Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017
Α. Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιμένω τον κ. Τσιπρα να απολογηθεί μαζί με τον κ. Καμμένο στη Βουλή
Τοποθέτηση Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα  για την υπόθεση Καμμένου (22.1)  

«Μετά  από 17 μέρες εμφανίστηκε επιτέλους ο κ. Τσίπρας  για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο στην πολυσυζητημένη υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού από την  Ελλάδα  στη Σαουδική Αραβία.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η παρουσία του κ. Τσίπρα στην Βουλή είναι καλοδεχούμενη την επόμενη Δευτέρα. Αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο θα τον περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να απολογηθεί και αυτός για μία σκοτεινή υπόθεση στην οποία εγείρονται μία σειρά από ερωτήματα.
Εξάλλου όπως το είχε πει και ο κ. Καμμένος “Μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι”. Τους λέμε λοιπόν  ότι το τέλος δεν αργεί, θα έρθει πολύ σύντομα και μαζί και οι δύο θα υποστούν την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού».

Β Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Κυβέρνηση φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη 

Τοποθέτηση Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα  για το Προϋπολογισμό του 2018 (22.1)  
«Για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση πανηγυρίζει την στιγμή που η Ελληνική κοινωνία υποφέρει. Θέλω να σας θυμίσω κάποια βασικά στοιχεία από τον Προϋπολογισμό του 2018. Έχουμε πρόσθετα μέτρα ύψους 1,9 δις ευρώ τα οποία προστίθενται σε μέτρα ύψους 2,7 δις ευρώ που είχα ληφθεί το 2017. Αν σε αυτά αθροίσουμε τα μέτρα τα οποία  έχουν ήδη παρθεί, αλλά και εκείνα που έρχονται και τα οποία έχουν νομοθετηθεί για το 2019 και το 2020 - θυμίζω τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων - το συνολικό άθροισμα των μέτρων που της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου ξεπερνάει τα 14 δις ευρώ. Και μετά είναι περήφανοι και χαίρονται επειδή επέστρεψαν στους πιο αδύναμους κάτι παραπάνω από 700 εκ. ευρώ φέτος και 600 εκ. ευρώ πέρσι
Πήραν πολλά και επιστρέφουν λίγα. Φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη μέσα από μία κυνική επιλογή βίαιης και βάναυσης υπερφορολόγησης την οποία μάλιστα δεν την έκρυψαν καν και για την οποία δηλώνουν και υπερήφανοι. Ο κ. Τσακαλώτος είναι ικανοποιημένος με αυτή την πολιτική. Του αρέσει να βάζει φόρους στη μεσαία τάξη, διότι με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι βοηθάει τους πιο αδύναμους. Μόνο που τα μέτρα του 2018 που ο ίδιος Υπουργός προτείνει είναι κατεξοχήν μέτρα που πλήττουν  τους πιο αδύναμους.
140 χιλιάδες συμπολίτες μας  συνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Λίγοι ακόμα, οι οποίοι θα το πάρουν – το παίρνουν ακόμα σήμερα – θα το χάσουν το 2019. Μειώνονται επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Oι νησιώτες μας, για πρώτη φορά, θα πληρώσουν αυξημένο Φ.Π.Α. Θυμίζω ότι εμείς είχαμε προστατεύσει τον μειωμένο Φ.Π.Α. στα νησιά. Η Κυβέρνηση αυτή είχε δεσμευτεί ότι θα το κρατήσει, αλλά το καταργεί. Μειώνεται στο μισό το επίδομα θέρμανσης για τις περιοχές εκείνες που υπόκεινται σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλά επειδή για πρώτη φορά, θα μπει φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων,  έστω και αν αυτές είναι λίγες. Το 15% των  ιατρικών δαπανών δεν θα εκπίπτουν πια. Και αυτό είναι κάτι που αφορά  όλους και κυρίως τους ηλικιωμένους, τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει αυτή η φορολογική έκπτωση, αλλά να αυξάνεται ταυτόχρονα και η φοροδιαφυγή.
Αυξάνονται ακόμα περισσότερο, για άλλη μια φορά, οι  ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους. Όλα αυτά είναι η συνέχεια της ίδιας καταστροφικής πολιτικής η οποία ακολουθήθηκε από το 2015 και μετά.  Μια πολιτική η οποία έχει βουλιάξει την Ελλάδα στην στασιμότητα, την έχει κρατήσει καθηλωμένη στην ύφεση, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά να φύγουν από την πατρίδα μας και έχει στερήσει το χαμόγελο και την αισιοδοξία από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.
Όσο κι αν προσπαθεί η Κυβέρνηση να μας πείσει ότι αυτό το υπερπλεόνασμα το οποίο διανέμει είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, οι πολίτες δεν πείθονται. Σε μια πρόσφατη μέτρηση είδα ότι 9 στους 10 πολίτες αναγνωρίζουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή αυτή η υπεραπόδοση των δημόσιων οικονομικών δεν οφείλεται, επειδή ξαφνικά πήρε μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης. Οφείλεται σε μια βάναυση, υπερβολική φορολόγηση πρωτίστως της μεσαίας τάξης, των συνεπών φορολογούμενων οι οποίοι έχουν κληθεί να σηκώσουν το μεγάλο βάρος αυτής τη βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Είχαν το θράσος κάποιοι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών να μας ρωτήσουν: “Καλά εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε από αυτό το οποίο κάνουμε εμείς;”. Τους απαντώ λοιπόν ευθέως: Καταρχάς Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είχε ποτέ Υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη του οποίου οι «διαπραγματευτικές ικανότητες» μας οδήγησαν να υπογραφεί ένα τρίτο Μνημόνιο και να μας στοιχίσει όλη αυτή η περιπέτεια 100 δις ευρώ.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα συμφωνούσε με τόσο μεγάλη άνεση σε υπερβολικά πλεονάσματα ύψους 3,5% για 5 χρόνια και πλεονάσματα άνω του 2% μέχρι το 2060 τα οποία κρατάνε δεμένα τα χέρια της οποιασδήποτε Κυβέρνησης ως προς τη δυνατότητά της να ακολουθήσει μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική. Μια άλλη Κυβέρνηση δεν θα χαιρόταν, δεν θα διαφήμιζε, την υπέρβαση των στόχων του πλεονάσματος. Διότι όσο περισσότερα χρήματα μαζεύει το Κράτος από αυτά τα οποία μας ζητούν οι εταίροι μας,  τόσα περισσότερα λείπουν τελικά απ’ τις δικές σας τσέπες και είναι χρήματα τα οποία λείπουν και από την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Και βέβαια μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έβαζε συνεχή εμπόδια σε οποιαδήποτε επένδυση πάει να γίνει στη χώρα μας. Από το Ελληνικό έως τις Σκουριές, αλλά και μικρότερες επενδύσεις - μέσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο δυστυχώς παραμένει εξαιρετικά δυσχερές - για οποιονδήποτε θέλει να ασκήσει επιχειρηματική δράση στην πατρίδα μας».

Γ. Αντί να απολογούνται έχουν το θράσος να κατηγορούν

- Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αντί να επιδεικνύει τόσο θράσος να ρωτά τη Νέα Δημοκρατία τι θα έκανε ως Κυβέρνηση, ας ζητήσει έστω μια συγγνώμη για τα τόσα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
- Τους υπενθυμίζουμε λοιπόν, γιατί αρνούνται προφανώς να καταλάβουν όσα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες:
1. Δεν θα είχαμε φορτώσει σε όλους τους Έλληνες το κόστος των 100 δις ευρώ της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα - Βαρουφάκη και δεν θα είχαμε επιβάλει 14,5 δις ευρώ μέτρα με το 3ο και το 4ο Μνημόνιο.
2. Δεν θα είχαμε συμφωνήσει στους εξοντωτικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022.
3. Δεν θα επιβάλλαμε υπερφορολόγηση και εσωτερική στάση πληρωμών για να υπερβούμε κατά 8,5 δις ευρώ τη διετία 2016 - 2017 τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να δείχνουμε “τα καλά παιδιά” στην Τρόϊκα και να μοιράζουμε ελεημοσύνη στους Έλληνες που επλήγησαν ακόμη περισσότερο από τις ανερμάτιστες επιλογές της Κυβέρνησης.
4.Θα υλοποιούσαμε εμπροσθοβαρώς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Πατρίδα μας τους οποίους όλοι προέβλεπαν μέχρι το τέλος του 2014.
5. Θα αλλάζαμε το μείγμα πολιτικής με μείωση φόρων και συμμάζεμα των δαπανών.
- Ποιες δαπάνες θα μειώναμε;
- Για παράδειγμα:
- Τις λειτουργικές δαπάνες. Που αντί να μειωθούν 200 εκατ. ευρώ όπως εμείς προτείνουμε, αυξήθηκαν 876.000.000 ευρώ το 2017 από την Κυβέρνηση.
- Τις δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Που αντί να συγκρατηθούν κατά 300.000.000 ευρώ, όπως εμείς προτείνουμε, αυξήθηκαν 521.000.000 ευρώ το 2017 και συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι το 2021 κατά επιπλέον 1 δις ευρώ!
- Τις δαπάνες προμηθειών. Που αντί να συγκρατηθούν κατά 400.000.000 ευρώ σε μια τετραετία με μια σοβαρή πολιτική για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και εκχώρησης (outsourcing) λειτουργιών, συνεχίζουν να αυξάνουν μέχρι το 2021!
- Τις μεταβιβάσεις σε λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Που αντί να μειωθούν κατά 400.000.000 ευρώ (π.χ. στους συγκοινωνιακούς φορείς), όπως εμείς υποστηρίζουμε με απλή τήρηση των Προϋπολογισμών τους, αυτές συνεχίζουν να αυξάνουν μέχρι το 2021 επειδή η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τα χρήματα των φορολογουμένων!

Δ. Η κυβερνητική ανεπάρκεια και στην αξιοποίηση πόρων κρατά την οικονομία εγκλωβισμένη 

- Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 14 Νοεμβρίου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου παρουσιάζει σημαντική υστέρηση. Ενώ θα έπρεπε να έχουν εκτελεσθεί μέχρι σήμερα δαπάνες ύψους 3 δις, αυτές που πραγματοποιήθηκαν δεν ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.
- Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Κυβέρνηση κάνει λόγο για αλλαγή κλίματος, προσέλκυση επενδύσεων και οικονομική ανάκαμψη. Κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε όπου και πιστοποιείται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 “ψαλιδίζεται” για μία ακόμη φορά στο 1,6%, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 2,7%.
- Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επαίρεται για τα δήθεν επιτεύγματα του και τη φιλοεπενδυτική του στροφή. Στην πραγματικότητα, όμως, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της ασθενικής ανάπτυξης, καθώς η Κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε τους διαθέσιμους πόρους να αξιοποιήσει.

Ε. Ανικανότητα και σκοπιμότητες στην διαχείριση του προσφυγικού  και μεταναστευτικού προβλήματος από την Κυβέρνηση

- Η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος από την Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας, η οποία μάλιστα έγινε ερήμην της Ελλάδας, δεν εφαρμόζεται.
- Τα βόρεια σύνορα μας παραμένουν κλειστά εδώ και δύο χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα και η Γερμανία έχει επιβάλλει ελέγχους στα αεροδρόμια της σε όσους ταξιδεύουν από την Ελλάδα κατά παρέκκλιση της συνθήκης Shenghen.
- Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα νησιά είναι αφόρητη, με τους πρόσφυγες να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και τον κ. Μουζάλα να αποφεύγει ακόμη και να επικοινωνήσει  με το Δήμαρχο Λέσβου.
- Οι κύριοι Μουζάλας και Καμμένος αρνούνται να απαντήσουν για το ύψος και τον τρόπο διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατευθύνονται για την ανακούφιση των προσφύγων και την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων υποδοχής.
- Δυστυχώς, η άρνησή τους δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της ανικανότητας τους αλλά υποκρύπτει και σκοπιμότητες.

ΣΤ. Αποτελέσματα ερωτηματολογίου 6ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα

- Με την έναρξη των εργασιών του 6ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα (22.1) με θέμα:  «Για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των Ελλήνων» παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που σχεδίασε η ομάδα Προγράμματος του Κόμματος.
- Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 14.648 πολίτες, καταθέτοντας τις απόψεις τους.

- Με βάση τις απαντήσεις τους:
 ▪Μόλις 1 στους 10 πολίτες εκφράζει ικανοποίηση από την επαφή του με το Δημόσιο.
▪Θεωρούν τη γραφειοκρατία και την έλλειψη ηλεκτρονικών υπηρεσιών ως τα βασικά προβλήματα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
▪Προτάσσουν τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την αξιολόγηση των στελεχών και των υπηρεσιών και τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.
▪Συμφωνούν με την άποψη ότι αρκετές δραστηριότητες που σήμερα εκτελεί η δημόσια διοίκηση, μπορεί να γίνονται αποτελεσματικότερα και φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα.
▪Αναδεικνύουν τους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες στους οποίους οφείλονται οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης.
▪Πιστεύουν ότι οι άδειες των κρατουμένων πρέπει να χορηγούνται υπό προϋποθέσεις ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος που έχουν διαπράξει.
▪Εκφράζουν σθεναρά την άποψη ότι η μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή βίας αποτελεί προϋπόθεση πραγματικής ελευθερίας.
- Για άλλη μια φορά, ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων, αναδεικνύει το θερμό ενδιαφέρον των πολιτών για τα ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια  του 6ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: