Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

Συνεχίζονται οι παλινωδίες της Κυβέρνησης σε βάρος των επενδύσεων

Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης – όπως σε όλες τις επενδύσεις – συνεχίζονται και στη συμφωνημένη επένδυση του Ελληνικού. Μια επένδυση που στοχοποιήθηκε και πολεμήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, παρά το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η απόφαση του Κ.Α.Σ., η σύνθεση του οποίου αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα ως προς την υλοποίηση της επένδυσης. Στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα τόσο και στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πράξει τα αυτονόητα. Να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υπονομεύει με τις επιλογές της την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για την Αττική και ολόκληρη την Ελλάδα. Να συνειδητοποιήσει ότι, με τις παλινωδίες της, ούτε επενδύσεις μπορεί να γίνουν, ούτε ο πολιτιστικός μας πλούτος να προστατευτεί αποτελεσματικά.

Πέρα από την γραφειοκρατική εμπλοκή (πότε από το δασαρχείο και πότε από το Κ.Α.Σ.) που ταλανίζει την επένδυση στο Ελληνικό, υπάρχει και η περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, όπου οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις της Κυβέρνησης έφεραν την επένδυση ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη της χώρας.

Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις περιβαλλοντικά φιλικών επενδύσεων σε Α.Π.Ε. που επίσης μπλοκάρονται. Για παράδειγμα, η επένδυση στον Καφηρέα, που σκοντάφτει στην προστασία – υποτίθεται – του μπούφου. Μόνο που, όπως έχουν αποφανθεί πολλές φορές τα αρμόδια δικαστήρια, το θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας μας μπορεί να εξασφαλίσει τόσο  την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την πραγματοποίηση επενδύσεων, που εξασφαλίζουν καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια.

Γενικότερα, σ’ ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η Κυβέρνηση εμφανίζεται με κεφάλι Ιανού και η κατάσταση αποδεικνύεται απελπιστική. Υπερφορολόγηση, εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, παντελής έλλειψη ρευστότητας.

Ήδη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 6 δις ευρώ, αυξημένες κατά 57% από τον Δεκέμβριο του 2014. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει εισπράξει περίπου 4,3 δις ευρώ από το τρίτο Μνημόνιο για την αποπληρωμή τους.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες αδυνατούν να διοχετεύσουν ρευστότητα στις υγιείς επιχειρήσεις, καθώς τα «κόκκινα δάνεια» παραμένουν πολύ υψηλά και η Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει πολιτικές γρήγορης διευθέτησής τους.

Επιπλέον, σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος, σκοντάφτουν στην ανεπάρκεια της Κυβέρνησης. Η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή, ενώ στην περίπτωση του αναπτυξιακού νόμου ανύπαρκτη.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταλάβει ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Οι επενδύσεις απαιτούν μεταρρυθμίσεις, γόνιμο επενδυτικό περιβάλλον, φραγμό στη γραφειοκρατία, μείωση φόρων. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα και κυρίως ασφάλεια Δικαίου για να προχωρήσουν. Απαιτούν σταθερότητα με μια Κυβέρνηση ικανή και αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια: