Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

Εκλογές
 

1. Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε χθες το αίτημα για εκλογές. Αναμένετε να εισακουστεί;
 
Ποτέ δεν κρύψαμε πως θεωρούμε αρνητική εξέλιξη κάθε μέρα που περνά με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και πάντα τονίζαμε ότι ο κύκλος των ψεμάτων, των λαθών, της ανεπάρκειας, της παραπλανητικής δημαγωγίας πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο, με εκλογές που θα συντρίψουν το λαϊκισμό και την ανικανότητα και θα σημάνουν μια νέα αρχή για όλους τους Έλληνες. Ο κ. Μητσοτάκης χθες είπε κάτι που είναι απολύτως εύλογο: Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένας κύκλος για την χώρα, ας κάνει εκλογές το Σεπτέμβριο. Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Αν θεωρούν ότι «μνημόνια τέλος», ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού. Αν βλέπουν ανάπτυξη, ας δοκιμάσουν να δουν ποια είναι η γνώμη που έχουν οι πολίτες. Αν όντως πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας επαληθεύσουν αυτή την αλήθεια στις κάλπες. Αν σέβονται, όπως λένε το λαό, ας τον εμπιστευτούν. Κι αν δεν φοβούνται τη Νέα Δημοκρατία, ας αναμετρηθούν επιτέλους μαζί της. Με δημοκρατική προσφυγή στις κάλπες.

2. Ποιο περιμένετε ότι θα είναι το δίλημμα των εκλογών; 

 
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να σκαρφιστεί τα πάντα για λίγες ακόμη μέρες στην εξουσία. Ανεξάρτητα, όμως, από το τι τελικά θα κάνει, ο βίος της Κυβέρνησής του πλησιάζει στο τέλος του.  Και τα διλήμματα της επόμενης μέρας είναι πια πολύ καθαρά. Οι Έλληνες  θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους: Της προοδευτικής, αναγεννητικής πορείας, ή της περαιτέρω οπισθοδρόμησης. Της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού της σοβαρότητας της ασφάλειας ή του αμοραλιστικού τυχοδιωκτισμού, του ερασιτεχνισμού και της ανικανότητας. Της αλήθειας και της πράξης ή της δημαγωγίας και της απραξίας. Το δίλημμα, με απλά λόγια, είναι αν αξίζουμε αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια ή αν αξίζουμε καλύτερα.

3. Είναι, όμως, η Νέα Δημοκρατία έτοιμη για εκλογές;
 
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση οποτεδήποτε κι αν αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές η Κυβέρνηση. Και μέχρι να προκηρυχθούν θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις δικές μας προτάσεις και τα δικά μας μηνύματα. Ώστε να γίνει κτήμα των πολιτών ότι θα μειώσουμε τους φόρους, ότι θα δημιουργήσουμε δουλειές και ότι είμαστε η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη που θα φέρει ασφάλεια και ευημερία στην χώρα. Ασφάλεια εσωτερική και εξωτερική.

B. Αυτοδιοικητικές Εκλογές
 
1. Ανακοινώθηκε το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως φαίνεται αυτές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως άλλωστε είχαν αναφέρει κυβερνητικά στελέχη.          

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη: Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας και θα πλήξει και την αξιοπιστία τους. Η απλή αναλογική θα σήμαινε, εκ των πραγμάτων, τη δημιουργία δημοτικών ή περιφερειακών συνασπισμών. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν αυτοί οι συνασπισμοί διαλύονται, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Τι θα συμβαίνει, άραγε, σε ανάλογη περίπτωση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας; Θα έχουμε εκλογές κάθε τρεις και λίγο; Προφανώς, όχι. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Άρα, τι πραγματικά θα γίνει;  Πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά  όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Συνεπώς, ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο.
 
2. Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ορίστηκαν για τον Οκτώβριο του ‘19, στη λήξη σχεδόν της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης. Άρα να συμπεράνουμε οι δύο εκλογές θα γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές. Η ίδια η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, διότι -όπως λέει ο κ. Σκουρλέτης- με αυτό τον τρόπο θα αλλοιωθεί ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών. Αυτό προφανώς ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές. Αν λοιπόν ισχύουν αυτά που λέει ο κ. Σκουρλέτης, ένα είναι το βασικό συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε: οι εθνικές εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από το πέρας της θητείας της Κυβέρνησης. Και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η απλή αναλογική δεν θα γίνει ποτέ πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: