Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Μοσχάτο, 5 Ιουνίου 2018

Α. Φαινόμενα βίας.

1. Σηκώνετε πολύ το θέμα της ασφάλειας. Για ποιον λόγο επιμένετε σε αυτό δεδομένου μάλιστα ότι και επί ημερών σας δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα. 

Μα όσα ζει η χώρα σε καθημερινή βάση πλέον δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε μια επίθεση σε βάρος ανδρών των ΜΑΤ που είχε ως εξόφθαλμο στόχο τη δολοφονία αστυνομικών. Γι’ αυτό ακριβώς και ο πρώτος είναι Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον επικεφαλής τους, όχι μόνο για να εκφράσει την συμπαράσταση του αλλά για να τον διαβεβαιώσει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το κύρος της αστυνομίας κάνοντας το αυτονόητο: Λύνοντας τα χέρια των αστυνομικών που κρατά δεμένα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επιτελέσουν την αποστολή τους που είναι η διαφύλαξη της τάξης και η προστασία των πολιτών. Αυτό ήταν το νόημα και της χθεσινής παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάθε  μέρα που περνά, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι  μόνο ο πρωθυπουργός των φόρων και του ψέματος, αλλά  και ο πρωθυπουργός που ανέχεται την βία  και την ανομία. Ουδέποτε στο παρελθόν δεν υπήρξε κυβέρνηση που να ανέχεται, αν όχι να δικαιολογεί τη δράση αναρχικών παρακρατικών ομάδων.

Και αυτό από μόνο του αναδεικνύει τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες δεν είχαν αυτού του είδους τις εξαρτήσεις από τις πάσης φύσεως "συλλογικότητες" και τους κάθε λογής Ρουβίκωνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδώσει ολόκληρες γειτονιές σε συμμορίες. Έχει αφήσει τα πανεπιστήμιά μας να μετατραπούν σε γιάφκες και ορμητήρια παραβατικών ομάδων στο όνομα δήθεν της προστασίας του ασύλου. Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον προσωπικά υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν.

2. Μία ομάδα αναρχικών ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά στη Γεν. Γραμματεία Εμπορίου. Υπάρχει τελικά λύση με τον Ρουβίκωνα και για άλλες ανάλογες ομάδες;

Φυσικά και υπάρχει λύση και το έδειξε η αντίδραση του δημάρχου Τήνου ο οποίος -με τη βοήθεια ελάχιστων αστυνομικών και λιμενικών- κατάφερε να συλληφθούν  οκτώ μέλη του Ρουβίκωνα που είχαν εισβάλει νωρίτερα στο δημαρχείο του. Αυτό το αυτονόητο δεν κάνει ο κ. Τόσκας και η Κυβέρνηση επειδή ακριβώς δεν έχουν την πολιτική βούληση που απαιτείται. Ο χαρακτηρισμός του Ρουβίκωνα ως “ακτιβιστικής ομάδας” αποδεικνύει ότι δεν θέλουν να κάνουν τίποτε και ως εκ τούτου δεν αφήνουν και την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Ρουβίκωνας έχει στραφεί εναντίον της ίδιας της Βουλής, εναντίον ξένων πρεσβειών, συμβολαιογράφων και γιατρών, ενώ μπήκαν ακόμη και στο Υπ. Εθνικής Άμυνας. Προκαλούν ανασφάλεια και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Ενώ, μάλιστα, ο αρμόδιος Υπουργός, αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες θιγόμενων πρεσβειών, έχει υποσχεθεί τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών, δεν κάνει απολύτως τίποτε. Προφανώς διότι -όπως δηλώνουν στελέχη της Κυβέρνησης- πρόκειται για τα “δικά τους παιδιά”.

3.    Πέρα από τα κτυπήματα των «συλλογικοτήτων», έχουμε και την έξαρση της εγκληματικότητας παντού στη χώρα. Αν γίνετε Κυβέρνηση, τι θα κάνετε διαφορετικά;

Για μας η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε πολίτη.  Είναι υποχρέωση του κράτους. Αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Ν.Δ., λοιπόν, είναι η επαναφορά του νόμου και της τάξης, παντού στη χώρα. Γι’ αυτό ακριβώς δεσμευόμαστε:
 
 • Να αλλάξουμε το νόμο για το άσυλο στα Πανεπιστήμια, ώστε να λειτουργεί ως άσυλο ιδεών και όχι άσυλο εγκληματιών και κάθε λογής παρανόμων.
 • Να σπάσουμε το άβατο των Εξαρχείων και γενικώς όλες τις εστίες εγκληματικότητας στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, που έχουν καταστήσει τους πολίτες ομήρους στα ίδια τους τα σπίτια.
 • Να καταργήσουμε το νόμο Παρασκευόπουλου που αποφυλάκισε περισσότερους από 2500 καταδικασμένους για κακουργήματα.
 • Να ενδυναμώσουμε την ομάδα ΔΙΑΣ.
 • Να επαναφέρουμε τις περιπολίες και να ενεργοποιήσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ.
 • Να δημιουργήσουμε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Β. Σκοπιανό

1. Πως τοποθετείται η Νέα Δημοκρατία στις εξελίξεις που αφορούν το Σκοπιανό; Θα ήταν διατεθειμένη να δεχθεί μία συμφωνία που θα φέρει η Κυβέρνηση και θα πληροί τους όρους που έχει θέσει; 

Μα για ποια συμφωνία μιλάμε; Η Νέα Δημοκρατία αλλά και οι πολίτες δεν έχουν καμία ενημέρωση και καμία πληροφόρηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ό,τι ξέρουμε προέρχεται από τα Σκόπια, τον κ. Ζάεφ και την κυβέρνηση του. Δια των αξιωματούχων των Σκοπίων μάθαμε για παράδειγμα ότι ο κ. Τσίπρας είχα αποδεχθεί αρχικώς την απαράδεκτη πρόταση για “Μακεδονία του Ίλιντεν’’. Η Κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να διαρρέει ορισμένες αποσπασματικές και σε πολλές περιπτώσεις αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες. Η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί υπεύθυνα αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία. Είναι, βέβαια, αυτονόητο ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Κυβέρνηση θα πρέπει να διαβεβαιώσει τα κόμματα αλλά και τους πολίτες πρωτίστως, ότι η πρόταση της υιοθετείται από το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

2.       Μιλάτε για δομικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια. Τι ακριβώς εννοείτε;

Πρώτα απ’ όλα, ο  Α. Τσίπρας διαπραγματεύεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ χωρίς ο ίδιος να έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην οποία βασίζεται η Κυβέρνησή του. Αυτό είναι το δομικό πρόβλημα αυτής της υπόθεσης. Ως τι διαπραγματεύεται ο Α. Τσίπρας; Ως τι διαπραγματεύεται ο κ. Κοτζιάς; Προς το παρόν αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι των Κομμάτων τους και όχι ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης. Ο Α. Τσίπρας δεν έχει  στο μείζον αυτό ζήτημα την έγκριση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τον στηρίζει για να μπορεί να καταλήξει σε οποιαδήποτε μορφής συμφωνία. Ο κυβερνητικός εταίρος του έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη όχι μόνον ότι δεν θα ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία, αλλά και ότι θα εμποδίσει «με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας»

Είναι αυτονόητο πως για τη Ν.Δ. είναι αδιανόητη οποιαδήποτε δέσμευση της χώρας, πόσο μάλλον όταν -όπως όλα δείχνουν- πρόκειται για μία εθνικά επιζήμια συμφωνία.

3.    Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα;

H Ελλάδα επιδιώκει την επίλυση του ζητήματος αλλά δεν πρέπει να είναι η επισπεύδουσα σε αυτή την υπόθεση. Καταρχάς, η Ελλάδα δεν μπορεί να καταθέσει προκαταβολικά τα όπλα προκειμένου να πάρει μια υποσχετική για μελλοντική συμμόρφωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τα Σκόπια είναι που θέλουν, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ε. Ε.. Η άλλη πλευρά είναι εκείνη η οποία θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ.

Για να υπάρξει λύση, θα πρέπει να δεσμευθεί η γειτονική μας χώρα ότι δεν σκοπεύει να καπηλευτεί τους όρους: “μακεδονικό έθνος”, “μακεδονική ταυτότητα” και “μακεδονική γλώσσα”. Επιβάλλεται, πρωτ’ απ’ όλα, η εγκατάλειψη της εμμονής των Σκοπιανών στον αλυτρωτισμό. Όχι μόνο με την απάλειψη των σχετικών συνταγματικών αναφορών, αλλά και με τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν αλυτρωτικές παραπομπές μέσα από τα σύμβολα, την ταυτότητα, τη γλώσσα. Μόνο τότε μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση για όνομα που να ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός του γειτονικού κράτους.

4.       Πως κρίνετε την εικόνα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση αλλά και πως απαντάτε στις κατηγορίες που σας εκτοξεύουν;

Τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -προφανώς κατ’ εντολήν του κ. Τσίπρα- δήλωνε ότι η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό «είναι στο επίπεδο πρωθυπουργών», ότι «διευθετούνται οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες» και ότι «από εκεί και πέρα θα υπάρξει συζήτηση των δυο πρωθυπουργών για να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία». Το απόγευμα της ίδιας μέρας κυβερνητικός αξιωματούχος -προφανώς και πάλι με την εντολή του κ. Τσίπρα- ενημέρωνε -με μέηλ- τους δημοσιογράφους ότι δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και ότι η συμφωνία απομακρύνεται. Λίγο αργότερα, ο υπουργός κ. Κουβέλης άδειαζε τον κ. Κοτζιά χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη τη σπουδή του να προκρίνει  το τέλος της διαπραγμάτευσης. Και όλα αυτά ενώ ο κυβερνητικός εταίρος τους κ. Καμμένος εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι, όχι μόνο ότι δεν θα ψηφίσει, αλλά και θα εμποδίσει μια συμφωνία με όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Και χθες είχαμε και πάλι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εγκαλεί την άλλη πλευρά και να της ζητεί επιτέλους να καταλήξει σε κάποια θέση. Δεν μπορούν να περιγραφούν όλα αυτά με άλλες λέξεις παρά μόνον με μια φράση.  Δυστυχώς την Ελλάδα κυβερνά μια ασόβαρη κυβέρνηση η οποία χειρίζεται με πρωτοφανή επιπολαιότητα ακόμα και ένα εθνικά κρίσιμο ζήτημα όπως το σκοπιανό.

Συμβαίνει δε και κάτι εξόχως παράδοξο. Όπως και στη διαπραγμάτευση για την τάχα καθαρή έξοδο, έτσι και για το Σκοπιανό, η Κυβέρνηση -αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσει τις δικές τις ευθύνες στη ΝΔ για τη δεινή θέση στην οποία έχει φέρει τη χώρα. Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση και ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τα αδιέξοδα τα οποία μόνοι τους έχουν προκαλέσει στη χώρα. Στο κάτω κάτω αν ο ΣΥΡΙΑΖ και οι ΑΝΕΛ καίγονται να μάθουν πραγματικά τι θα έκανε η Νέα Δημοκρατία στη θέση τους, δεν έχουν παρά να προκηρύξουν εκλογές και να βρεθούν και επισήμως στη θέση της αντιπολίτευσης.

Γ. Οικονομία 

1.    Κυβερνητικά στελέχη άλλοτε αφήνουν να φανεί ότι η Νέα Δημοκρατία ζητά προληπτική γραμμή και άλλοτε υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει νέο Μνημόνιο. Τελικά, ποια είναι η θέση σας;

Νέο Μνημόνιο υπάρχει ήδη με μέτρα που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και φτάνει μέχρι το 2022. Πρόκειται για το κείμενο 40 σελίδων με τίτλο «Συμπληρωματικό Μνημόνιο» που αποκάλυψε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσπάθησε να κρύψει ο κ. Τσίπρας. Το κείμενο αυτό περιγραφή τουλάχιστον 20 δεσμεύσεις Που έχει υπογράψει ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Καμμένος με πιο χαρακτηριστικές τις περικοπές συντάξεων, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση του αφορολόγητου, την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι και το 2022. Επιπλέον -όπως ομολόγησε ο κ. Τσακαλώτος θα υπάρχει στο ίδιο διάστημα αυστηρότατη επιτροπεία.

Αν δεν θέλουν να το πουν 4ο Μνημόνιο ας το πουν όπως θέλουν. Είναι όμως Μνημόνιο και το έχουν ήδη ψηφίσει. Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών για προληπτική γραμμή απάντησε ξεκάθαρα στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης. Ουδέποτε, στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε κάτι τέτοιο. Είναι δε πρωτοφανές -και ισχύει και για άλλα ζητήματα- η Κυβέρνηση να απευθύνεται στην αντιπολίτευση ως εάν εκείνη να έχει την ευθύνη της δικής της αποτυχίας. Για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, την αποκλειστική ευθύνη τη φέρει η σημερινή Κυβέρνηση η οποία επί τρία και πλέον χρόνια έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της χώρας, να επιδεινώσεις τις οικονομικές προοπτικές της και τελικά να υπονομεύσει την έξοδο στις αγορές. 

2. Η Κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις. Ποια είναι η θέση σας;

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, τόσο στην 4η αξιολόγηση όσο και στο δήθεν αναπτυξιακό της σχέδιο, ότι θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα τον ΕΝΦΙΑ στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Το ενδεχόμενο να καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις, δεν λύνει το πρόβλημα της υψηλής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να προχωρήσει ως Κυβέρνηση στην άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τρόπο που θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες και κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά. Παράλληλα, για την στήριξη της κατοικίας ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για τα ακόλουθα:
 
 • αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες και του φόρου υπεραξίας για ορισμένα χρόνια
 • έκπτωση φόρου για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων
 •  απλοποίηση των μεταβιβάσεων
 • ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα τονώσουν τη ρευστότητα στην οικονομία, θα οδηγήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και θα αποφέρουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε αναπτυξιακό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο. Όλα αυτά όμως δεν μπορεί να τα υλοποιήσει μία ιδεοληπτικήΚυβέρνηση η οποία, στο αναπτυξιακό της σχέδιο, υποστηρίζει ότι «ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι υπερβολικός σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Δ. Νομοσχέδιο Γαβρόγλου 

1. Ποιο είναι το σχόλιο σας για το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου που κατατέθηκε και θα έρθει προς συζήτηση; 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει ως κεντρικό σκοπό την κομματική άλωση της διοίκησης της εκπαίδευσης και τον εξοβελισμό των ήδη υπηρετούντων στελεχών στη διοίκηση της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τα προσόντα, την αξία και την προσφορά τους.
 
 • Καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, και θέτει όρους επιλογής των στελεχών της διοίκησης αντισυνταγματικούς (περιορισμός δύο θητειών, αξιολόγηση στελεχών της εκπαίδευσης με ανώνυμα ερωτηματολόγια) και παρεοκρατικούς (καθοριστική βαρύτητα στη μη δομημένη συνέντευξη από κομματικά ελεγχόμενα όργανα).
 • Καταργεί χρήσιμες και δοκιμασμένες στο χρόνο δομές (π.χ. Σχολικοί Σύμβουλοι) και τις αντικαθιστά με νέες υδροκέφαλες δομές.
 • Προβλέπει δημιουργία δαπανών οι οποίες δεν εκτιμώνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και ευθέως φωτογραφικές διατάξεις, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
 • Μετατρέπει την ειδική αγωγή σε πεδίο ανεύθυνου πειραματισμού, ιατρικοποιώντας τη διαχείριση των θεμάτων του μαθητικού πληθυσμού με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Π.χ. αντί της αξιολόγησης των μαθητών σε παιδαγωγικό πλαίσιο, αυτή θα γίνεται από φορείς του Υπουργείου Υγείας, σε απόλυτα ιατρικό και νοσοκομειακό περιβάλλον φέρνοντας ξανά στη μνήμη τις ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις των ανάπηρων παιδιών και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

2. Άρα να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα καταψηφίσετε το νομοσχέδιο; 

Προφανώς και θα το καταψηφίσουμε τόσο για τους λόγους ουσίας που αναφέραμε όσο και για τη μεθόδευση του Υπουργού Παιδείας να φέρει απολύτως αναιτιολόγητα ένα νομοσχέδιο-μαμούθ 500 σελ. και 113 άρθρων με τη διαδικασία του επείγοντος ευτελίζοντας για μία ακόμη φορά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

3. Ποια είναι, όμως, η πρόταση της ΝΔ για την παιδεία; Αρκείται μόνον στην αποδοκιμασία των επιλογών Γαβρόγλου; 

H Νέα Δημοκρατία έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τη μεταρρύθμιση στην παιδεία. Η ΝΔ επιμένει στις πάγιες θέσεις της που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της παιδείας και αυτές θα αποτελέσουν την αιχμή του δικού της προγράμματος που θα εφαρμοσθεί καταργώντας όλες τις αλλοπρόσαλλες επιλογές των τριών υπουργών Παιδείας στα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ (Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου) που πειραματίζονται σε βάρος των μαθητών και των γονέων τους αλληλλοαναιρούμενοι και μεταξύ τους:
 
 • Την επιλογή ανώτατων και ανώτερων στελεχών στην εκπαίδευση με τη θεσμοθέτηση μίας αντικειμενικής διαδικασίας στην οποία θα εμπλέκεται το ΑΣΕΠ και άλλα ανεξάρτητα όργανα.
 • Την αξιολόγηση όλων των δομών της εκπαίδευσης όπως επίσης και των εκπαιδευτικών.
 • Την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών καθώς και της σχολικής αυτονομίας με τη λήψη των περισσότερων αποφάσεων από τα ίδια τα σχολεία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: