Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Μοσχάτο, 11 Ιανουαρίου 2018
 Α. Πολυνομοσχέδιο

1. Θα ψηφίσετε το Πολυνομοσχέδιο;


Επί της αρχής θα ψηφίσουμε όχι και θα ψηφίσουμε ναι σε ορισμένα άρθρα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση φέρνει ένα θηριώδες νομοσχέδιο 1400 σελίδων με τη διαδικασία του επείγοντος ακριβώς επειδή θέλει να αποφύγει την εις βάθος συζήτηση μέτρα  τα οποία βρίσκονται στον αντίποδα όσων μετά πάθους υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά σε πολλές περιπτώσεις και μετεκλογικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη ρύθμιση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο είναι μία συρραφή από αχρείαστα και άδικα μέτρα καθώς και άτολμες ρυθμίσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει το τολμηρό πρόγραμμα αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

2. Πως κρίνετε τη διάταξη για τις απεργίες; 

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Θεωρούμε όμως αυτονόητο ότι οι αποφάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους θα πρέπει να λαμβάνονται από τους ίδιους και όχι από ορισμένους εργατοπατέρες οι οποίοι εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για να εξυπηρετήσουν κομματικά ή και προσωπικά συμφέρονται εις βάρος πολλές φορές της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων τους.

Η Κυβέρνηση οδηγείται μετά από πολύ ισχυρές πιέσεις των πιστωτών, στη νομοθέτηση ενός ημίμετρου. Δεν αφορά στην πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια επιχείρηση, αλλά αφορά στην πλειοψηφία της απαρτίας. Εμείς αυτή τη διάταξη τη θεωρούμε  ανεπαρκή, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη και να αποτυπώνει τη θέληση του 50% των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση λίγα αλλάζουν ως προς τον αριθμό των εργαζομένων που θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας. Εμείς θέλουμε να αποφασίζει το σώμα των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Είναι σωστό, είναι δημοκρατικό και με αυτόν τον τρόπο η απεργία απηχεί στην πραγματική πλειοψηφία  των εργαζομένων σε μια επιχείρηση.

Επιπλέον, η προτεινόμενη διάταξη είναι κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Μοιραία, λοιπόν, θα προκαλέσει νέα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες δικαστικές διενέξεις και καταστρατηγήσεις που τελικά δύνανται να υπονομεύσουν το δικαίωμα στην απεργία.

3. Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι για την κήρυξη απεργίας  είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Έτσι εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης  και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να πάψει επιτέλους το φαινόμενο οι λίγοι να ορίζουν τις τύχες των πολλών. Η Νέα Δημοκρατία πιστή στις αρχές και την ιδεολογία της και στοχεύοντας στη διευκόλυνση των εργαζομένων, προτείνει την εξής διάταξη:
«Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του μισού (50%) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Αν η συνδικαλιστική οργάνωση είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης διεξάγεται και ηλεκτρονικά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν στην άσκηση του δικαιώματός τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης, γίνεται με βάση τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ενός εκάστου από αυτούς, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα καθορίσει».

Β. Για το ακίνητο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου

1. Ποιο είναι το σχόλιό σας  για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με το ακίνητο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Πώς βρέθηκε στα χέρια του το ακίνητο της Κουμουνδούρου; Ποιοι φόροι μεταβίβασης πληρώθηκαν; Για ποιο λόγο υπήρξε τόσο μεγάλο κούρεμα χρέους;

Αναμένουμε από την κατά τα άλλα λαλίστατη Κυβέρνηση, που κάθε τρεις και λίγο πετάει λάσπη δεξιά και αριστερά, να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Φαίνεται, πάντως, ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει τον κήνσορα της ηθικής, έχει πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα του και κάθε τόσο αποκαλύπτεται και κάποιος καινούργιος.

Γ. Δηλώσεις Μουζάλα

1. Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις Μουζάλα για τους 8;

Ο πρώην ακτιβιστής και θιασώτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Μουζάλας μας επιφύλαξε άλλη μία έκπληξη με τη συνέντευξή του: Αναφερόμενος στην υπόθεση χορήγησης ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες».

Μετά την δήλωση του κ. Κοντονή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δικαστούν οι 8 στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση έχει βαλθεί να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη διατυπώνοντας μάλιστα κρίσεις που είναι αντίθετες και με το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με το αίτημα έκδοσης τους στην Τουρκία αλλά και της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου η οποία έκρινε ότι οι 8 αξιωματικοί δεν είχαν καμία ανάμιξη στο πραξικόπημα στην Τουρκία.

2. Πως κρίνετε την αναφορά του Υπουργού στο ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στη Μόρια;

Για άλλη μία φορά επανέλαβε - εμμέσως αυτή τη φορά - ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν νεκροί στα κέντρα υποδοχής.   Η συνέντευξη του κ. Μουζάλα είναι άλλο ένα δείγμα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Αυτοί που ως αντιπολίτευση κατήγγειλαν τις συνθήκες διαβίωσης στην Αμυγδαλέζα και είχαν κάνει σημαία τους θέματα χορήγησης ασύλου, αποδεικνύουν σήμερα με τις πράξεις τους ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η - με κάθε τίμημα - παραμονή τους στις καρέκλες τις εξουσίας.

Δ. Για τις διαβουλεύσεις με την Αλβανία

1. Πως σχολιάζετε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στις σχέσεις με την Αλβανία;

Ακούσαμε  ότι ο  Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι, στο πλαίσιο ελληνοαλβανικών «συνομιλιών με διερευνητική διάθεση», η Ελλάδα συζητά και «τσάμικο» ζήτημα. Υπογραμμίζουμε ότι σταθερή θέση της χώρας μας μέχρι την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ότι το «τσάμικο» είναι ένα ανύπαρκτο θέμα. Το Υπουργείο των Εξωτερικών οφείλει, λοιπόν, σαφή απάντηση: Ισχύουν ή όχι όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπουσάτι;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: