Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018Μοσχάτο, 9 Ιουνίου 2018

 A. ΣΚΟΠΙΑΝΟ

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα», από το 1977 σε διάσκεψη του Ο.Η.Ε., που έγινε στην Αθήνα. Ποια είναι η απάντησή σας;

Ο κ. Κοτζιάς ομολογεί, ουσιαστικά, ότι έχει αποδεχτεί μια μονομερή αξίωση των Σκοπίων και προσπαθεί να ρίξει αλλού την ευθύνη. Αντί να απολογείται, παριστάνει τον καταγγέλλοντα. Σε κάθε περίπτωση ενισχύει -κατά τρόπο απαράδεκτο- την επιχειρηματολογία της γειτονικής μας χώρας. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από υπουργό Εξωτερικών. Προβάλλει έναν ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε τάχα από το 1977 την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας». Ψεύδεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και το ξέρει. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα «μακεδονική», αλλά στις διασκέψεις αυτές του Ο.Η.Ε. είχε αντιδράσει δύο φορές τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά το 2007 και το 2012. Οι επιφυλάξεις μάλιστα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, κάτι που παραδόξως δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας διάσκεψης του Ο.Η.Ε. (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

2. Ποια είναι η αλήθεια σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη του 1977, που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς;

Ο κ. Κοτζιάς επικαλείται την τελική Έκθεση της Τρίτης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Όπως, όμως, γνωρίζει πολύ καλά, οι Έλληνες διπλωμάτες, αλλά και αξιωματούχοι άλλων Υπουργείων που συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις, έχουν -επί δεκαετίες - ρητές οδηγίες να καταγράφουν την άρνησή τους και να αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ, αλλά και να μην δεχθούν οποιαδήποτε χρήση του επιθέτου «Μακεδονική/Μακεδονικός» σε σχέση με την εθνότητα, τη γλώσσα, την κυβέρνηση ή άλλους θεσμούς της γειτονικής χώρας. Ο κ. Κοτζιάς αγνόησε -προφανώς σκόπιμα- το γεγονός ότι, στο κείμενο της έκθεσης που επικαλείται, υπάρχει ρητή επισήμανση ότι  “οι προσδιορισμοί που χρησιμοποιούνται και η παρουσίαση του υλικού σε αυτήν την έκδοση (δηλαδή και ο τρόπος που αναφέρονται οι γλώσσες) δεν υπονοούν την έκφραση οποιασδήποτε άποψης από πλευράς της Γραμματείας του ΟΗΕ αναφορικά με το νομικό καθεστώς οποιασδήποτε χώρας, επικράτειας, πόλης, περιοχής ή των Αρχών του, ή αναφορικά με την οριοθέτηση των συνόρων ή των ορίων του”. Η επισήμανση αυτή τονίζει και επιβεβαιώνει τον αμιγώς τεχνικό χαρακτήρα της Διάσκεψης και της τελικής έκθεσης, η οποία αφορά θέματα τυποποίησης τοπωνυμίων. Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Κοτζιάς σκόπιμα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε βάρος της χώρας μας και υπερασπιζόμενος συνειδητά ή ασυνείδητα τις αλυτρωτικές αξιώσεις των Σκοπίων.

3. Γιατί λέτε ότι ο κ. Κοτζιάς σκόπιμα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε βάρος της χώρας και υπέρ των Σκοπίων;

Ο κ. Κοτζιάς παρέλειψε εσκεμμένα το γεγονός ότι στην Ενάτη Συνδιάσκεψη για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έγινε το 2007, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά αντιρρήσεων από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας αναφορικά με τους κωδικούς της χώρας και της γλώσσας καθώς και της σήμανσης (label) γλώσσας σχετικά με την ΠΓΔΜ.  Ο κ. Κοτζιάς αγνόησε και το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς έπραξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ και στη Δέκατη Συνδιάσκεψη τον Αύγουστο του 2012 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Σε πλήρη αντίθεση με αυτά, στο κείμενο της έκθεσης της Ενδέκατης Συνδιάσκεψης για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα το 2017 επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν περιλαμβάνεται καμία επιφύλαξη της ελληνικής πλευράς, όπως αυτή είχε ρητά διατυπωθεί το 2007 και το 2012. Υπάρχει  μια παραπομπή σε μια δήλωση που δεν περιελήφθη καν στην έκθεση. Γεγονός που υποδεικνύει σαφή πρόθεση -ήδη από τότε- της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υποβαθμίσει το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ.

4. Γιατί λέτε ότι έτσι ο κ. Κοτζιάς αποδυναμώνει συνειδητά την ελληνική θέση;

Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα. Πρώτ΄ απ’ όλα, φαίνεται καθαρά ότι στις σχετικές συνδιασκέψεις που έγιναν στη διάρκεια των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, η Ελλάδα προέβαλε ρητές αντιρρήσεις στο χαρακτηρισμό της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονικής». Και δεύτερον επιβεβαιώνεται ότι έχει απόλυτο δίκιο ο Καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος όλες τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει με διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η Διάσκεψη του 1977 ήταν αυστηρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν είχε καμία σημασία ως προς την αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής γλώσσας». Το κείμενο του 1977 δεν αφορούσε την αποδοχή ή αναγνώριση μιας γλώσσας υπό συγκεκριμένη ονομασία από την Ελλάδα ή τις άλλες συμμετέχουσες στη συνάντηση χώρες. Αφορά μόνο το πως θα μεταφέρεται μία γλώσσα από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο. Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αποδοχή του όρου «μακεδονική γλώσσα» και αυτό φαίνεται, άλλωστε, από τη μετέπειτα πρακτική και τις ενστάσεις που ήγειρε η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες. Ισχυριζόμενος  ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ότι αποδεχθήκαμε τον εν λόγω όρο, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Υπονομεύει έτσι τη θέση της Ελλάδας σε μία μικροπολιτική προσπάθεια να πληγεί η αντιπολίτευση. Αλλά ο αντίπαλος δεν είναι η αντιπολίτευση στη συγκεκριμένη εθνική υπόθεση. Δυστυχώς αυτό δεν το κατάλαβε ποτέ ο κ. Κοτζιάς.

5. Έχετε αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει ήδη υποχωρήσεις από τις εθνικές θέσεις;

Αποδείξεις δεν έχουμε γιατί ουδείς γνωρίζει τη συμφωνία αφού οι κ. Κοτζιάς και Τσίπρας δεν έχουν ενημερώσει κανένα. Ο κ. Ζάεφ, ωστόσο, έχει υποστηρίξει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αποδεχτεί τις αξιώσεις του για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα». Αυτές τις υποχωρήσεις επιβεβαίωσε κατ’ ουσίαν και ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δήθεν αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» από το 1977.

6. Τελικά ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα;

Αποδεικνύεται ήδη ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι διαχρονικά σταθερή. Επιμέναμε και επιμένουμε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο στο όνομα. Επιμένουμε ότι η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (αναφορές στο Σύνταγμα, γλώσσα, ταυτότητα, σύμβολα) και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις ήταν πάντα ο άξονάς μας και στο παρελθόν όταν εμείς είχαμε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Ακόμη και αν δέχονταν τα Σκόπια να ονομαστούν «Δημοκρατία των Δυτικών Βαλκανίων» θα ήταν αδύνατον να δεχθούμε τέτοια συμφωνία εάν παραχωρούσε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να αναγράφουν στις ταυτότητές τους ότι είναι «Μακεδόνες» και να ισχυρίζονται ότι μιλούν «μακεδονική γλώσσα». Εκχώρηση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» στους Σκοπιανούς δεν είναι αποδεκτή. Επιμένουμε ταυτόχρονα ότι δεν νομιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει τη χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση και τι θεωρεί ότι είναι υπό διαπραγμάτευση κάθε μέλος της κυβέρνησης.

Β. Οικονομία

1. Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Ποια είναι η θέση σας;

Θέλουμε και ευχόμαστε να έχουμε επιτέλους μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι απαιτείται γενναία λύση. Ταυτόχρονα, στις επαφές που έχει στο εξωτερικό θυμίζει -σε κάθε ευκαιρία- στους συνομιλητές του ότι οι εταίροι της χώρας μας έχουν δεσμευθεί γι΄ αυτό από το 2012 και τους καλεί να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από τότε έναντι της Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε, ότι η συμφωνία αυτή θα είχε ήδη ολοκληρωθεί αν ο κ. Τσίπρας δεν έριχνε, στα τέλη του 2014, την τότε Κυβέρνηση. Τώρα ουσιαστικά οι κυβερνώντες προσπαθούν να εξασφαλίσουν εκείνα που οι ίδιοι ματαίωσαν.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το χρέος ήταν στο 180 % του Α.Ε.Π. και το 2018 αναμένεται να φτάσει το 191,3% του Α.Ε.Π.. Από το 2016, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους, η Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει ότι οι λύσεις πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος, επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερων επιτοκίων και μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Πάντως σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία για το χρέος από μόνη της δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης.

2.  Τι χρειάζεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την λήξη του δανειακού προγράμματος και την έξοδο στις αγορές;

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας και αντικειμενικά υπάρχουν τρεις τρόποι για να υπάρξει αυτό: Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, το ταμειακό απόθεμα (cash buffer) που συγκεντρώνει η Κυβέρνηση αφαιμάζοντας την ελληνική οικονομία, και η αξιοποίηση των 27,4 δις που είναι αναξιοποίητα κεφάλαια από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα των 86 δις ευρώ που συμφώνησαν οι εταίροι  να διαθέσουν στην Ελλάδα. Εμείς προκρίνουμε ως λύση το τελευταίο. Η Κυβέρνηση, οφείλει να διεκδικήσει αυτό το ποσό και να το αξιοποιήσει, ώστε η έξοδος στις αγορές να γίνει με ασφάλεια και κυρίως με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Προς το παρόν δεν έχουμε  ακούσει τίποτε από την κυβέρνηση για αυτή την αυτονόητη πρότασή μας. Και προφανώς ο λόγος που δεν έχουμε ακούσει τίποτε είναι διότι η Κυβέρνηση είναι, δυστυχώς, θεατής σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών, στην οποία δεν έχει λόγο και δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή.

Γ. Βία
Πως σχολιάζετε τη σιωπή της Κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά την επίθεση κουκουλοφόρων στο γραφείο του βουλευτή σας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη;

Πρωτ’ απ’ όλα υπενθυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει πάντα τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει, όποιο πρόσχημα κι αν επικαλείται. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά και κρύβεται όταν πρόκειται για αριστερόστροφη βία για αναρχικούς και ρουβίκωνες. Αυτό έκανε και στην περίπτωση της εφόδου κουκουλοφόρων με βαριοπούλες σε γραφείο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε η Κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκδώσει, έστω για τα μάτια του κόσμου, μία καταδικαστική ανακοίνωση, ούτε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει επικοινωνήσει με τον βουλευτή, έστω για να ενημερωθεί για το τι συνέβη. Είναι προφανές ότι στο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουν συγγενικές σχέσεις και σιωπούν. Είναι χαρακτηριστικό, αλλά και αποκαλυπτικό, το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Στο κόκκινο» μας «ενημέρωσε» ότι ο στόχος των κουκουλοφόρων με τις βαριοπούλες δεν ήταν, λέει, το γραφείο του βουλευτή, αλλά αυτό του «Συνεταιρισμού Δικαστών και Εισαγγελέων». Στο οποίο, όπως μας ενημέρωσε το καλά πληροφορημένο κυβερνητικό site, σχεδίαζαν -άκουσον άκουσον- μια συμβολική έφοδο που κατά το ρεπορτάζ δεν είναι παράνομη ενέργεια. Η ίδια ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, μας ενημερώνει επιπλέον ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα θα υποστεί ΕΔΕ, προφανώς γιατί η κυβέρνηση θα ήθελε από εκείνον να ρωτήσει προηγουμένως τους 30 ροπαλοφόρους τραμπούκους για το σκοπό της… επίσκεψής τους.  Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από το «ρεπορτάζ»; Ότι είναι πρώτη φορά που μια κυβέρνηση καταγγέλλει το θύμα και όχι τους θύτες ή ότι δεν υπάρχει προηγούμενο ένα κυβερνητικό site να επικροτεί δημοσίως τη βία ως συμβολική;
Ό,τι και να ισχύει, ένα είναι βέβαιο: «Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί και η ιδεοληπτική του παράνοια δεν τον αφήνει».

Δ. Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

Από ορισμένες πλευρές επικρίνεται το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στις εργασίες της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Τι απαντάτε;

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια συνάντηση πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, επιφανών ανθρώπων, που συζητάνε -και δεν αποφασίζουν ασφαλώς- για σημαντικά ζητήματα. Είναι δηλαδή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν πολιτικό να διατυπώσει με ευκρίνεια τις θέσεις της χώρας του κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν ο κύριος Μητσοτάκης. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί προφανώς και η συμμετοχή του στην συνάντηση που διεξάγεται φέτος. Ο κύριος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει στους διακεκριμένους συνομιλητές του τα αυτονόητα δίκαια της χώρας μας. Μεταξύ άλλων δηλαδή την ανάγκη να ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, όπως έχουν ήδη δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας από το 2012, αλλά και το αυτονόητο αίτημα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ, όταν ισορροπήσει η οικονομία, να εκλογικευθούν τα υπερβολικά πλεονάσματα για τα οποία έχει δυστυχώς δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ε. Για Δήμαρχο Άργους

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγόρησε χθες ότι αργήσατε  20 μέρες να διαγράψετε τον Δήμαρχο Άργους κ. Καμπόσο. Τι απαντάτε;

Ο κ. Καμπόσος κλήθηκε αμέσως μετά την πρώτη προκλητική ανάρτησή του πριν από 20 μέρες,  σε απολογία από το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον οποίο ανέφερε ότι η ανάρτηση δεν έγινε από τον ίδιο, αλλά από κάποιον συνεργάτη του. Εξήγηση η οποία και έγινε αποδεκτή.  Υπενθυμίζουμε πως όταν ο κ. Καμμένος είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter φωτογραφία γραβάτας με σκίτσα γεννητικών οργάνων, ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε -όπως ήταν υποχρεωμένος- τον ισχυρισμό του ότι την ανάρτηση είχε κάνει το παιδί του.
Δεν κάνουμε τυχαία αυτή την επισήμανση. Μόλις πρόσφατα, ο κ. Καμμένος επανήλθε με νέο σεξιστικό και ομοφοβικό tweet που ανέφερε: «Η κατάντια είναι να κάνουν ερωτήσεις για ιδιωτικό ταξίδι με συνάντηση με αρχηγό κράτους: Αυτοί που παριστάνουν τους συνοδούς τ. μοντέλων για να καλύπτουν εραστές. Οι τρόφιμοι σε κότερα εμπόρων ναρκωτικών. Τα ψώνια της Μυκόνου που γδύνουν τις γυναίκες τους για ξαπλώστρα των 3000€». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνουν τώρα τους ευαίσθητους οφείλουν να απαντήσουν γιατί σιώπησαν στην περίπτωση του κ. Καμμένου. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλυψε πλήρως το σεξιστικό και  ομοφοβικό λόγο του κ. Καμμένου δείχνοντας  ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνο το ασπάζεται, αλλά και το υιοθετεί.
Και για να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση που δεν έχει κανένα νόημα. Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι «ο Καμπόσος διεγράφη για τα απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλιά του διότι δεν ανέχεται το μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας». Μπορεί να ισχυριστεί ο κύριος Τσίπρας το ίδιο για τον κύριο Καμμένο;

ΣΤ. Οικονομικά του Κόμματος

1. Ορισμένα sites έχουν αναφορές στην οικονομική διαχείριση του Κόμματος και τις δανειακές υποχρεώσεις του. Τι απαντάτε;

Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις. Όλα, όμως, τα δάνεια που πήρε στο παρελθόν είναι απολύτως σύννομα όπως προκύπτει -άλλωστε- και από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των Κομμάτων. Και βέβαια κανένας δεν μπορούσε τότε να προβλέψει την κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα και τη συνακόλουθη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που θα δυσκόλευε τα Κόμματα στην εκπλήρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων.  Η Νέα Δημοκρατία σήμερα εξαντλεί κάθε δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το συνολικό ποσό -μεχρι τελευταίου ευρώ- που έλαβε κατά το 2017 ως κρατική επιχορήγηση επεστράφη για την αποπληρωμή των δανείων και οφειλών παρελθουσών χρήσεων.

2. Είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία λειτουργικά αυτάρκης;

Η Νέα Δημοκρατία, μετά από το συστηματικό νοικοκύρεμα που ξεκίνησε στις 11/1/2016 έχει αποκτήσει πλήρη λειτουργική αυτοτέλεια. Επιστρέφει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης σε δάνεια και οφειλές του παρελθόντος και λειτουργεί χωρίς δάνεια, με τα έσοδα της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Μέχρι το τέλος του 2017 το κόστος λειτουργίας έχει μειωθεί συνολικά κατά 75,6% ξεπερνώντας ακόμη και τον φιλόδοξο στόχο που είχε αρχικώς τεθεί για μείωση 71%.

Z. Athens Pride

1. Θα είναι παρούσα η ΝΔ στις εκδηλώσεις του Athens Pride?

H NΔ για δεύτερη συνεχή χρονιά θα είναι παρούσα στο Αthens Pride ενώνοντας τη φωνή της με όσους αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή του φύλου τους. Τη ΝΔ θα εκπροσωπήσουν μεταξύ άλλων ο Γραμματέας του κόμματος Λευτ. Αυγενάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Κων. Ζούλας, η Αναπληρώτρια του Κύρα Κάπη, η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη, η πρώην βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, και ο αρμόδιος Γραμματέας Γιώργος Σταμάτης.

2. Για το ζήτημα της φωταγώγησης της Βουλής, με απόφαση του κ. Βούτση, στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ποιο το σχόλιό σας;

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι μια αχρείαστη υπερβολή. Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι για καμιά παρεμφερή εκδήλωση δεν έχουν γίνει -και σωστά- μέχρι στιγμής τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο κτήριο της Βουλής. Γι αυτό και θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται ούτε σε αυτή την περίπτωση. Είναι ωστόσο προφανές ότι η διαφωνία μας αυτή ουδόλως σχετίζεται με την ίδια την εκδήλωση, στην οποία άλλωστε η ΝΔ θα εκπροσωπηθεί με πολυπληθή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη υποστηρίζοντας εμπράκτως το αίτημα της μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την άρση των εις βάρος τους διακρίσεων.
 A. ΣΚΟΠΙΑΝΟ

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα», από το 1977 σε διάσκεψη του Ο.Η.Ε., που έγινε στην Αθήνα. Ποια είναι η απάντησή σας;

Ο κ. Κοτζιάς ομολογεί, ουσιαστικά, ότι έχει αποδεχτεί μια μονομερή αξίωση των Σκοπίων και προσπαθεί να ρίξει αλλού την ευθύνη. Αντί να απολογείται, παριστάνει τον καταγγέλλοντα. Σε κάθε περίπτωση ενισχύει -κατά τρόπο απαράδεκτο- την επιχειρηματολογία της γειτονικής μας χώρας. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από υπουργό Εξωτερικών. Προβάλλει έναν ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε τάχα από το 1977 την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας». Ψεύδεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και το ξέρει. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα «μακεδονική», αλλά στις διασκέψεις αυτές του Ο.Η.Ε. είχε αντιδράσει δύο φορές τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά το 2007 και το 2012. Οι επιφυλάξεις μάλιστα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, κάτι που παραδόξως δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας διάσκεψης του Ο.Η.Ε. (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

2. Ποια είναι η αλήθεια σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη του 1977, που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς;

Ο κ. Κοτζιάς επικαλείται την τελική Έκθεση της Τρίτης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Όπως, όμως, γνωρίζει πολύ καλά, οι Έλληνες διπλωμάτες, αλλά και αξιωματούχοι άλλων Υπουργείων που συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις, έχουν -επί δεκαετίες - ρητές οδηγίες να καταγράφουν την άρνησή τους και να αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ, αλλά και να μην δεχθούν οποιαδήποτε χρήση του επιθέτου «Μακεδονική/Μακεδονικός» σε σχέση με την εθνότητα, τη γλώσσα, την κυβέρνηση ή άλλους θεσμούς της γειτονικής χώρας. Ο κ. Κοτζιάς αγνόησε -προφανώς σκόπιμα- το γεγονός ότι, στο κείμενο της έκθεσης που επικαλείται, υπάρχει ρητή επισήμανση ότι  “οι προσδιορισμοί που χρησιμοποιούνται και η παρουσίαση του υλικού σε αυτήν την έκδοση (δηλαδή και ο τρόπος που αναφέρονται οι γλώσσες) δεν υπονοούν την έκφραση οποιασδήποτε άποψης από πλευράς της Γραμματείας του ΟΗΕ αναφορικά με το νομικό καθεστώς οποιασδήποτε χώρας, επικράτειας, πόλης, περιοχής ή των Αρχών του, ή αναφορικά με την οριοθέτηση των συνόρων ή των ορίων του”. Η επισήμανση αυτή τονίζει και επιβεβαιώνει τον αμιγώς τεχνικό χαρακτήρα της Διάσκεψης και της τελικής έκθεσης, η οποία αφορά θέματα τυποποίησης τοπωνυμίων. Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Κοτζιάς σκόπιμα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε βάρος της χώρας μας και υπερασπιζόμενος συνειδητά ή ασυνείδητα τις αλυτρωτικές αξιώσεις των Σκοπίων.

3. Γιατί λέτε ότι ο κ. Κοτζιάς σκόπιμα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε βάρος της χώρας και υπέρ των Σκοπίων;

Ο κ. Κοτζιάς παρέλειψε εσκεμμένα το γεγονός ότι στην Ενάτη Συνδιάσκεψη για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έγινε το 2007, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά αντιρρήσεων από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας αναφορικά με τους κωδικούς της χώρας και της γλώσσας καθώς και της σήμανσης (label) γλώσσας σχετικά με την ΠΓΔΜ.  Ο κ. Κοτζιάς αγνόησε και το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς έπραξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ και στη Δέκατη Συνδιάσκεψη τον Αύγουστο του 2012 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Σε πλήρη αντίθεση με αυτά, στο κείμενο της έκθεσης της Ενδέκατης Συνδιάσκεψης για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα το 2017 επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν περιλαμβάνεται καμία επιφύλαξη της ελληνικής πλευράς, όπως αυτή είχε ρητά διατυπωθεί το 2007 και το 2012. Υπάρχει  μια παραπομπή σε μια δήλωση που δεν περιελήφθη καν στην έκθεση. Γεγονός που υποδεικνύει σαφή πρόθεση -ήδη από τότε- της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υποβαθμίσει το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ.

4. Γιατί λέτε ότι έτσι ο κ. Κοτζιάς αποδυναμώνει συνειδητά την ελληνική θέση;

Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα. Πρώτ΄ απ’ όλα, φαίνεται καθαρά ότι στις σχετικές συνδιασκέψεις που έγιναν στη διάρκεια των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, η Ελλάδα προέβαλε ρητές αντιρρήσεις στο χαρακτηρισμό της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονικής». Και δεύτερον επιβεβαιώνεται ότι έχει απόλυτο δίκιο ο Καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος όλες τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει με διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η Διάσκεψη του 1977 ήταν αυστηρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν είχε καμία σημασία ως προς την αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής γλώσσας». Το κείμενο του 1977 δεν αφορούσε την αποδοχή ή αναγνώριση μιας γλώσσας υπό συγκεκριμένη ονομασία από την Ελλάδα ή τις άλλες συμμετέχουσες στη συνάντηση χώρες. Αφορά μόνο το πως θα μεταφέρεται μία γλώσσα από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο. Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αποδοχή του όρου «μακεδονική γλώσσα» και αυτό φαίνεται, άλλωστε, από τη μετέπειτα πρακτική και τις ενστάσεις που ήγειρε η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες. Ισχυριζόμενος  ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ότι αποδεχθήκαμε τον εν λόγω όρο, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Υπονομεύει έτσι τη θέση της Ελλάδας σε μία μικροπολιτική προσπάθεια να πληγεί η αντιπολίτευση. Αλλά ο αντίπαλος δεν είναι η αντιπολίτευση στη συγκεκριμένη εθνική υπόθεση. Δυστυχώς αυτό δεν το κατάλαβε ποτέ ο κ. Κοτζιάς.

5. Έχετε αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει ήδη υποχωρήσεις από τις εθνικές θέσεις;

Αποδείξεις δεν έχουμε γιατί ουδείς γνωρίζει τη συμφωνία αφού οι κ. Κοτζιάς και Τσίπρας δεν έχουν ενημερώσει κανένα. Ο κ. Ζάεφ, ωστόσο, έχει υποστηρίξει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αποδεχτεί τις αξιώσεις του για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα». Αυτές τις υποχωρήσεις επιβεβαίωσε κατ’ ουσίαν και ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δήθεν αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» από το 1977.

6. Τελικά ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα;

Αποδεικνύεται ήδη ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι διαχρονικά σταθερή. Επιμέναμε και επιμένουμε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο στο όνομα. Επιμένουμε ότι η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (αναφορές στο Σύνταγμα, γλώσσα, ταυτότητα, σύμβολα) και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις ήταν πάντα ο άξονάς μας και στο παρελθόν όταν εμείς είχαμε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Ακόμη και αν δέχονταν τα Σκόπια να ονομαστούν «Δημοκρατία των Δυτικών Βαλκανίων» θα ήταν αδύνατον να δεχθούμε τέτοια συμφωνία εάν παραχωρούσε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να αναγράφουν στις ταυτότητές τους ότι είναι «Μακεδόνες» και να ισχυρίζονται ότι μιλούν «μακεδονική γλώσσα». Εκχώρηση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» στους Σκοπιανούς δεν είναι αποδεκτή. Επιμένουμε ταυτόχρονα ότι δεν νομιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει τη χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση και τι θεωρεί ότι είναι υπό διαπραγμάτευση κάθε μέλος της κυβέρνησης.

Β. Οικονομία

1. Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Ποια είναι η θέση σας;

Θέλουμε και ευχόμαστε να έχουμε επιτέλους μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι απαιτείται γενναία λύση. Ταυτόχρονα, στις επαφές που έχει στο εξωτερικό θυμίζει -σε κάθε ευκαιρία- στους συνομιλητές του ότι οι εταίροι της χώρας μας έχουν δεσμευθεί γι΄ αυτό από το 2012 και τους καλεί να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από τότε έναντι της Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε, ότι η συμφωνία αυτή θα είχε ήδη ολοκληρωθεί αν ο κ. Τσίπρας δεν έριχνε, στα τέλη του 2014, την τότε Κυβέρνηση. Τώρα ουσιαστικά οι κυβερνώντες προσπαθούν να εξασφαλίσουν εκείνα που οι ίδιοι ματαίωσαν.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το χρέος ήταν στο 180 % του Α.Ε.Π. και το 2018 αναμένεται να φτάσει το 191,3% του Α.Ε.Π.. Από το 2016, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους, η Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει ότι οι λύσεις πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος, επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερων επιτοκίων και μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Πάντως σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία για το χρέος από μόνη της δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης.

2.  Τι χρειάζεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την λήξη του δανειακού προγράμματος και την έξοδο στις αγορές;

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας και αντικειμενικά υπάρχουν τρεις τρόποι για να υπάρξει αυτό: Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, το ταμειακό απόθεμα (cash buffer) που συγκεντρώνει η Κυβέρνηση αφαιμάζοντας την ελληνική οικονομία, και η αξιοποίηση των 27,4 δις που είναι αναξιοποίητα κεφάλαια από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα των 86 δις ευρώ που συμφώνησαν οι εταίροι  να διαθέσουν στην Ελλάδα. Εμείς προκρίνουμε ως λύση το τελευταίο. Η Κυβέρνηση, οφείλει να διεκδικήσει αυτό το ποσό και να το αξιοποιήσει, ώστε η έξοδος στις αγορές να γίνει με ασφάλεια και κυρίως με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Προς το παρόν δεν έχουμε  ακούσει τίποτε από την κυβέρνηση για αυτή την αυτονόητη πρότασή μας. Και προφανώς ο λόγος που δεν έχουμε ακούσει τίποτε είναι διότι η Κυβέρνηση είναι, δυστυχώς, θεατής σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών, στην οποία δεν έχει λόγο και δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή.

Γ. Βία
Πως σχολιάζετε τη σιωπή της Κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά την επίθεση κουκουλοφόρων στο γραφείο του βουλευτή σας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη;

Πρωτ’ απ’ όλα υπενθυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει πάντα τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει, όποιο πρόσχημα κι αν επικαλείται. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά και κρύβεται όταν πρόκειται για αριστερόστροφη βία για αναρχικούς και ρουβίκωνες. Αυτό έκανε και στην περίπτωση της εφόδου κουκουλοφόρων με βαριοπούλες σε γραφείο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε η Κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκδώσει, έστω για τα μάτια του κόσμου, μία καταδικαστική ανακοίνωση, ούτε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει επικοινωνήσει με τον βουλευτή, έστω για να ενημερωθεί για το τι συνέβη. Είναι προφανές ότι στο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουν συγγενικές σχέσεις και σιωπούν. Είναι χαρακτηριστικό, αλλά και αποκαλυπτικό, το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Στο κόκκινο» μας «ενημέρωσε» ότι ο στόχος των κουκουλοφόρων με τις βαριοπούλες δεν ήταν, λέει, το γραφείο του βουλευτή, αλλά αυτό του «Συνεταιρισμού Δικαστών και Εισαγγελέων». Στο οποίο, όπως μας ενημέρωσε το καλά πληροφορημένο κυβερνητικό site, σχεδίαζαν -άκουσον άκουσον- μια συμβολική έφοδο που κατά το ρεπορτάζ δεν είναι παράνομη ενέργεια. Η ίδια ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, μας ενημερώνει επιπλέον ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα θα υποστεί ΕΔΕ, προφανώς γιατί η κυβέρνηση θα ήθελε από εκείνον να ρωτήσει προηγουμένως τους 30 ροπαλοφόρους τραμπούκους για το σκοπό της… επίσκεψής τους.  Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από το «ρεπορτάζ»; Ότι είναι πρώτη φορά που μια κυβέρνηση καταγγέλλει το θύμα και όχι τους θύτες ή ότι δεν υπάρχει προηγούμενο ένα κυβερνητικό site να επικροτεί δημοσίως τη βία ως συμβολική;
Ό,τι και να ισχύει, ένα είναι βέβαιο: «Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί και η ιδεοληπτική του παράνοια δεν τον αφήνει».

Δ. Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

Από ορισμένες πλευρές επικρίνεται το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στις εργασίες της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Τι απαντάτε;

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια συνάντηση πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, επιφανών ανθρώπων, που συζητάνε -και δεν αποφασίζουν ασφαλώς- για σημαντικά ζητήματα. Είναι δηλαδή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν πολιτικό να διατυπώσει με ευκρίνεια τις θέσεις της χώρας του κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν ο κύριος Μητσοτάκης. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί προφανώς και η συμμετοχή του στην συνάντηση που διεξάγεται φέτος. Ο κύριος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει στους διακεκριμένους συνομιλητές του τα αυτονόητα δίκαια της χώρας μας. Μεταξύ άλλων δηλαδή την ανάγκη να ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, όπως έχουν ήδη δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας από το 2012, αλλά και το αυτονόητο αίτημα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ, όταν ισορροπήσει η οικονομία, να εκλογικευθούν τα υπερβολικά πλεονάσματα για τα οποία έχει δυστυχώς δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ε. Για Δήμαρχο Άργους

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγόρησε χθες ότι αργήσατε  20 μέρες να διαγράψετε τον Δήμαρχο Άργους κ. Καμπόσο. Τι απαντάτε;

Ο κ. Καμπόσος κλήθηκε αμέσως μετά την πρώτη προκλητική ανάρτησή του πριν από 20 μέρες,  σε απολογία από το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον οποίο ανέφερε ότι η ανάρτηση δεν έγινε από τον ίδιο, αλλά από κάποιον συνεργάτη του. Εξήγηση η οποία και έγινε αποδεκτή.  Υπενθυμίζουμε πως όταν ο κ. Καμμένος είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter φωτογραφία γραβάτας με σκίτσα γεννητικών οργάνων, ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε -όπως ήταν υποχρεωμένος- τον ισχυρισμό του ότι την ανάρτηση είχε κάνει το παιδί του.
Δεν κάνουμε τυχαία αυτή την επισήμανση. Μόλις πρόσφατα, ο κ. Καμμένος επανήλθε με νέο σεξιστικό και ομοφοβικό tweet που ανέφερε: «Η κατάντια είναι να κάνουν ερωτήσεις για ιδιωτικό ταξίδι με συνάντηση με αρχηγό κράτους: Αυτοί που παριστάνουν τους συνοδούς τ. μοντέλων για να καλύπτουν εραστές. Οι τρόφιμοι σε κότερα εμπόρων ναρκωτικών. Τα ψώνια της Μυκόνου που γδύνουν τις γυναίκες τους για ξαπλώστρα των 3000€». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνουν τώρα τους ευαίσθητους οφείλουν να απαντήσουν γιατί σιώπησαν στην περίπτωση του κ. Καμμένου. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλυψε πλήρως το σεξιστικό και  ομοφοβικό λόγο του κ. Καμμένου δείχνοντας  ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνο το ασπάζεται, αλλά και το υιοθετεί.
Και για να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση που δεν έχει κανένα νόημα. Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι «ο Καμπόσος διεγράφη για τα απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλιά του διότι δεν ανέχεται το μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας». Μπορεί να ισχυριστεί ο κύριος Τσίπρας το ίδιο για τον κύριο Καμμένο;

ΣΤ. Οικονομικά του Κόμματος

1. Ορισμένα sites έχουν αναφορές στην οικονομική διαχείριση του Κόμματος και τις δανειακές υποχρεώσεις του. Τι απαντάτε;

Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις. Όλα, όμως, τα δάνεια που πήρε στο παρελθόν είναι απολύτως σύννομα όπως προκύπτει -άλλωστε- και από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των Κομμάτων. Και βέβαια κανένας δεν μπορούσε τότε να προβλέψει την κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα και τη συνακόλουθη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που θα δυσκόλευε τα Κόμματα στην εκπλήρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων.  Η Νέα Δημοκρατία σήμερα εξαντλεί κάθε δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το συνολικό ποσό -μεχρι τελευταίου ευρώ- που έλαβε κατά το 2017 ως κρατική επιχορήγηση επεστράφη για την αποπληρωμή των δανείων και οφειλών παρελθουσών χρήσεων.

2. Είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία λειτουργικά αυτάρκης;

Η Νέα Δημοκρατία, μετά από το συστηματικό νοικοκύρεμα που ξεκίνησε στις 11/1/2016 έχει αποκτήσει πλήρη λειτουργική αυτοτέλεια. Επιστρέφει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης σε δάνεια και οφειλές του παρελθόντος και λειτουργεί χωρίς δάνεια, με τα έσοδα της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Μέχρι το τέλος του 2017 το κόστος λειτουργίας έχει μειωθεί συνολικά κατά 75,6% ξεπερνώντας ακόμη και τον φιλόδοξο στόχο που είχε αρχικώς τεθεί για μείωση 71%.

Z. Athens Pride

1. Θα είναι παρούσα η ΝΔ στις εκδηλώσεις του Athens Pride?

H NΔ για δεύτερη συνεχή χρονιά θα είναι παρούσα στο Αthens Pride ενώνοντας τη φωνή της με όσους αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή του φύλου τους. Τη ΝΔ θα εκπροσωπήσουν μεταξύ άλλων ο Γραμματέας του κόμματος Λευτ. Αυγενάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Κων. Ζούλας, η Αναπληρώτρια του Κύρα Κάπη, η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη, η πρώην βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, και ο αρμόδιος Γραμματέας Γιώργος Σταμάτης.

2. Για το ζήτημα της φωταγώγησης της Βουλής, με απόφαση του κ. Βούτση, στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ποιο το σχόλιό σας;

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι μια αχρείαστη υπερβολή. Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι για καμιά παρεμφερή εκδήλωση δεν έχουν γίνει -και σωστά- μέχρι στιγμής τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο κτήριο της Βουλής. Γι αυτό και θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται ούτε σε αυτή την περίπτωση. Είναι ωστόσο προφανές ότι η διαφωνία μας αυτή ουδόλως σχετίζεται με την ίδια την εκδήλωση, στην οποία άλλωστε η ΝΔ θα εκπροσωπηθεί με πολυπληθή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη υποστηρίζοντας εμπράκτως το αίτημα της μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την άρση των εις βάρος τους διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: