Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018Μοσχάτο, 12 Ιανουαρίου 2018


Α. Σκοπιανό

1. Ποιες προϋποθέσεις θέτει η Νέα Δημοκρατία για τη λύση της εκκρεμότητας με τα Σκόπια;


Τις έχει αναπτύξει με σαφήνεια ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και τις επανέλαβε κατά την περιοδεία του στην Πιερία και την Πέλλα: Ανέφερε συγκεκριμένα: «Όταν ο Κ. Καραμανλής πήγε στο Βουκουρέστι το 2008 με το επιτελείο του, οι πιέσεις που δεχόμασταν τότε να αφήσουμε τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του ονόματος ήταν τεράστιες.  Και όμως εμείς προβάλαμε μια στιβαρή θέση και το αποτρέψαμε αυτό. Και η γραμμή του Βουκουρεστίου είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Και από αυτήν τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο. Και όταν μιλάμε για Βουκουρέστι, το έχω πει πολλές φορές, θέλω να το επαναλάβω και εσείς να θυμάστε τρία πράγματα: Δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι ένα από τα τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας».

2. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που λέτε, τι θα κάνετε;

Μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση  ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και σίγουρα να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό να  το ξεκαθαρίσουμε. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε.

3. Πως σχολιάζετε τις διαρροές Μαξίμου που ταυτίζουν τις απόψεις της Εκκλησίας με εκείνες της Χρυσής Αυγής;

Είναι απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό για την Εκκλησία αυτό που κάνει η Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να ταυτίζει την Εκκλησία με το εξτρεμιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Είναι ταυτόχρονα μια θέση έντονα διχαστική αφού ταυτίζει έμμεσα τους πολίτες οι οποίοι έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ενώ υπονομεύουν την προσπάθεια για εθνική συνεννόηση και εθνική συναίνεση για το κρίσιμο αυτό εθνικό ζήτημα.

Β. Μεταναστευτικό - Προσφυγικό

1. Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε συχνά επεισόδια στα hot - spot των νησιών μας. Πως κρίνετε τη στάση της Κυβέρνησης;

Ακούσαμε πρόσφατα τον Υπουργό κ. Μουζάλα να δηλώνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νεκροί στα hot - spot. Τώρα ακούμε και τον Υφυπουργό του, τον κ. Μπαλάφα, να υποστηρίζει ότι «δεν είναι τρομερή η καταστροφή από τους μετανάστες στις τοπικές κοινωνίες των νησιών».

Η αλήθεια είναι ότι τα συχνά επεισόδια στους προσφυγικούς καταυλισμούς καταφέρνουν, καίριο πλήγμα στο αίσθημα ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους που η αποσυμφόρηση του νησιού δεν έχει, ακόμη, προχωρήσει.

Γ. Φοροδιαφυγή - Λαθρεμπόριο

1. Η Κυβέρνηση περηφανεύεται ότι πετυχαίνει σημαντικά πλήγματα στη φοροδιαφυγή. Ποια είναι η θέση σας;

Πρόκειται για παραμύθι που διαψεύδεται από τα πεπραγμένα της. Προεκλογικά η Κυβέρνηση υποσχόταν έσοδα 3 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 6 μήνες. Μετεκλογικά, μέσα σε 3 χρόνια, κατάφερε να εισπράξει λιγότερα από 100 εκ. ευρώ. Οι επιδόσεις της είναι σχεδόν μηδενικές.

2. Ποια συγκεκριμένα στοιχεία πιστοποιούν τους ισχυρισμούς σας;

Από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εισπραχθέντα ποσά, από την έναρξη ελέγχου της λίστας το 2013, ανέρχονται, συνολικά, στα 45.3 εκ. ευρώ.
Από τη λίστα Μπόργιανς, τα εισπραχθέντα έσοδα ανέρχονται στα 445 χιλ. ευρώ.
Σχετικά με τα εμβάσματα εξωτερικού, ενώ μέχρι το 2015, είχαν ξεκινήσει 1.478 έλεγχοι, από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο 2017 έχουν γίνει μόλις 44 έλεγχοι.
Τα εισπραχθέντα ποσά για υποθέσεις παραβάσεων καυσίμων την περίοδο 2013 - 2014 ανέρχονταν στα 27 εκ. ευρώ. Την περίοδο 2015 - 2016, μειώθηκαν στα 8.1 εκ. ευρώ. Και την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 έχουν εισπραχθεί μόλις 3.1 εκ. ευρώ.
Στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, η εικόνα που παρουσιάζεται το 2017, όπως και το 2016, είναι  πολύ χειρότερη της περιόδου 2014 - 2015.

3. Ποιο είναι το συμπέρασμά σας για την πολιτική της Κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά τους φόρους;

Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, 3 χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία, συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δ.  Εξελίξεις στο Mega

1. Πως σχολιάζετε το διαφαινόμενο κλείσιμο του Mega;

Είναι απαραίτητο αυτό το μεγάλο ιστορικό κανάλι να συνεχίσει να λειτουργεί.  Βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να κλείσει ύστερα από μία διετία κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι έμειναν στις θέσεις τους απλήρωτοι.

Καλούμε τους μετόχους να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για τη συνέχιση της λειτουργίας του καναλιού και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Και φυσικά θεωρούμε απολύτως αναγκαία την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και την  καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζομένους. Δεν θα πρέπει όμως να διαφύγει της προσοχής μας ότι όλα τα προβλήματα του Mega άρχισαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι -και αυτοί που συμφωνούσαν αλλά και αυτοί που διαφωνούσαν με τις απόψεις που κατά καιρούς εξέφραζε το κανάλι- ότι η χθεσινή εξέλιξη είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την πολυφωνία και την ενημέρωση στην χώρα μας.Δεν υπάρχουν σχόλια: