Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Μοσχάτο, 12 Ιουνίου 2018

Α. Σκοπιανό

1. Φαίνεται ότι σήμερα θα έχουμε την περιβόητη συμφωνία με τα Σκόπια. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η Νέα Δημοκρατία, όπως και όλοι οι Έλληνες απαιτούμε να πάψουν να κρύβονται ο κ. Τσίπρας και ο συναρχηγός του ο κ. Καμμένος και να έρθουν αμέσως στη βουλή και να δώσουν τις απαντήσεις που οφείλουν. Είναι αδιανόητο να φημολογείται εδώ και τόσες μέρες ότι ετοιμάζεται ο κ. Τσίπρας να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία τάχα διαφωνεί ο κ. Καμμένος και να κρατούν και οι δύο τους πολίτες στο σκοτάδι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές της. Λέμε λοιπόν κάτι που είναι αυτονόητο πια σε όλους τους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει σήμερα κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όχι μόνον γιατί δεν στηρίζεται από το σύνολο της κυβέρνησής του, αλλά γιατί είναι προφανές ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση των πολιτών. Η αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι κατηγορηματική και είναι απορίας άξιον που προσποιείται ότι δεν το αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας.
 
2.Μπορείτε να μας πείτε που διαφωνείτε; Διότι ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε χθες μια συμφωνία σχεδόν ιδανική λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καμία κυβέρνηση του παρελθόντος δεν είχε πετύχει όσα εκείνος πέτυχε.

Πρώτα απ όλα πρέπει να δούμε επιτέλους την περιβόητη συμφωνία. Αλλά αν καταλάβαμε καλά -και χθες- από τον αλαζονικό υπουργό Εξωτερικών, ο ίδιος έχει ήδη κάνει ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις τις οποίες η ΝΔ έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα απορρίψει χωρίς δεύτερη συζήτηση. Ρωτάμε λοιπόν ευθέως τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα που φαίνεται να έχει αποφασισθεί, θα είναι ίδιο για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός Σκοπίων ναι ή όχι. Και για να το πούμε ακόμη πιο απλά. Έχουν συμφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες οι γείτονές μας ναι ή όχι; Έχουν συμφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να ισχυρίζονται οι γείτονές ότι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα ναι ή όχι.
Διότι αν μας έκανε σε κάτι σοφότερους χθες ο κ. Κοτζιάς είναι ότι η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα όχι μόνον δεν είναι η καλύτερη, αλλά μάλλον αθετεί την βασικότερη προϋπόθεση που έθετε πάντα η Ελλάδα για να συζητήσει το ονοματολογικό. Δηλαδή να μην ισχύουν άλλα εντός των Σκοπίων, και άλλα εκτός. Τα να ισχύουν άλλα εντός και άλλα εκτός προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Νέα Δημοκρατία. Πόσο μάλλον όταν το να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες μας Μακεδόνες και να λένε ότι μιλούν την Μακεδονική γλώσσα είναι η επιτομή -ή για να το πούμε ακόμη πιο απλά- η ρίζα του αλυτρωτισμού και των λόγων που ποτέ στο παρελθόν καμία κυβέρνηση της Ελλάδας δεν δέχθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία μαζί τους.
3. O κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν έτοιμη να δεχθεί ως όνομα το  “Μακεδονία-Σκόπια”. Δεν είναι συνεπώς υποκριτική η στάση σας σήμερα;

Ο κ. Κοτζιάς είπε πολλά χθες και ελάχιστα έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγουμε από το ερώτημα σας, όλες οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν στο παρελθόν να διαχειριστούν το θέμα, ακολούθησαν μία διαπραγματευτική στρατηγική. Για να επιτευχθεί, όμως μία συμφωνία -όπως παραδέχεται και ο κ. Κοτζιάς- πρέπει να συναποφασισθεί και η τελευταία της λεπτομέρεια. Σε διαφορετική περίπτωση, η συμφωνία δεν ισχύει. Και για να το πούμε ακόμα πιο απλά, καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν δέσμευσε τη χώρα υπογράφοντας μία επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όπως όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμη να κάνει ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Κοτζιά αλλά και ο κ. Καμμένος που τάχα διαφωνεί μαζί τους.

4. Εσείς δηλαδή τι θα κάνατε στη θέση της κυβέρνησης;

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι διαχρονικά σταθερή: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (κάτι που πρωτίστως περιλαμβάνει τη γλώσσα, την ταυτότητα και τα σύμβολά του) και κυρίως μία και μόνον ονομασία για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Εκχώρηση  δήθεν «μακεδονικής γλώσσας» και δήθεν «μακεδονικής ταυτότητας» δεν γίνεται αποδεκτή. Δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος» ούτε «μακεδονική ταυτότητα», ούτε «μακεδονική γλώσσα». Να υπενθυμίσουμε δε και το Βουκουρέστι στο όνομά του οποίου τάχα διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση: Η ομόφωνη απόφαση του 2008 συνοψίζεται στη φράση «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και λύση σημαίνει, όχι μόνο να συμφωνηθούν, αλλά και να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω. Κατά συνέπεια πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο, όταν θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις. Ας μην διανοηθεί λοιπόν η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα»  και κυρίως να μην τολμήσει  να εγκαταλείψει τα μόνα όπλα μας για να πάρει υποσχετικές μελλοντικής και αβέβαιης εκπλήρωσης.

5. Ποια θα είναι η στάση σας στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας;

Το λέμε όλες τις τελευταίες μέρες σε όλους τους τόνους. Ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τα Σκόπια και να οδηγήσει την Ελλάδα προ τετελεσμένων. Είναι αδιανόητο να επιβάλει στην Ελλάδα μια επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία προσβλέποντας σε άλλα ανταλλάγματα για να παραμείνει, για λίγο ακόμη, στην καρέκλα της εξουσίας. Γι αυτό και λέμε να έρθει άμεσα στη βουλή μαζί με τον κ. Καμμένο που τάχα διαφωνεί μαζί του για να μάθουν όλοι οι πολίτες τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε και ποια είναι η συμφωνία που θέλει να υπογράψει. Και λέμε τάχα διαφωνεί, διότι είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος διαφωνεί μόνο στα λόγια. Διότι συνεχίζει να στηρίζει την Κυβέρνηση και να παραμένει μάλιστα και υπουργός Αμύνης, και την ίδια ώρα παριστάνει ότι δεν δέχεται το όνομα -δηλαδή την ίδια την υπόσταση- ενός κράτους που όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για να μπει στο ΝΑΤΟ.

6. Άρα εξετάζετε και την περίπτωση της πρότασης δυσπιστίας;
Αυτό που λέμε το καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες. Η κυβέρνηση με τους συναρχηγούς της οφείλουν επιτέλους να πάψουν να κρύβονται και να έρθουν άμεσα στη βουλή να παρουσιάσουν τη συμφωνία τους. Δεν νοείται να δεσμεύσουν την χώρα με ασαφείς μελλοντικές υποσχέσεις των Σκοπίων και να παραδώσουν τα βασικά διαπραγματευτικά όπλα που είχε πάντα η Ελλάδα και μοιάζουν να τα έχουν παραχωρήσει ήδη με απαράδεκτες υποχωρήσεις δημιουργώντας τετελεσμένα για τα εθνικά μας συμφέροντα.


B. Οικονομία

1. Ο κ. Τζανακόπουλος ισχυρίζεται ότι η χώρα τελειώνει από τα μνημόνια και βγαίνει οριστικά από την επιτροπεία. Μήπως έχει δίκιο δεδομένου ότι τον Αύγουστο όντως λήγει το πρόγραμμα;

Αμφιβάλλουμε αν ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος πιστεύει αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και εξηγούμαστε: Ποια κυβέρνηση υπέγραψε 4ο Μνημόνιο που λήγει το 2022; Ποια κυβέρνηση βάζει υποθήκη τη δημόσια περιουσία, το σπίτι μας δηλαδή, για 25 δις ευρώ χωρίς να πάρει καν δάνειο; Ποια κυβέρνηση κόβει 1-3 συντάξεις από τους συνταξιούχους με νέα μέτρα 3 δις ευρώ; Ποια κυβέρνηση στερεί άλλο ένα μηνιάτικο από τους χαμηλόμισθους με νέα αύξηση φόρων 2,1 δις ευρώ; Ποια κυβέρνηση αυξάνει ξανά τις ασφαλιστικές εισφορές όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών κατά 18%; Όλα, δε, αυτά έρχονται να προστεθούν σε όσα έχει ήδη κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων (από τα προνοιακά μέχρι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης), την κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ των νησιών και φυσικά τις 21 περικοπές στις συντάξεις και τους 27 νέους φόρους που έχει επιβάλλει.

2. Ποια είναι η θέση της ΝΔ  για το Πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή;

Η Κυβέρνηση που μέχρι χθες έπλαθε τον μύθο της δήθεν «καθαρής εξόδου», με την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου, ζητά επικύρωση του «4ου Μνημονίου». Ενός Μνημονίου με πολλές νέες υποχρεώσεις, αλλά χωρίς νέα χρηματοδότηση. Είτε το ονομάσουμε «συμπληρωματικό Μνημόνιο» όπως το αποκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε «επικαιροποιημένο Μνημόνιο», όπως προτιμά η Κυβέρνηση,  το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για νέο Μνημόνιο που αρχίζει από εκεί που τελειώνει το 3ο Μνημόνιο και ισχύει  για τα επόμενα 5 χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα όπως αναφέρεται στο νέο Πολυνομοσχέδιο το Μνημόνιο αυτό περιλαμβάνει:
·         Επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ.
·         Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα  3,5% του Α.Ε.Π. για μία πενταετία.
·         Νέα μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019.
·         Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο από το 2020.
·         Επιμονή στην είσπραξη 2,65 δις ευρώ από τον  ΕΝΦΙΑ.
·         Πλήρη  κατάργηση του ΕΚΑΣ.
·   Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
·         Υποθήκευση κρατικής περιουσίας 25 δις ευρώ.
Με τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη νέα μείωση του αφορολόγητου κάθε συνταξιούχος θα χάσει από μια έως τρεις συντάξεις και κάθε χαμηλόμισθος ένα μηνιάτικο. Όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν επιπλέον φόρο 600 ευρώ. Θα μπουν για πρώτη φορά στα σαγόνια της εφορίας ακόμη και όσοι έχουν έσοδα μόλις 500 ευρώ το μήνα.

3. Γιατί, όμως, διαμαρτύρεστε για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα; Και η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είχε δεσμευθεί σε αυτά;

Τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί είναι υπερβολικά και επιβλαβή για την οικονομία. Πλήττουν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Καταδεικνύουν, όμως επίσης ότι η δήθεν καθαρή έξοδος είναι απλά και μόνον το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, για να υφαρπάξουν την ψήφο των Ελλήνων, φώναζαν στα τηλεοπτικά παράθυρα και τους δρόμους ότι ήταν «ανέφικτα» και «αιματοβαμμένα» τα πλεονάσματα και ότι όλα αυτά  «σκοτώνουν την κοινωνία». Αυτό το οποίο έκρυβαν -και εδώ είναι η δική μας διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι ότι τα πλεονάσματα που προβλέπονταν το 2014  έρχονταν από την υψηλή ανάπτυξη και τα έσοδά της, και με ελάχιστα μέτρα ύψους μόλις 980 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στο περίφημο «mail Χαρδούβελη». Σήμερα, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι επιβάλλουν χωρίς κανέναν δισταγμό υπέρ-πλεονάσματα που προέρχονται όχι από την υψηλή ανάπτυξη, αλλά από βαρύτατη υπερφορολογηση, δραστικές περικοπές των συντάξεων και στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές του δημοσίου. Τα υπερ-πλεονάσματα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα ανέρχονται σε  3,5%-5,2% του Α.Ε.Π. (για 5 χρόνια) και θα προέρχονται από ένα βουνό νέων εξοντωτικών μέτρων λιτότητας που συνολικά θα φτάσουν 14,5 δις ευρώ.

4. Ναι, αλλά η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει την ανάπτυξη.

Κάθε φορά που επικαιροποιούνται τα στοιχεία επί ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ψαλιδίζονται ακόμη περισσότερο οι -έτσι κι αλλιώς χαμηλοί- στόχοι ανάπτυξης. Πέρυσι προβλεπόταν ανάπτυξη 2,7% αύξηση του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη η μισή. Φέτος προβλεπόταν  2,5% και ήδη περιορίστηκε στο 2%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της περιόδου 2018-2021 προβλέπεται να παραμείνει αναιμικός κοντά στο 2,1%, όταν η Ελλάδα μπορεί και θα έπρεπε να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4% αυτή την πενταετία. Οι δε ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια είναι οι χαμηλότεροι στην ευρωζώνη ενώ το 2014, η Ελλάδα έτρεχε με τους υψηλότερους τότε ρυθμούς ανάπτυξης. Με άλλα λόγια εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ χάσαμε μία τεράστια ευκαιρία να αξιοποίηση ένα ιδιαιτέρως ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον για την οικονομία. Η παράταση του βίου της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει την οικονομία σε μία ημιθανή κατάσταση στερώντας από τους Έλληνες να κερδίσουν έστω λίγο από τον χαμένο χρόνο της ύφεσης.

5. Ποια είναι η θέση σας για το δημόσιο χρέος; Θα συναινέσετε σε μία λύση που μπορεί να φέρει η Κυβέρνηση;

Θέλουμε και ευχόμαστε να έχουμε επιτέλους μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι απαιτείται γενναία λύση. Ταυτόχρονα, στις επαφές που έχει στο εξωτερικό θυμίζει -σε κάθε ευκαιρία- στους συνομιλητές του ότι οι εταίροι της χώρας μας έχουν δεσμευθεί γι’ αυτό από το 2012 και τους καλεί να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από τότε έναντι της Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε, ότι η συμφωνία αυτή θα είχε ήδη ολοκληρωθεί αν ο κ. Τσίπρας δεν έριχνε, στα τέλη του 2014, την τότε Κυβέρνηση. Τώρα ουσιαστικά οι κυβερνώντες προσπαθούν να εξασφαλίσουν έστω ένα τμήμα από όσα οι ίδιοι ματαίωσαν.

6. Υποστηρίζετε ότι μπαίνει υποθήκη στην κρατική περιουσία 25 δις ευρώ; Αυτό όμως δεν προβλέπονταν ήδη, είναι κάτι καινούριο;

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Πολυνομοσχεδίου, η Κυβέρνηση υποθηκεύει δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ. Αυτή η εγγύηση παρέχεται μέσω του Υπερταμείου που δημιουργήθηκε με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου το 2016. Υπενθυμίζουμε ότι τότε ακριβώς, μέσω του Υπερταμείου, η κυβέρνηση εκχώρησε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στον έλεγχο των δανειστών για έναν αιώνα, μέχρι το 2115! Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια επικαλούμενη δεσμεύσεις που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο. Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής: h Κυβέρνηση  βάζει τώρα υποθήκη δημόσια περιουσία ύψους 25 δις ευρώ, για ένα δάνειο που πήρε τον Δεκέμβριο του 2015 ύψους 3,4 δις ευρώ.(τα υπόλοιπα χρήματα που προβλέπονταν δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ) Είναι σαν να βάζει κάποιος υποθήκη το σπίτι του, χωρίς καν να παίρνει το δάνειο! Αν τελικά προχωρήσουν σε μια τέτοια επιζήμια ρύθμιση, το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι να εξασφαλίσουν το αδιάθετο υπόλοιπο του 3ου Μνημονίου που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ανέρχεται σε 27,4 δις ευρώ. Κάθε άλλη επιλογή θα είναι μια ακόμη τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης.

Γ. Διόδια

1. H Κυβέρνηση αυξάνει τα διόδια στα Μάλγαρα και αλλού, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Δικαιολογείται αυτή η αύξηση και ήταν κάτι που μπορούσαμε να αποφύγουμε;

H διγλωσσία και η ανικανότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε ό,τι αφορά τα διόδια. Από το “Δεν Πληρώνω” ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ως κυβέρνηση -από τη μία μέρα στην άλλη- στην αύξηση των διοδίων της Εγνατίας από 66% έως και 150%, όπως συμβαίνει στο σταθμό των Μαλγάρων, όπου το τίμημα από 1,20 ευρώ θα εκτιναχθεί στα 3 ευρώ. Από το “όλοι να διέρχονται ελεύθερα” έφτασε να υπερδιπλασιάσει τις τιμές  στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι ένας οδηγός που διανύει τη διαδρομή Πτολεμαΐδα – Χρυσούπολη, να καταβάλλει στο εξής 15,51 ευρώ από 8,40 που πλήρωνε μέχρι σήμερα. Κι όλα αυτά, σε έναν αυτοκινητόδρομο που είναι ήδη κατασκευασμένος από ευρωπαϊκούς κι εθνικούς πόρους κι όχι από ιδιώτες. Έναν αυτοκινητόδρομο, του οποίου η κυβέρνηση αυξάνει τα διόδια σε τέτοιο βαθμό που θα δικαιολογούνταν μόνο αν χρηματοδοτούνταν η κατασκευή  του έργου από την αρχή. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δώρο στον υποψήφιο παραχωρησιούχο. Και δεν σταματά εκεί, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να προβεί και σε νέες αυξήσεις των διοδίων μελλοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: