Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα που παράγει και εξάγει»
(Από την ομιλία στο 4ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, 8.11.)

Οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας

Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έλθει μέσα από τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις.

Στόχοι:

- Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του Α.Ε.Π.
- Αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του Α.Ε.Π.
-Επίτευξη ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης στο 4% του Α.Ε.Π. και δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.

 Μείωση της φορολογίας 

-Μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.
-Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ.
-Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων.
-Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών.
-Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το μέρισμα 2017

Το πλεόνασμα βασίζεται στην εξοντωτική φορολόγηση των έντιμων και συνεπών Ελλήνων, όπως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προκλητικά παραδέχεται, στη μη - χορήγηση εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων, καθώς και σε μη καταβολή των υποχρεώσεων του Κράτους. Προτείνουμε:
-Να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στους πλέον αδύναμους, τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ με ειδική πρόβλεψη  το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για ανέργους που έχουν οικογένειες με παιδιά ή και μονογονεϊκές οικογένειες.
-Να υπάρξει εντός του 2017 μείωση του ΕΝΦΙΑ με τρόπο ώστε αυτή να ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
-Να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, και ιδίως δε σε όσους το Κράτος οφείλει συντάξεις.

1. Η Νέα Δημοκρατία στο πλευρό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων   
Στόχος είναι η ελάφρυνση των υγιών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πνίγονται από χρέη σε τράπεζες, εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία και αντιμετωπίζουν την απίστευτη γραφειοκρατία που επέλεξε ως λύση η Κυβέρνηση.

1. Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη  με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.

2. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Προτείνουμε ακόμη:

-Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών.
-Αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ.
-Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ.
                               
2. Βιομηχανία και Μεταποίηση: Η Ελλάδα που παράγει

-Απλοποίηση αδειοδοτήσεων
-Σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο
-Προσιτό ενεργειακό κόστος

3. Εξωστρέφεια: 

Μία νέα αρχή με μια σειρά από πρωτοβουλίες:

-Διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία.
-Ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών σε ένα ενιαίο φορέα.
-Άμεση επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς.

4. Στήριξη της νέας και δυναμικής επιχειρηματικότητας

-Ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων.
-Παροχή κινήτρων σε business angels ώστε να επενδύουν σε ελληνικές startups.

5. Τουρισμός - Η Ελλάδα στην κορυφή των προορισμών

-Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand στο οποίο θα επενδύσουμε για πολλά χρόνια.
-Κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.
-Κίνητρα αύξησης  του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες.
-Νέο φιλοεπενδυτικό χωροταξικό πλαίσιο, σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

6. Κράτος και οικονομία στον ψηφιακή κόσμο 

-Ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης.
-Αξιοποίηση της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου για ψηφιακές υπηρεσίες και τα πνευματικά δικαιώματα.
-Ανάπτυξη και διαχείριση των δημόσιων ψηφιακών υποδομών, μέσα από συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.
-Άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, για να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.
-Αντιμετώπιση του Ψηφιακού χάσματος, στηρίζοντας όσους δεν έχουν πρόσβαση.

Καλή Επιχειρηματικότητα

Επί Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχουν επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων, αλλά και αυστηρότατοι έλεγχοι των επιχειρηματιών που καταφεύγουν στη μαύρη εργασία.
Γι’ αυτό και εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις.
Αντιθέτως επιχειρηματίες που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία, έχουν απλήρωτους εργαζόμενους και τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους θα μας βρουν απέναντι και θα υπόκεινται αμέσως στις συνέπειες του νόμου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: