Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018

Μοσχάτο, 14 Ιουλίου 2018

Α. Εθνικά

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αλβανίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέρα της Α.Ο.Ζ. είναι το ζήτημα του εμπόλεμου και των συνόρων». Ποιο είναι το σχόλιό σας;
 
Η κυβέρνηση -όπως έκανε και με τα Σκόπια- συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία χωρίς καμία ενημέρωση της Αντιπολίτευσης. Είναι ήδη προφανές ότι συζητείται ένα ευρύ πακέτο θεμάτων μείζονος σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Πέραν των θεμάτων που ανέφερε ο πρωθυπουργός ιδιαίτερης σημασίας είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη γείτονα. Όπως επίσης και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας, που δεν μπορεί να απέχει από τη συμφωνία που υπεγράφη το 2009 από τις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερίσα, αλλά ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της γείτονος, μετά από προσφυγή του τότε Αρχηγού της Αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που -προφανώς- ενεργούσε μετά από τουρκική υποκίνηση.

Σε κάθε περίπτωση -επειδή τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αφήνουν να εννοηθεί ότι επίκειται συμφωνία που θα καλύπτει αυτό το ευρύ πακέτο μέτρων- καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους τη μυστική διπλωματία και να ανταποκριθεί άμεσα στα αλλεπάλληλα αιτήματά μας για πλήρη ενημέρωση της Βουλής σχετικά με το τι ακριβώς συζητείται με τα Τίρανα. Η χώρα ζημιώθηκε ήδη αρκετά από τα αποτελέσματα της μυστικής διπλωματίας που εφάρμοσε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Αρκετά στοίχισαν στην Ελλάδα οι πάσης φύσεως διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα, κρυφές και φανερές.

Β. Κλεισθένης

1. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση;

Πρώτον. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από 150 βουλευτές. Εγκρίθηκε διότι απέσπασε την πλειοψηφία των παρόντων. Όχι, όμως, την πλειοψηφία του συνόλου. Η κυβέρνηση, δηλαδή, σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν είχε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σημειώνουμε επιπλέον ότι ο κ. Κατσίκης των ΑΝΕΛ καταψήφισε και την απλή αναλογική και την διάσπαση των περιφερειών, ενώ η αλλαγή ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών ψηφίστηκε μόνον από 149 βουλευτές. Αντιλαμβάνεστε, καθώς δεν μιλάμε για ένα απλό και σύνηθες νομοσχέδιο ότι εγείρεται ξανά εκ των πραγμάτων ζήτημα κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης αυτής της κυβέρνησης. Διότι αποδεικνύεται καθημερινά ότι φυλλορροεί και είναι πρωτοφανές κοινοβουλευτικά να ψηφίζονται τόσο σοβαροί νόμοι χωρίς να έχουν τουλάχιστον 151 ψήφους. Γι αυτό άλλωστε και ζητάμε εκλογές. Για να αποδοκιμαστεί αυτός ο θίασος που παριστάνει την κυβέρνηση. Σε όλες τις κάλπες.

Δεύτερον. Η Ν.Δ. συνεπής στις θέσεις της υπερψήφισε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Ήταν μια απόφαση αρχής, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει σχετική πρόταση από το 2004. Απέδειξε έτσι, για άλλη μια φορά, πως ό,τι λέει το κάνει.

Τρίτον. Κατεδείχθη η υποκρισία της κυβέρνησης και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ενώ η τροπολογία που καταθέσαμε για να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ήταν πλήρης, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη από τις επόμενες κιόλας εκλογές, η Κυβέρνηση προτίμησε να παραπέμψει το θέμα στις καλένδες - γιατί αυτό κάνει στην ουσία, όταν αναθέτει το θέμα σε μια επιτροπή. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για το ζήτημα αυτό που για εμάς αποτελεί πολύ υψηλή προτεραιότητα, όμως η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει ότι φοβάται τους Έλληνες του εξωτερικού, φοβάται τα νέα παιδιά που έφυγαν τον καιρό της κρίσης.

2. Ποιο είναι το σχόλιο σας για τη δυνατότητα πρώην δημοτικών αστυνομικών που τώρα υπηρετούν στις φυλακές να επανέλθουν στους Δήμους;

Μετά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και τη θέσπιση των νόμων Παρασκευόπουλου και Κοντονή, με τους οποίους αποφυλακίστηκαν χιλιάδες βαρυποινίτες, η κυβέρνηση επανέρχεται για να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα στο ζήτημα της ασφάλειας.

Με τροπολογία που ψήφισε, δίνει τη δυνατότητα στους δημοτικούς αστυνομικούς που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενέταξε στα σωφρονιστικά καταστήματα για την ενίσχυσή τους, να επιστρέψουν πίσω στους δήμους. Έτσι όμως, οι φυλακές μένουν σοβαρά υποστελεχωμένες.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη δημόσια ασφάλεια και θεωρεί αχρείαστο και το έργο της φύλαξης των σωφρονιστικών καταστημάτων. Το επόμενο βήμα είναι να εγκαθιδρύσουν και μοντέλο αυτοδιαχείρισης στις φυλακές.  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ οφείλουν άμεσα να σταματήσουν να παίζουν με την ασφάλεια των πολιτών και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γ. Φ.Π.Α. στα νησιά - Μπλόκο στη δόση

Πώς σχολιάζετε τις πληροφορίες ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ έχει μπλοκάρει εξαιτίας της παράτασης του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. στα 5 νησιά που δέχονται υψηλές μεταναστευτικές ροές;

Πρόκειται για μια ακόμη ατράνταχτη απόδειξη της πολύ χαμηλής αξιοπιστίας που έχει αυτή η κυβέρνηση, η οποία κατά τα άλλα αρέσκεται σε αχρείαστες πανηγυρικές δηλώσεις. Διότι, πρέπει να υπενθυμίσουμε πώς ούτως ή άλλως τα λόγια της κυβέρνησης πρέπει στο εξής να είναι πάρα πολύ καλά ζυγισμένα, καθώς από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα είναι πλέον εκτεθειμένη στις αγορές. Επομένως η αξιοπιστία και η συνέπεια της χώρας θα βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο και ο βιώσιμος και φθηνός δανεισμός της χώρας θα εξαρτάται από αυτήν. Δεν κάνουμε τυχαία αυτήν την επισήμανση. Ο κ. Τσίπρας που πολιτεύεται κατά κανόνα με τα ψέματα υποστήριξε και μάλιστα στις Βρυξέλλες ότι εξασφάλισε τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε 5 νησιά ύστερα από συνεννόηση με τους εταίρους μας. Απεδείχθη είτε ότι δεν κατάλαβε τι του είπε η κ. Μέρκελ, είτε ότι θέλησε να εξαπατήσει και την ίδια και τους Ελληνες. Η Γερμανία χθες κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια συμφωνία με την κ. Μέρκελ και έτσι η Ελλάδα εξετέθη για μια ακόμη φορά λόγω της  ανεύθυνης αυτής επιλογής του κ. Τσίπρα. Για να καταλάβετε δε ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα αρκεί να θυμίσουμε ότι στην περιβόητη δήλωσή του δεσμεύθηκε ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει χαμηλός τουλάχιστον μέχρι το τέλος της θητείας του, ενώ χθες αποδείχθηκε ότι δεν είχε καν διασφαλίσει τη συναίνεση των εταίρων μέχρι το Δεκέμβριο.

Το χθεσινό φιάσκο όμως αποδεικνύει και κάτι ακόμη: Ότι η δήθεν καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια δεν υπάρχει. Και αυτό ήταν αν θέλετε και το μήνυμα που θέλησε να στείλει η Γερμανία στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Ότι ακόμη και μετά τον Αυγουστο όλες οι εξαγγελίες και η έμμεση παροχολογία που για μια ακόμη φορά έχει αρχίσει από τα στελέχη της κυβέρνησης θα γίνεται μόνον κατόπιν συνεννόησης, και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ζητούνται αμέσως ισοδύναμα μέτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: