Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018Μοσχάτο, 13 Ιανουαρίου 2018

Α. Σκοπιανό


1. Πως κρίνετε την διαπραγματευτική στάση της Κυβέρνησης;

Εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι η Κυβέρνηση με την διχοστασία που την χαρακτηρίζει εξασθενίζει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Πριν από 48 ώρες ο κ. Καμμένος με νέες του δηλώσεις επανήλθε στην αρχική του θέση και άδειασε τον κ. Κοτζιά.  Επειδή όμως με τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να παίζει κανείς ζητούμε – για μια ακόμη φορά -  το αυτονόητο από τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά: Να καταλήξουν επιτέλους σε μια ενιαία θέση και να ενημερώσουν υπεύθυνα τα Κόμματα και τον ελληνικό λαό. Είναι προφανές πώς όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταλήξει σε ενιαία θέση είναι παράλογο να ζητεί από την Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί επί μια πρότασης που δεν γνωρίζει, πόσο μάλλον να αξιώνει τη συναίνεσή τους. Και επειδή ακούγεται ξανά το σενάριο ενός συμβουλίου των πολιτικών  αρχηγών είναι αυτονόητο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να συμμετάσχει όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη και κυρίως ενιαία πρόταση της κυβέρνησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

2. Πως σχολιάζετε την επιστολή που απέστειλε ο κ. Τσίπρας προς τον Αρχιεπίσκοπο;

Είναι άλλη μια απόδειξης της πρωτοφανούς διγλωσσία της κυβέρνησης, Είναι πραγματικά απίστευτο ο Υπουργός των Εξωτερικών μέσω κύκλων του να ταυτίζει την Εκκλησία με τη Χρυσή Αυγή και την άλλη μέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο να ζητεί τη συνεργασία της Εκκλησίας για την επίλυση του ζητήματος. Άραγε μιλούν μεταξύ τους ή δεν καταλαβαίνουν καν πόσο εκτίθενται; Κι αν τελικά ισχύει η λογική Κοτζιά ότι όποιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις του και επιδεικνύει αυξημένη ευαισθησία για το όνομα της ΠΓΔΜ ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή, γιατί άραγε εξαιρεί τον Πάνο Καμμένο; Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει σενάριο φαρσοκωμωδίας, αν δεν αφορούσε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Γι αυτό και την καλούμε διαρκώς να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει όταν ασχολείται με εθνικά θέματα.

3. Γιατί ισχυρίζεστε ότι υπάρχει μυστική διπλωματία από πλευράς της  Κυβέρνησης;

Τα γεγονότα, δυστυχώς, το επιβεβαιώνουν. Πριν από 48 ώρες είδαμε τον Υπουργό Εξωτερικών να  συναντάται για πάνω από 3 ώρες με τον σκοπιανό ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη και δεν μάθαμε απολύτως τίποτα. Επιμένει να μην ενημερώνει ούτε τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης ούτε και τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς  διαπραγματεύεται.  Δυστυχώς, η Κυβέρνηση μας δείχνει ότι δεν επιδιώκει την αναγκαία εθνική συνεννόηση για ένα σοβαρό ζήτημα. Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα των Σκοπίων την περίοδο  2007 – 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών Κομμάτων. Η κυβέρνηση Καραμανλή ενημέρωσε τόσο τη Βουλή των Ελλήνων όσο και την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ η Υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη  κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όλους τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους ενημέρωσε σε βάθος, για όσα δεν ήταν ακόμη προς ανακοίνωση εκείνη την εποχή. Ούτε αυτό δεν κάνει η κυβέρνηση σήμερα και έχει το θράσος να εγκαλεί την ΝΔ ότι δεν δημοσιοποιεί εκείνη τις θέσεις της, ενώ από την πρώτη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απολύτως ξεκάθαρη για τη λύση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος.

4. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο Κόμμα. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Η δική μας θέση όμως είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται παρερμηνείες.  Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συναίνεση από τη Νέα Δημοκρατία στο Σκοπιανό αν δεν πληρούνται και οι τρείς βασικές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει: Πρώτον, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεύτερον, η λύση να ισχύει erga omnes, δηλαδή το όνομα που θα επιλεγεί να είναι για κάθε χρήση, εντός και εκτός, διμερώς και πολυμερώς. Και τρίτον, να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπίων σαφής αποκήρυξη όλων των αλυτρωτικού χαρακτήρα αναφορών, που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της Ιστορίας μας.  Είναι επιτακτική ανάγκη όλα αυτά να μπουν σε ένα ενιαίο πακέτο. Δεν θα δεχθούμε ούτε σαλαμοποίηση της συμφωνίας, ούτε την αναβολή επίλυσης ορισμένων θεμάτων σε μεταγενέστερη διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν υπευθυνότητα στη διαχείρισή τους και όχι ανούσιες κινήσεις εντυπωσιασμού και κραυγές. Όπως είχε αναφέρει και ο ιδρυτής της Παράταξής μας  Κωνσταντίνος Καραμανλής: “η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συλλαλητήρια”.

5. Τι εννοείτε όταν μιλάτε για αναγκαίες αλλαγές που σχετίζονται με τις αλυτρωτικές αναφορές της γείτονος;

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει  να αποδείξει  ότι αποκηρύσσει όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις κάθε αλυτρωτική βλέψη εναντίον της χώρας μας. Υπενθυμίζουμε δε ότι για να υπάρξει αλλαγή του ονόματος της γείτονος απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση την οποία θα πρέπει να ψηφίσουν τα 2/3 των βουλευτών που απαρτίζουν τη Βουλή της γείτονος. Εξέλιξη που δεν μοιάζει σήμερα αυτονόητη λόγω της στάσης που τηρεί η αντιπολίτευση της γείτονος γι αυτό και η στάση της δικής μας κυβέρνησης πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτική. Είναι αυτονόητο επίσης ότι η πΓΔΜ θα πρέπει  να προχωρήσει και σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν χάρτες, τοπωνύμια, σύμβολα, ονομασίες δημόσιων χώρων (π.χ. αεροδρόμιο), εκπαιδευτικό σύστημα, βιβλία  κ.α.  Ξαναλέμε ότι χωρίς οριστικό τέλος στις απαράδεκτες προσπάθειες καπήλευσης της  ιστορίας μας και της ιστορικής παρακαταθήκης της Μακεδονίας δεν μπορεί να προχωρήσει καμία συμφωνία.

Β. Δηλώσεις  Ντάισελμπλουμ

1. Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ;

Οι δηλώσεις του απερχόμενου Προέδρου του Eurogroup είναι άλλη μια απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας του κ. Τσίπρα. Διότι όταν λέει ο κ. Ντάισελμπλουμ ότι «όλα έγιναν ευκολότερα» επί των ημερών του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, επί της ουσίας δικαιώνει τη θέση της ΝΔ ότι η σημερινή κυβέρνηση δέχεται εν λευκώ τις αξιώσεις των δανειστών και δεν διαπραγματεύεται το παραμικρό. Το δε χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνον δέχεται μέτρα τα οποία και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει ως “ακραία”, αλλά αδυνατεί να υλοποιήσει και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις λόγω των εσωτερικών αντιφάσεων της κυβέρνησης.

Γ. Πολυνομοσχέδιο

1. Τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την προσεχή Δευτέρα;

Επί της αρχής θα ψηφίσουμε “όχι” στο Πολυνομοσχέδιο. Ο λόγος είναι απλός και κατανοητός από όλους. Η Κυβέρνηση έφερε  – για μία ακόμη φορά -  ένα θηριώδες νομοσχέδιο 1.400 σελίδων, με μια συρραφή μέτρα αλλά και ουκ ολίγες άτολμες ρυθμίσεις. Περιλαμβάνει μέτρα που βρίσκονται στον αντίποδα όσων μετά πάθους υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά σε πολλές περιπτώσεις και μετεκλογικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη ρύθμιση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων. Άραγε οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα έχουν διαβάσει τις 1400 σελίδες μέχρι τη Δευτέρα; Θα γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν; Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει να προηγείται εξαντλητικός διάλογος στη βουλή για τόσο μείζονες αλλαγές, αλλά η κυβέρνηση κάνει αυτό ακριβώς που κατήγγειλε στο παρελθόν. Νομοθετεί άρον άρον και με εντελώς πρόχειρο τρόπο δεκάδες άσχετα -μεταξύ τους- μέτρα. Σε κάθε περίπτωση η δική μας στάση θα είναι υπεύθυνη και θα τοποθετηθούμε ακόμη και θετικά σε κάποια μέτρα με τα οποία συμφωνούμε.

2. Τι λέει η Νέα Δημοκρατία για τη διάταξη για τις απεργίες;

Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Θεωρούμε όμως αυτονόητο ότι οι αποφάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους θα πρέπει να λαμβάνονται από τους ίδιους και όχι από τους εργατοπατέρες οι οποίοι εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για να εξυπηρετήσουν κομματικά ή και προσωπικά συμφέρονται εις βάρος πολλές φορές της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων τους. Η προτεινόμενη διάταξη είναι κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Μοιραία, λοιπόν, θα προκαλέσει νέα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες δικαστικές διενέξεις και καταστρατηγήσεις που τελικά θα υπονομεύσουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία.
 
3. Τι προτείνετε εσείς για τις απεργίες;
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι για την κήρυξη απεργίας  είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Έτσι εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης  και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να πάψει επιτέλους το φαινόμενο οι λίγοι να ορίζουν τις τύχες των πολλών.

Δ. Κουφοντίνας

1. Πως σχολιάζετε το αίτημα του τρομοκράτη Κουφοντίνα για χορήγηση  νέας άδειας;

Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για το αίτημα του τρομοκράτη. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι:

Α) Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον νόμο 4274/14 όρισε ρητά ότι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη, δεν μπορούν να πάρουν άδεια εξόδου πριν παρέλθουν 18 έτη πραγματικής κράτησης.  Όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το που κατέλαβε την εξουσία, κατήργησε αυτή τη διάταξη και επανάφερε τα 8 έτη κράτησης ως χρονική προϋπόθεση άδειας ακόμη και των τρομοκρατών.

Β) Ο Κουφοντίνας θα κρατούνταν σε φυλακές υψίστης ασφάλειας (Τύπου Γ’) και δεν θα είχε δικαίωμα άδειας εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν τις καταργούσε.
Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε πως η  Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ και για την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για τις άδειες των κρατουμένων – βαρυποινιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια: