Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Μοσχάτο, 30 Δεκεμβρίου 2017


Α. Θέμα FYROM

1) Ποια είναι η θέση της Νέα Δημοκρατία στο θέμα του ονόματος της FYROM;

Ζητάμε από την Κυβέρνηση κάτι απολύτως αυτονόητο. Να παρουσιάσει μια επίσημη και κοινή θέση των δύο κυβερνητικών εταίρων για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Το αίτημα αυτό είναι αυτονόητο, καθώς η δεδηλωμένη της Κυβέρνησης στηρίζεται στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η Κυβέρνηση, που απαρτίζεται από τα δύο κόμματα διαπραγματεύεται και επομένως τα δύο Κόμματα έχουν την απόλυτη ευθύνη για την εξέλιξη του εθνικού αυτού ζητήματος. Αυτό που ζητεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι, αφού καταλήξει σε μια κοινή θέση - πρόταση για την πΓΔΜ, να ενημερώσει τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που θεωρούμε απροσανατολιστική κάθε άλλη συζήτηση. Και πολύ περισσότερο την εμφανή προσπάθεια της συγκυβέρνησης να μεταθέσει στην Αντιπολίτευση τις δικές της εσωτερικές αντιφάσεις.

2) Είπατε ότι αν δεν κατορθώσουν να συμφωνήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τίθεται θέμα δεδηλωμένης. Αυτό πώς το στηρίζετε;

Αυτή η Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, εδώ και τρία χρόνια, αποκλειστικά και μόνον επειδή διαθέτει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αν η Κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία κοινή και ενιαία θέση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, τότε αυτομάτως τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης, καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Είναι όχι μόνον αυτονόητη, αλλά και αναγκαία η ύπαρξη επίσημης ενιαίας θέσης από την πλευρά της Κυβέρνησης, καθώς σε άλλη περίπτωση τίθεται το ερώτημα με ποια ακριβώς εντολή διαπραγματεύεται.

3) Η Νέα Δημοκρατία ποια θέση έχει για την ονομασία;

Όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην Κυβέρνηση το 2008, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, Υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη και Υπουργό Εθνικής Άμυνας το Βαγγέλη Μεΐμαράκη, πέτυχε στο Βουκουρέστι, τους εξής δύο στόχους που είχε θέσει τότε: Πρώτον, ότι είναι προϋπόθεση που αποδέχθηκε το ΝΑΤΟ, η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η πΓΔΜ να εισέλθει στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Δεύτερον, η ελληνική Κυβέρνηση τοποθετήθηκε τότε, ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων. Δηλαδή μία ονομασία και για εσωτερική και για εξωτερική χρήση (erga omnes). Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση, όπως επιβεβαιώνεται και από το επίσημο site του ΥΠΕΞ επί υπουργίας του κ. Νίκου Κοτζιά. Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι το 2008, μέλος της Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος ουδόλως διαφώνησε με την επίσημη αυτή θέση που διαμορφώθηκε τότε.

4) Άρα αν έλθει στη Βουλή ένα τέτοιο όνομα θα το ψηφίσετε;

Στη Βουλή, όπως τονίσαμε, θα πρέπει να έρθει μια κοινή και ενιαία πρόταση της συγκυβέρνησης. Αυτή είναι αυτονόητη και αναγκαία προϋπόθεση για να τοποθετηθεί κάθε Κόμμα της Αντιπολίτευσης σε ένα νομοθέτημα, πόσο μάλλον σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας. Η συγκυβέρνηση έχει την ευθύνη και όχι η αντιπολίτευση. Και είναι αδιανόητο να μην μπορούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να καταλήξουν σε κοινή πρόταση. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούσαν αύριο και για τον τρόπο διαχείρισης μιας αιφνίδιας εθνικής κρίσης. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι τίθεται de facto ζήτημα δεδηλωμένης, σε αντίθετη περίπτωση. Εν ολίγοις αν δεν μπορούν να διαμορφώσουν κοινή θέση οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα εθνικό θέμα, όπως η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την πΓΔΜ, ας παραιτηθούν και το θέμα θα το λύσει η επόμενη Κυβέρνηση.

Β. Θέμα ΣΕΚΑΠ

1) Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας σ’ ό,τι αφορά το πρόστιμο στην εταιρεία;

Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφώς τοποθετηθεί και στη Βουλή. Τάσσεται εναντίον της διαγραφής του προστίμου. Άλλωστε, η διαγραφή ενός προστίμου, πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στο εθνικό συμφέρον, εγείρει και ζητήματα εμμέσων κρατικών ενισχύσεων. Η Ε.Ε. απαγορεύει να ενισχύεται μια εταιρεία έναντι μιας άλλης, που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο.

2) Ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας;

H διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της λειτουργίας της εταιρείας είναι για τη Νέα Δημοκρατία μια πολύ σημαντική υπόθεση. Προτείνουμε να έρθει η εταιρεία σε επαφή με τις Αρχές, ώστε να καταστεί δυνατή η τμηματική, με δόσεις δηλαδή, καταβολή του προστίμου.

Με αυτόν τον τρόπο:

Η εταιρεία θα διατηρηθεί ζωντανή και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην εργασία τους.
Οι παραγωγοί της περιοχής (Ροδόπη, Ξάνθη, κ.λπ.) θα μπορούν να δίνουν στην εταιρεία ένα μέρος της παραγωγής τους.
Το δημόσιο συμφέρον δεν θα θιγεί διότι τελικά το πρόστιμο θα εισπραχθεί και δεν θα διαγραφεί, έστω και σε βάθος χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια: