Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Μοσχάτο, 15 Μαΐου 2018
 
Α. Σκοπιανό

1. Ενώ επίκειται η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για συμφωνία που θα προβλέπει συγκεκριμένα βήματα. Ποια είναι η θέση σας;

Πράγματι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Τζανακόπουλος  δήλωσε (την περασμένη Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha) ότι «μια συμφωνία θα οδηγήσει στην υπογραφή μιας διεθνούς Συνθήκης μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, η οποία θα περιγράφει συγκεκριμένα βήματα έτσι ώστε να αλλάξει και η συνταγματική ονομασία της γείτονος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αφήνει να φανεί πως επιδιώκεται μια συμφωνία που θα προβλέπει τεμαχισμό και κατά στάδια εφαρμογή μιας λύσης, παραπέμποντας τόσο το erga omnes, όσο και τη συνταγματική αλλαγή στο μέλλον. Με μια τέτοια συμφωνία, η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ανάβει προκαταβολικά το πράσινο φως και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. και για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και δέχεται ανταλλάγματα σε δόσεις και μάλιστα στα πιο ουσιώδη ζητήματα: της  erga omnes ονομασίας και των συνταγματικών αλλαγών. Η κυβέρνηση παραδίδει, δηλαδή, προκαταβολικά τα όπλα που έχει η Ελλάδα και θα περιμένει να πάρει με δόσεις -χωρίς αυτό να είναι βέβαιο- τη συμμόρφωση των Σκοπίων. Ενώ, λοιπόν, τα Σκόπια θα εισπράξουν συγκεκριμένα οφέλη, στο τέλος μπορεί να υπαναχωρήσουν και να μην εφαρμόσουν ποτέ τις δικές τους δεσμεύσεις. Αυτό άλλωστε διδάσκει και η πρόσφατη ιστορική εμπειρία.

Η Ν.Δ. είναι προφανές ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι θα συζητήσουμε μόνο στη βάση μια συμφωνίας που θα περιγράφει μια λύση ενιαία, συνολική και οριστική. Αρνούμαστε κατηγορηματικά μια συμφωνία που δεν θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων και θα μεταθέτει την εκπλήρωση των σκοπιανών δεσμεύσεων για το μέλλον.

Και για να το πούμε ακόμη μια φορά: Η όποια λύση πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes) δηλαδή τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας, όσο και στο εξωτερικό, στις διμερείς, αλλά και τις πολυμερείς σχέσεις της. Απαιτούμε, κατ’ επέκταση, να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πριν –και το τονίζουμε, πριν– η ελληνική πλευρά συναινέσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω προσέγγιση της πΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

2. Ποιο είναι  το σχόλιό σας σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της «Αυγής», σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν απαιτεί έγκριση μιας συμφωνίας με τα Σκόπια από πλειοψηφία 180  βουλευτών;

Πρώτ’ απ’ όλα έχουμε τονίσει ότι η ψήφος μας δεν εξαρτάται από τη διαδικασία, αλλά από την ουσία. Από το περιεχόμενο δηλαδή της συμφωνίας που θα υπάρξει και όχι από τον αριθμό των ψήφων που θα απαιτούνται για την έγκρισή της.

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ» είναι προφανές ότι πρόκειται για κατασκευασμένη ψευδή είδηση που στόχο είχε να υπηρετήσει σκοπιμότητες και παιχνίδια της Κυβέρνησης. Διαψεύστηκε, όμως, από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά και εκθέτει τους εμπνευστές της. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι υποστηρίζει τη λύση, αλλά οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, ότι είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν. Ανέφερε συγκεκριμένα:: «Δεν είναι δική μου δουλειά για να σας δώσω προτάσεις, κατευθυντήριες γραμμές ή ακόμα και καθοδήγηση για ένα θέμα που είναι για να ρυθμίσετε μεταξύ σας».
 
3. Πιστεύετε ότι θα δημιουργηθεί εσωτερικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, με τη στάση του κ. Καμμένου, σε περίπτωση που καταλήξουν σε σχέδιο συμφωνίας;

Από την αρχή έχουμε επισημάνει ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η Κυβέρνηση, που στηρίζεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν έχει ενιαία θέση για αυτή την κρίσιμη εθνική υπόθεση. Δεν έχει την εντολή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει να διαπραγματευτεί. Ωστόσο το κάνει. Αναβάθμισε τις διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των υπουργών και τώρα πάει σε μια νέα συνάντηση πρωθυπουργών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Σόφια, χωρίς ενιαία γραμμή. Και κυρίως συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η βουλή και επομένως οι πολίτες δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση, γεγονός ανεπίτρεπτο για μια τόσο σοβαρή εθνική υπόθεση.

4. Τι απαντάτε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία το ΕΛΚ σε εκδήλωσή του χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία για τη γειτονική χώρα;

Η εκδήλωση που διοργανώνουν πέντε ευρωβουλευτές από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία, δηλαδή από χώρες που αναγνωρίζουν την πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, παρουσιάζεται από το ΣΥΡΙΖΑ ως επίσημη εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει, αν επισκεφθεί την ιστοσελίδα της εκδήλωσης ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι στο ΣΥΡΙΖΑ κανένας μα κανένας δεν μιλάει Αγγλικά...


Β. Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

1. Ανησυχείτε μήπως ξεχαστεί η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στην Τουρκία;

Δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Όπως ξέρετε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε από την πρώτη στιγμή -και συνεχίζει να αναπτύσσει- πρωτοβουλίες με στόχο την απελευθέρωσή τους. Σε συνέχεια της παρέμβασής του στο ΕΛΚ, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, να επισκεφθεί -πράγμα που έγινε χθες-  τους δυο αξιωματικούς μας και να τους παράσχει, όχι απλά την ηθική στήριξη, την οποία τους παρέχουμε όλοι οι Έλληνες, αλλά και να υπενθυμίσει το αυτονόητο: ότι οι δυο αξιωματικοί μας δεν φύλαγαν μόνο Ελληνικά, αλλά και Ευρωπαϊκά σύνορα. Χθες, κατά την παρουσία του στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα και κάλεσε «την Τουρκία εδώ και τώρα να δώσει οριστικό τέλος στην παράνομη κράτηση των δυο αξιωματικών μας. Να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι συνολικά στην Ευρωπαϊκή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: