Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρότασή μας για τα κόκκινα δάνεια

Μια αξιόπιστη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για να επιβιώσουν οι υγιείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα κόκκινα δάνεια και την κυβερνητική γραφειοκρατία που τους πνίγουν, θα προτείνει στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφορά επιχειρήσεις  που βρίσκονται σε λειτουργία, υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και ισολογισμούς χρήσης, όπως επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες για φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή κάποιου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας  προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία και - επί της ουσίας - τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση στην οικονομική ασφυξία, που πνίγει πια χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της χρονοβόρας και - στην πράξη - ήδη αποτυχημένης διαδικασίας που νομοθέτησε η Κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ έχουν περάσει 3 ολόκληροι μήνες από την εφαρμογή του λεγόμενου «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», έχουν υποβληθεί μόλις 180 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών. Η δε Κυβέρνηση έχει την παροιμιώδη αφέλεια να εκφράζει την ικανοποίησή της για το ρυθμό υποβολής των σχετικών αιτήσεων, όταν το πρόβλημα αφορά περισσότερες από 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις τις οποίες οι αρμόδιοι Υπουργοί πνίγουν με τον αχρείαστο γραφειοκρατικό μηχανισμό που επέβαλαν.

Αντί της χρονοβόρου διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ατελείωτων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει στόχο να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις και να απαλλαγούν από τα δάνεια που τις πνίγουν, προβλέπει δύο βήματα:  έχουν ως εξής:
 
  1. Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη  με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.
  2. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα  Ασφαλιστικά Ταμεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: