Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Μοσχάτο, 14 Δεκεμβρίου 2017

Α. Το Μεταναστευτικό στη Σύνοδο του Ε.Λ.Κ.

1. Ποια είναι η απάντησή σας στις δηλώσεις Τουσκ για το προσφυγικό;

Διαφωνούμε ριζικά. Τόσο γιατί η υιοθέτησή τους θα οδηγούσε σε καταστάσεις άδικες για την Ελλάδα, όσο και διότι αντιστρατεύονται τις αρχές αλληλεγγύης που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της Ε.Ε. Τη διαφωνία αυτή θα εκφράσει ξεκάθαρα και με τον πιο επίσημο τρόπο στην Σύνοδο του Ε.Λ.Κ. (14.12) ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.


2. Τι θα αντιπροτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Θα επαναλάβει τις θέσεις που διατυπώνει μέσα και έξω από την χώρα και ιδίως την ανάγκη για:
 
 • Αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιστρέφονται στην Ελλάδα μετανάστες που εντοπίζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Δίκαιη κατανομή των προσφύγων ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας.
 • Υιοθέτηση προγραμμάτων προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων και οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων.

3. Έχει ευθύνες η Κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση; 

Ασφαλώς. Είναι αδιανόητο, ακόμη και τώρα, ο αρμόδιος Υπουργός να μιλά για πιθανούς θανάτους προσφύγων στη χώρα μας εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων υποδομών. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει, ανάμεσα στα άλλα:
- Επιτάχυνση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
- Επιβολή απόλυτης διαφάνειας στην αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων.

Και βέβαια ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της χώρας που είναι ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Β. Δημοσκόπηση MRB
1. Πως αξιολογείτε στη Ν.Δ. τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της MRB;
Η έρευνα της MRB που δημοσιοποιήθηκε όχι μόνον επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ., αλλά καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε αποδρομή από την εξουσία, καθώς εκτός της αποδοκιμασίας που εκφράζει για τις πολιτικές της το σύνολο της κοινής γνώμης, ακόμη και οι δικοί της  ψηφοφόροι δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν προτίθενται να την ξαναεμπιστευθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά κράτος του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνον ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, αλλά και ως ο πολιτικός αρχηγός που κατεξοχήν δηλώνουν ότι εμπιστεύονται οι πολίτες για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της χώρας. Προηγείται του Αλ. Τσίπρα και στους επτά τομείς που διερευνήθηκαν (Οικονομία, Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική, Διαπραγμάτευση με τους εταίρους, Προσφυγικό, αλλά και στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς που υποτίθεται ότι υπάρχει το δήθεν ηθικό αριστερό πλεονέκτημα). Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο αφού σχεδόν πάντοτε στο παρελθόν ο πρωθυπουργός υπερίσχυε του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

2. Δεν σας ανησυχεί η μείωση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ; 
Προφανώς όχι, η διαφορές που βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ξανά τα τελευταία πολλά χρόνια. Η Ν.Δ. με το 30,7% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου αυξάνει το ποσοστό της και  φτάνει στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ποσοστά που της διασφαλίζουν απόλυτη πολιτική κυριαρχία. Πόσο μάλλον όταν και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η επόμενη βουλή θα έχει λιγότερα κόμματα από τη σημερινή, γεγονός εκ των πραγμάτων που χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που δείχνει ότι η διαφορά θα παραμείνει ίδια ή  υψηλότερα επίπεδα: Από την ανάλυση της αδιευκρίνιστης ψήφου καταρρίπτεται πλέον και ο μύθος των περίφημων αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ που τάχα θα τον ξαναψηφίσουν όταν γίνουν εκλογές. Από το 36,7% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μόνον το 2,4% απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους.  Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι περιβόητες δεξαμενές ψηφοφόρων για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία δεν υπάρχουν.

3. Πως σχολιάζετε το ποσοστό στο Κίνημα Αλλαγής; 
Το διψήφιο ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής (10,1% στην πρόθεση ψήφου) δεν αποτελεί έκπληξη. Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι στην ίδια ακριβώς έρευνα του περσινού Δεκεμβρίου (2016) είχαν αθροίσει 10,3%, ενώ και τον προηγούμενο Ιούνιο άθροισαν 9,4%. Σε κάθε περίπτωση από τη συγχώνευση της ΔΗΣΥ με το Ποτάμι, η ΝΔ όχι μόνον δεν έχει καμία απώλεια δυνάμεων, αλλά εμφανίζει αύξηση του ποσοστού της (κατά 1%) σε σχέση με την Ιουνίου. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής προσελκύει τους όποιους νέους του ψηφοφόρους, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.Άλλα ενδιαφέρονται στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση: 
- Η Κυβέρνηση συντρίβεται σε όλους τους επιμέρους τομείς, επιχειρώντας διαρκώς να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται:
 
 • To πολιτικό κυβερνητικό αφήγημα περί του τέλους των μνημονίων τον Αύγουστο ελάχιστοι το πιστεύουν. Το 60,9% δεν πιστεύει ότι η χώρα θα βγει στις αγορές, το 65,8% ότι δεν θα πετύχει θετική συμφωνία για το χρέος, ενώ επιπλέον το 61,2% προεξοφλεί ότι θα ληφθούν και νέα μέτρα και το 58,2% έχει ήδη καταλάβει ότι έχει υπογραφεί νέο Μνημόνιο.
 • Επιπλέον, το 65,8% έχει καταλάβει πολύ καλά ότι το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα ήταν το αποτέλεσμα της αναίτιας υπερφορολόγησης των πολιτών.
 • Και τέλος το 75,8% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν βάση οι καταγγελίες της ΝΔ για το σκάνδαλο Τσίπρα- Καμμένου και μάλιστα το 55% θεωρεί ότι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι την ίδια ακριβώς άποψη έχει το 36,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 45,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ που επίσης εκτιμούν ότι το ίδιο σκάνδαλο απειλεί την κυβέρνηση, παρά την εμφανή προσπάθεια των κ. Τσίπρα και Καμμένου όχι μόνον να το υποβαθμίσουν, αλλά και να το συγκαλύψουν. Συμπέρασμα: και αυτοί ακόμη οι εναπομείναντες ψηφοφόροι των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζητούν τη διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου.

- Κατά τα λοιπά έχουν αυτονόητο πολιτικό ενδιαφέρον και τα εξής ευρήματα:
 
 • Το 36,2% δηλώνει με σαφήνεια ότι θα ήθελε η Ν.Δ. να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι του 25,1% που απαντά το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
 • Παράλληλα, η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην Ικανότητα διακυβέρνησης με μεγαλύτερη διαφορά απ’ ό,τι στην πρόθεση ψήφου (31,3% έναντι 19,2%) και θεωρείται καταλληλότερη να διαχειριστεί όλους ανεξαιρέτως τους επιμέρους τομείς πολιτικής.
 • Έχει ενδιαφέρον τέλος ότι το σύνθημα της Ν.Δ. “Αξίζουμε Καλύτερα” δεν το ασπάζεται μόνον το 61% του συνόλου των πολιτών, αλλά και το 48,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως μόνο το 23,4% των πολιτών πιστεύει ότι το κυβερνητικό σύνθημα “Δίκαιη Ανάπτυξη” μπορεί να γίνει πράξη από το ΣΥΡΙΖΑ.
 • Αξιοσημείωτο είναι ότι  πλειοψηφία είναι και εκείνοι που επιθυμούν τη διενέργεια εκλογών πριν από το τέλος της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης.

Γ. Οικονομική πραγματικότητα 

1. Ποια είναι η απάντησή σας στο αφήγημα Τσίπρα για θετικές οικονομικές εξελίξεις;
Το success story του κ. Τσίπρα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Έμπρακτη απάντηση δίνει η ίδια η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα - όσα γίνονται και όσα ψηφίστηκαν από την Κυβέρνηση Τσίπρα - προεξοφλεί ακόμη περισσότερη λιτότητα για τους πολίτες.
 
 • Ο νέος προϋπολογισμός επιβάλλει επιπλέον μέτρα 1,9 δις ευρώ.
 • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο φτάνουν πλέον τα 100 δις ευρώ.
 • Μόνο τον Οκτώβριο προστέθηκαν 1,2 δις ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το κράτος.
 • 1 στους 2 πολίτες αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους φόρους τους.
 • Κάθε εργάσιμη μέρα γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις καταθέσεων. Μόνον τον Οκτώβριο  έγιναν 23.000 κατασχέσεις.
 • Ξεκίνησαν πλειστηριασμοί ακινήτων που θα φτάσουν τις 18.000 σε ένα χρόνο, χωρίς καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.
 • Ψηφίστηκαν για το 2019 και το 2020 μέτρα 5,1 δις ευρώ που πλήττουν κυρίως τους αδύναμους. Μείωση του αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων. 

Δ. Ανεργία

1. Η Κυβέρνηση επαίρεται ότι μειώνει την ανεργία. Ποια είναι η απάντησή σας;

Τα νέα στοιχεία από την “ΕΡΓΑΝΗ” δείχνουν ξεκάθαρα  πόσο καταστροφικές είναι οι επιλογές της Κυβέρνησης για εργαζομένους και ανέργους: Μόνο το τελευταίο δίμηνο χάθηκαν 140 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται ότι 6 στις 10 προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης. Διευρύνεται συνεχώς η γενιά των φτωχών εργαζομένων με 360 ευρώ.

Αυτό είναι το κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι ίδιοι δεν βλέπουν την πραγματικότητα, τη βλέπουν οι πολίτες που την υφίστανται.

Ε. Παραστάσεις προπαγάνδας στο χώρο της Υγείας 

1. Ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει την Τοπική Μονάδα Υγείας Ευόσμου στέλνοντας μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας. Ποιο είναι το σχόλιό σας; 

Την ώρα που η Πρωτοβάθμια Υγεία και τα Δημόσια Νοσοκομεία καταρρέουν, ο κ. Τσίπρας κόβει κορδέλες προπαγάνδας. Προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες, θυσιάζοντας στην πραγματικότητα τη δημόσια υγεία, στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων. Κατασπαταλά πόρους για την πρόσληψη κομματικού στρατού, αντί να τους αξιοποιεί για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

2. Ποια είναι η θέση σας για τις ΤΟΜΥ;  

Η επιλογή της Κυβέρνησης για τις περιβόητες ΤΟΜΥ, παραπέμπει σε ένα σοβιετικού τύπου κρατικό σχέδιο με πολλές νέες προσλήψεις κρατικών λειτουργών, το οποίο είναι και ακριβό και στηρίζεται σε πόρους του ΕΣΠΑ, οι οποίοι δεν θα είναι πάντα διαθέσιμοι. Πρόκειται για αντιπαραγωγικό και μη βιώσιμο σχήμα.

ΣΤ. Σκάνδαλο Καμμένου 

1. Μέχρι πότε θα επιμένετε στη διερεύνηση της υπόθεσης Καμμένου - Παπαδόπουλου;

Μέχρι την πλήρη διερεύνηση της. Θα εξαντλήσουμε για το σκοπό αυτό κάθε θεσμικό και κοινοβουλευτικό μέσο.
 • Καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση, αλλά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός δεν απάντησαν στα ερωτήματα που θέσαμε.
 • Καταθέσαμε ερωτήσεις τόσο προς τον Υπουργό Άμυνας, όσο και προς τον Υπουργό Εξωτερικών, που είχε υπόψη του την επίσημη αλληλογραφία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά αντί για απαντήσεις ακούστηκαν ύβρεις.
 • Ζητήσαμε να κληθούν στην Επιτροπή Εξοπλισμών οι άμεσα εμπλεκόμενοι, αλλά οι κυβερνητικοί συνεταίροι αρνήθηκαν.
 • Ζητήσαμε σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αλλά ακόμα περιμένουμε.Δεν υπάρχουν σχόλια: