Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Μοσχάτο, 19 Ιουνίου 2018
 
Α. Σκοπιανό

1.  Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine αναφέρει ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι ως Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ακυρώσει,  αλλά θα ψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια. Τι απαντάτε;

Πρώτα απ όλα να πούμε ότι είναι άκρως ενδιαφέρον, αλλά και ενδεικτικό του πανικού τους, ότι το Μαξίμου υιοθετεί πλήρως την εκτίμηση της γερμανικής εφημερίδας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Ως προς τους ισχυρισμούς του γερμανικού δημοσιεύματος τώρα, το δήθεν ρεπορτάζ είναι απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη.
Εν αντιθέσει με τον Αλ. Τσίπρα, που άλλα λέει εντός της χώρας και άλλα εκτός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά πάντα την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Να το πούμε λοιπόν για μια ακόμη φορά για όσους αρνούνται να το καταλάβουν: Όπως ακριβώς η Νέα Δημοκρατία έθεσε προ των ευθυνών της την Κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας την Κυριακή, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή.

2. Αρα λέτε ότι δεν ισχύουν τα ξένα δημοσιεύματα.

Προφανώς και δεν ισχύουν. Και επιτρέψτε μας να προσθέσουμε και κάτι ακόμη, επειδή βλέπουμε ακόμη και το Μαξίμου να τα υιοθετεί. Αντί να επιχαίρει η Κυβέρνηση για κάποια δημοσιεύματα στο εξωτερικό, μάλλον θα έπρεπε να την κάνουν να σιωπά μήπως και συνειδητοποιήσει τι ακριβώς υπέγραψε. Πόσο μάλλον όταν τα δημοσιεύματα αυτά εμφανίζουν κάποιους ξένους να είναι ενθουσιασμένοι με μια συμφωνία που κάνει ευλόγως τους Ελληνες οργισμένους. Δεν μας εκπλήσσει όμως το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητάει ακόμη και τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε το γεγονός ότι χαμογελούσε, ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για «Μακεδόνες» εννοώντας τους συμπατριώτες του. «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα.

3.  Λέτε λοιπόν πως όταν η Κυβέρνηση φέρει για κύρωση τη συμφωνία εσείς θα την καταψηφίσετε. Και τι θα γίνει αν δεν βρεθούν οι 151 ψήφοι που απαιτούνται;

Συγγνώμη, αλλά αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνετε στον κ. Τσίπρα και στον Καμμένο -η εν πάσει περιπτώσει στους παρόντες εκπρόσωπούς τους- που ήδη την υπέγραψαν. Εκείνη φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών και όχι εμείς. Η Νέα Δημοκρατία εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε, προκειμένου να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας. Επισήμανε εγκαίρως ένα προς ένα τα αρνητικά σημεία της συμφωνίας υπογραμμίζοντας ότι καμία ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε αυτές τις εθνικές υποχωρήσεις. Καμία δεν παραχώρησε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα.
Για να αποτρέψουμε μάλιστα την υλοποίηση αυτής της εθνικώς επιζήμιας συμφωνίας κάναμε χρήση του έσχατου θεσμικού όπλου που διαθέτει η αντιπολίτευση. Καταθέσαμε πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Καμμένος με την θετική ψήφο του έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για ανέβει στις Πρέσπες και να υπογράψει. Επομένως υπέγραψε και ο ίδιος. Το ερώτημα, επομένως, είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα η ίδια η Κυβέρνηση που φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Εάν τα Σκόπια κυρώσουν τη συμφωνία, εάν πάρουν πρόσκληση για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, εάν εγκρίνουν με δημοψήφισμα τη συμφωνία, εάν προχωρήσουν σε συνταγματική αλλαγή, η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου έχει δεσμευθεί να τη φέρει στη Βουλή και να ζητήσει την κύρωσή της. Είναι κάτι που η ίδια δεσμεύθηκε να κάνει -το γράφει η συμφωνία που υπέγραψε. Επομένως, ας μας πουν οι εκπρόσωποί τους τι σκέφτονται να πράξουν. Η δική μας θέση ήταν και παραμένει η ίδια. Αν φέρουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος αυτή τη συμφωνία στη βουλή για επικύρωση θα την καταψηφίσουμε.

4.  Εάν αυτή η συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή, και είστε εσείς στην Κυβέρνηση, τι θα κάνετε;

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εντελώς παράλογο να τίθεται σε μας αυτό το ερώτημα. Αν δεν απατώμαστε ο κ. Τσίπρας μόλις προ 15θημέρου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημά μας να γίνουν εκλογές, όχι μόνον δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά μας ειρωνεύτηκε συστήνοντάς μας να μην βιαζόμαστε να χάσουμε. Αυτό το είπε προφανώς εν είδει χιούμορ ακόμη και αν δεν το αντιλήφθηκε. Αλλά δεν στεκόμαστε σε αυτό. Ρωτάμε λοιπόν ευθέως τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει αλλάξει αυτή η θέση του πρωθυπουργού; Δεν θα εξαντλήσει τελικά την τετραετία; Θα κάνει πρόωρες εκλογές; Θα τους ρίξει ο κ. Καμμένος όπως φέρεται να είπε στους βουλευτές τους. Ας μας απαντήσουν οι κυβερνώντες πότε έχουν σκοπό να πάνε σε εκλογές αν έχουν αλλάξει τα σχέδια τους. Μέχρι τότε ωστόσο επιτρέψτε μας να ρωτάμε εμείς τους κ. Τσιπρα και Καμμένο τι ακριβώς θα κάνουν όταν ο δεύτερος ισχυρίζεται ότι θα καταψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας που επί της ουσίας ήδη ψήφισε.
Δεν κάνουμε τυχαία αυτήν την επισήμανση. Η συμφωνία των Πρεσπών ήδη από την Κυριακή είναι σε ισχύ και παράγει αποτελέσματα διότι η κυβέρνηση έδωσε λευκή επιταγή στα Σκόπια να αναλάβουν πλέον εκείνα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας. Γι αυτό ακριβώς και όλο το τελευταίο διάστημα επισημαίνουμε ότι η συμφωνία, όπως είναι διατυπωμένη, προκαλεί τετελεσμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν.

5. Ναι αλλά δεν μας λέτε τι θα γίνει αν προκληθούν τελικά πρόωρες εκλογές και έρθει σε σας η καυτή πατάτα.

Θα το επαναλάβουμε γιατί μπορεί να μην έγινε κατανοητό. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει σε κάθε του συνέντευξη ότι θα εξαντλήσει μέχρι τελευταίας μέρας την τετραετία. Λέει και ξαναλέει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Έχει αλλάξει την άποψή του ο πρωθυπουργός; Θα κάνει πρόωρες εκλογές; Ας το πει εδώ και τώρα στους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολιτικό παράδοξο να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για μια συμφωνία που ούτε έχουμε διαπραγματευτεί, ούτε πόσο μάλλον υπογράψει. Εμείς επαναλαμβάνουμε πώς όταν έρθει στη βουλή από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο η ΝΔ θα την καταψηφίσει. Ας μας πουν εκείνοι τι θα κάνουν με τα τετελεσμένα που ήδη δημιουργούνται μετά την Κυριακή με δική τους αποκλειστική ευθύνη.

6. Πως αξιολογείτε τις δηλώσεις Σέλτσα, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στα σλαβικά και αναφέρε μεταξύ άλλων ότι είναι “εθνικά Μακεδόνας”

Το πραγματικά εξωφρενικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι τρεις μέρες έχουν περάσει από την κατάπτυστη δήλωση του βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κωνσταντίνου Σέλτσα ο οποίος δήλωσε «εθνικά Μακεδόνας» και δεν έχει υπάρξει ούτε καν μία προσχηματική αποδοκιμασία από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η χλιαρή, δε, διάψευση του ίδιου μετά τον σάλο που προκλήθηκε, εγείρει και νέα ερωτήματα για τη στάση του. Και αυτό διότι -μεταξύ άλλων- υποστήριξε ότι η Αριστερά διαχρονικά αγωνιζόταν για να ονομάζονται οι Σκοπιανοί Μακεδόνες. Ρωτούμε ευθέως: εκφράζουν οι απόψεις του κ. Σέλτσα, τις απόψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Β. Για τον Δ. Καμμένο

1. Λέγεται ότι ο κ. Δ. Καμμένος που διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛ θα μετεγγραφεί στη Νέα Δημοκρατία. Είναι η αλήθεια;

Δεν υπήρξε - και δεν υπάρχει - καμία συνεννόηση, καμία επικοινωνία με τον κ. Δ. Καμμένο. Όσα σενάρια διακινούνται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τη κ. Μανταλένα Παπαδοπούλου που ενώ μέχρι πρότινος ήταν η στενότερη συνεργάτης του Πάνου Καμμένου χαρακτήρισε κατάπτυστη τη συμφωνία.

Γ. Tο “μεταρρυθμιστικό” προφίλ του κ. Τσίπρα.

1. Με τη συνέντευξη του στην Die Welt ο κ. Τσίπρας δηλώνει μετανιωμένος για το δημοψήφισμα και θέλει μάλλον να αποστασιοποιηθεί από το ριζοσπαστικό του παρελθόν υιοθετώντας ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ; Πως αξιολογείτε αυτή τη μεταστροφή;

Το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του κ. Τσίπρα είναι μάλλον το πιο σύντομο ανέκδοτο. Επηρεασμένος προφανώς από τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας μεταμφιέστηκε ξαφνικά σε “μετανιωμένο πρωθυπουργό” για το δημοψήφισμα του 2015, ενώ μέχρι χθες το υπερασπιζόταν. Τις τραγικές συνέπειες, όμως, του δημοψηφίσματος θα τις βιώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες: είναι τα 100 δις που στοίχισε στη χώρα, το 4ο μνημόνιο και οι νέες αχρείαστες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που μόνος του υπέγραψε και έρχονται. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στη ζημιά που έχει κάνει ο ίδιος και η Κυβέρνηση σε όλους τους υπόλοιπους τομείς: στην παιδεία με τους νόμους Μπαλτά-Φίλη-Γαβρόγλου, τη Δικαιοσύνη με τον νόμο Παρασκευόπουλου, τα ΜΜΕ με τις παρεμβάσεις Παππά και βέβαια τη δημόσια διοίκηση με την άνευ προηγουμένου κομματικοποίηση του κράτους. Είναι πολύ αργά να κάνει αυτή τη στροφή ο κ. Τσίπρας διότι πολύ απλά συγκρούεται η εικόνα που θέλει να φιλοτεχνήσει με τη σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα των πολιτικών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: