Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017


Εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών
Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει, ήδη, εξαντληθεί. Τα επίσημα στοιχεία δεν  επιτρέπουν καμία αμφιβολία. Και ο μόνος που δεν το αντιλαμβάνεται είναι ο κ. Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός των φόρων.
Αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής του είναι και το γεγονός ότι αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την εφορία και ήδη αγγίζουν τα 100 δις ευρώ.Μόνο τον Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1 δις ευρώ και αντιπροσωπεύουν, σχεδόν στο σύνολό τους, νέες, καθαρές φορολογικές υποχρεώσεις. Φόρους, δηλαδή, που οι πολίτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η αποπληρωμή του εφετινού ΕΝΦΙΑ.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, πρακτική της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, είναι οι κατασχέσεις. Έχουν ήδη επιβληθεί σε 971.508 πολίτες, ενώ επιπλέον 681.000 πολίτες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτές το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση, κάνοντας πράξη σε βάρος του πολίτη, το «δεν πληρώνω», συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες να ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ.
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η Κυβέρνηση προσθέτει με τον Προϋπολογισμό του 2018, επιβαρύνσεις στους πολίτες, ύψους 1,9 δις ευρώ. Επιβάλλει 15 νέα μέτρα λιτότητας ανάμεσα στα οποία: Νέες μειώσεις στο ενιαίο μισθολόγιο. Πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Κατάργηση φοροαπαλλαγών όπως είναι η έκπτωση φόρου για ιατρικές εξετάσεις. Μείωση του επιδόματος θέρμανσης. Επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. και σε άλλα νησιά. Φόρος διαμονής. Πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Επιπλέον έχει ψηφίσει για το 2019 και το 2020 - για την περίοδο δηλαδή μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου και άρα στο πλαίσιο του τέταρτου Μνημονίου - επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ. Με νέα δραματική μείωση του αφορολόγητου και περικοπές στις συντάξεις, που θα κοστίσουν ένα μηνιάτικο στους χαμηλόμισθους και δύο στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε όλους τους φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι έως σήμερα η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου έχει επιβάλει 27 νέους φόρους, ενώ έχει προβεί σε 20 περικοπές στις συντάξεις και πρόσθετες αυξήσεις εισφορών.  
Μετά από όλα αυτά, η χώρα και οι πολίτες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Και η λύση του αδιεξόδου απαιτεί πολιτική αλλαγή.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: