρίσκοντας εχθρούς και ψάχνοντας συνενόχους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν ποια γραμμή θα ακολουθήσουν. Διότι τη μέρα κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη ως νεοφιλελεύθερο, και την επόμενη ως εθνικιστή και πατριδοκάπηλο. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει. Η ΝΔ ήταν και παραμένει συνεπείς στις θέσεις της και αυτό δυσκολεύεται να το αντιληφθούν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οι οποίοι θα μείνουν στην ιστορία ως πολιτικές ανεμοδούρες.

2. Ζητήσατε και χθες εκλογές. Τις βλέπετε να έρχονται το Σεπτέμβριο;

Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να μπει κανείς στο μυαλό του κ. Τσίπρα. Πόσο μάλλον του κ. Καμμένου. Αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε όμως είναι ότι αντικειμενικά πλέον ο κ. Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Προσποιείται ότι δεν άκουσε τον κ. Καμμένο ο οποίος δημοσίως υποστήριξε ότι θα αποσύρει το κόμμα του από την Κυβέρνηση όταν φέρει την κύρωση της επιζήμιας συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή. Ισχυρίστηκε και χθες ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ενώ έχει ήδη υπογράψει νέες περικοπές και νέους φόρους. Και παριστάνει ότι μάχεται την ακροδεξιά, ενώ συγκυβερνά μαζί της εδώ και τριάμισι χρόνια. Γι αυτό και λέμε ότι ο τραγέλαφος αυτός πρέπει επιτέλους να τελειώνει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πια απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Κανείς πια δεν τους πιστεύει, ό,τι και να υποσχεθούν. Το πρόβλημα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα δεν αντέχει μία ακόμη περίοδο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι πολίτες ζητούν ένα αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο για να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Και γι αυτό επαναλαμβάνουμε τους τελευταίους μήνες ότι όσο νωρίτερα γίνουν, τόσο καλύτερο για την πατρίδα μας. Μακάρι να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας. Θα είναι το μόνο καλό που θα έχει προσφέρει στην χώρα μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

3. Πως σχολιάζετε την απουσία Καμμένου από το Υπουργικό Συμβούλιο; 

Η απουσία του Υπουργού Άμυνας από το υπουργικό συμβούλιο επιβεβαιώνει αυτό το οποίο αναφέραμε εξ αρχής: ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός σε ομηρία. Και μιλάμε για σκόπιμη απουσία διότι την ώρα που διεξαγόταν το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Καμμένος δεν ήταν σε κάποιο πάρτυ στο Μονακό ή σε κάποιον άλλον εξωτικό προορισμό απ αυτούς που συνηθίζει, αλλά στο γραφείο των ΑΝΕΛ στη βουλή, δίπλα ακριβώς στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Δεν θα σχολιάσουμε τις φαιδρές δικαιολογίες που ακούστηκαν από συνεργάτες του ότι είχε τάχα ένα σοβαρό ραντεβού. Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος έλειψε χθες από το υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον  πρωθυπουργό. Αλλά η διακυβέρνηση δεν είναι δεκαπενταμελές συμβούλιο. Ούτε είναι σοβαρό να ακούμε ότι ο κ. Καμμένος αρνείται λέει να πάει στο ΝΑΤΟ μαζί με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Τσίπρα γιατί τάχα διαφωνεί με τη συμφωνία με τα Σκόπια. Αν διαφωνεί δεν έχει παρά να παραιτηθεί. Και να αποτρέψει έτσι και τα τετελεσμένα που καθημερινά δημιουργούνται από τη συμφωνία των Ψαράδων. Γι αυτό ακριβώς επαναλαμβάνουμε ότι οι διαφωνίες των κ. Τσίπρα και Καμμένου δεν μπορούν να γίνουν πρόβλημα της χώρας. Μακάρι να το καταλάβουν γρήγορα, αλλά με τον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν πολύ αμφιβάλλουμε.

Για Σκόπια

1. Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Ζάεφ στην καμπάνια για το δημοψήφισμα στα Σκόπια, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει πως οι πολίτες της χώρας του κατοχυρώνουν και προωθούν διεθνώς την «Μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα και μάλιστα erga omnes;

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστεΠροειδοποιήσαμε τους πάντες  -από την πρώτη στιγμή- ότι αυτή η συμφωνία παράγει αποτελέσματα ήδη από τη στιγμή της υπογραφής της.  Και κλήθηκαν όλοι είτε να στηρίξουν είτε να ρίξουν αυτήν την Κυβέρνηση που την υπέγραψε χωρίς καν να διαθέτει ομόφωνη απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου. Επομένως άλλοι έχουν την ευθύνη και όχι εμείς που καταστήσαμε από την πρώτη στιγμή γνωστή τη διαφωνία μας.
Ο κ. Τσίπρας εκχώρησε στους Σκοπιανούς τη «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα», κάτι που καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε θέσει καν προς συζήτηση. Δεν το είπαμε αυτό τυχαία αμέσως μόλις είδαμε τη συμφωνία των Ψαράδων. Η γλώσσα και η εθνότητα είναι ο πυρήνας του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Γι’ αυτό άλλωστε τα δύο αυτά θέματα, βλέπετε, ότι αποτελούν και τα στοιχεία που προβάλλει ότι εξασφάλισε θριαμβολογώντας ο κ. Ζάεφ.

2. Μα δεν υπάρχουν πιέσεις από το εξωτερικό η Νέα Δημοκρατία να συναινέσει στη συμφωνία;
Κάθε πλευρά σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θέλει αυτονοήτως να πείσει την απέναντι για την ορθότητα της άποψης της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΝΔ έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεχθεί οποιεσδήποτε πιέσεις. Το έχει πει άλλωστε αυτό κατ’ επανάληψη και ο κ. Μητσοτάκης.  Εμείς ενώ δεν είχαμε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, από την αρχή περιγράψαμε και στην Ελλάδα και  στους διεθνείς συνομιλητές μας τις πάγιες θέσεις μας για την διευθέτηση της διαφοράς της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Και το γεγονός ότι οι θέσεις μας αυτές έγιναν απολύτως κατανοητές και σεβαστές αποδεικνύεται από το ό,τι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέφυγε οποιαδήποτε ανάμειξη, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Επαναλαμβάνουμε:  Εμείς δεν λέμε άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Αλλοι είναι αυτοί που προσπαθούν να πείσουν τους Ελληνες ότι είναι μεγάλη τους επιτυχία μια εξόφθαλμα εθνικά επιζήμια συμφωνία.

3. Επιμένετε ότι δεν θα υπερψηφίσετε τη συμφωνία;

Εννοείται Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η  Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία ούτε στην παρούσα βουλή ούτε την επόμενη αν η Νέα Δημοκρατία βρει σε εκκρεμότητα τη συμφωνία των Ψαράδων. Αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μάς δίνετε την ευκαιρία να προσθέσουμε και κάτι ακόμη. Καθώς ο κ. Καμμένος προανήγγειλε πλέον ότι θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία στη βουλή, αυτή εκ των πραγμάτων λαμβάνει πια το χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και αυτό πρέπει να το έχουν ήδη στο μυαλό τους όσοι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές φημολογείται ότι είναι πρόθυμοι να αντικαταστήσουν την ψήφο των ΑΝΕΛ. Οσοι ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία θα στηρίζουν εμπράκτως την παράταση του βίου της καταστροφικής κυβέρνησης Τσίπρα. Τελεία και παύλα.

Γ. Οικονομία

1. Ποιο είναι το σχόλιο σας για την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ  2017-2018  που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα; Η έκθεση φαίνεται να παρουσιάζει μία μάλλον θετική εικόνα για την ελληνική οικονομία

Δεν θα συμφωνήσουμε με τη διαπίστωση. Η έκθεση δυστυχώς επιβεβαιώνει όσα λέει εδώ και μήνες η ΝΔ:
  • ότι τα υψηλά πλεονάσματα με τα οποία δέσμευσαν την Ελλάδα για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, είναι καταστροφικά για την επιζητούμενη ανάπτυξη κι ότι καμία χώρα στον κόσμο, με μόνη ίσως εξαίρεση τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, δεν καλείται να επιτυγχάνει τέτοιους στόχους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • ότι η υψηλή φορολόγηση, η περικοπή επενδυτικών δαπανών και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εντείνουν την  αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.  
  • ότι η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μεγεθών το 2017 στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο σε μια αδικαιολόγητη φορολογική επιβάρυνση και στην περικοπή επενδυτικών δαπανών γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.  
  • κι ότι οι  καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, αν συνεχιστούν θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάκαμψης της οικονομίας.
Με αυτά τα δεδομένα είναι απορίας άξιον ότι η Κυβέρνηση και πρωθυπουργός ακόμη και χθες επιδόθηκαν σε διθυραμβικά σχόλια για τις τάχα επιτυχίες του  στην απέλπιδα προσπάθεια τους να κάνουν το μαύρο άσπρο και να μετατρέψει το 4ο μνημόνιο που υπέγραψε σε “καθαρή έξοδο στις αγορές”

2. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έδειξαν ότι τα  χρέη των πολιτών μόνο προς την εφορία έχουν διαμορφωθεί στα 101,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 38% από το τέλος του 2014. Επιπλέον, μόνο το Μάιο, επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 11.000 πολίτες, με τον συνολικό αριθμό αυτών που έχουν υποστεί κατασχέσεις να ανέρχεται πλέον στα 1.128.203 άτομα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τους πολίτες η επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η πολιτική της υπερφορολόγησης έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής, αλλά και της αντοχής των πολιτών, και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Όλοι, πλην της Κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει στο δήθεν αναπτυξιακό της σχέδιο ότι «ο συνολικός φορολογικός συντελεστής δεν είναι υπερβολικός σε ευρωπαϊκή κλίμακα».
Η σημερινή Κυβέρνηση φέρει επάξια τον τίτλο της Κυβέρνησης των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, πιστεύει στην απόλυτη ανάγκη μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και έχει το σχέδιο αλλά και την αποφασιστικότητα να την κάνει πράξη.

3. Εσείς όμως τι διαφορετικό μπορείτε να κάνετε;

Αυτό το οποίο διαφοροποιεί την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Βασικός μας στόχος είναι να ξαναχτίσουμε με τους εταίρους μας αλλά και με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα -από την οποία θα χρειαστεί να δανειστούμε κεφάλαια- μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα ξανακάνουν την οικονομία μας ανταγωνιστική και τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματική.

Για το ΚΙΝΑΛ

1. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ;

Είναι αρχή μας να μην κάνουμε κανένα σχόλιο σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στο εσωτερικό άλλων Κομμάτων ή συνασπισμών Κομμάτων όπως το ΚΙΝΑΛ. Προφανώς παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο εν λόγω κόμμα, αλλά θα μας επιτρέψετε για λόγους αρχής να μην κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο.

2. Η Νέα Δημοκρατία μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα απευθύνει κάλεσμα στο ΠΟΤΑΜΙ για συνεργασία;

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι ακόμη και στην διαφαινόμενη πια περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι αυτοδύναμη στις εκλογές θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινοβουλευτική συμμαχία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών. Αυτό προφανώς ισχύει και για το Ποτάμι, είτε είναι παρόν, είτε δεν είναι στην επόμενη βουλή.Δεν υπάρχουν σχόλια: