Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017Αρνητική Αναπτυξιακή Έκπληξη η Ελλάδα

Η Ελλάδα συνιστά αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη…
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) δημοσίευσε (10.10) την Έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO Oct. 2017), στην οποία επισημαίνει ότι όλες οι αναπτυγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν. Όλες, εκτός από την Ελλάδα. Η Ελλάδα, μόνη, μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών συνιστά αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το Δ.Ν.Τ. ψαλιδίζει τις προβλέψεις του για το 2017 και μειώνει δραματικά το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης του Α.Ε.Π. στο 1%. Συγκεκριμένα, για το 2017 προβλέπει αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 1,8%, αντί για 2,2% που εκτιμούσε το καλοκαίρι και 2,8% που προέβλεπε πέρυσι τον Οκτώβριο.
Για το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης, μετά από μια αναλαμπή το 2018, εκτιμά ότι θα μειωθεί σταδιακά στα καχεκτικά επίπεδα του 1% από το 2022. Αυτό αποδίδεται τόσο στα νέα μέτρα λιτότητας 5,1 δις ευρώ που επέβαλε η Κυβέρνηση από το 2019, όσο και στην ανώμαλη προσγείωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρα μας σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω της αλλεργίας της Κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Συνεπώς, δυστυχώς, δεν είναι μόνο τα τρία χρόνια που χάθηκαν λόγω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι και η κληρονομιά αναιμικής ανάπτυξης που αφήνει πίσω της.
και οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφώνησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Επιπλέον, το Δ.Ν.Τ. δημοσίευσε (11.10) την Έκθεση επί των Δημοσιονομικών των Κρατών - Μελών του (Fiscal Monitor Oct. 2017). Σύμφωνα με αυτή, το Δ.Ν.Τ. προβλέπει για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του Α.Ε.Π. για το 2017 και 2,2% του Α.Ε.Π. για το 2018. Δηλαδή, για το 2018 προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 1,3% του Α.Ε.Π. ή 2,4 δις ευρώ περίπου, έναντι του στόχου του τρίτου Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. Και αυτό παρά τα μέτρα ύψους 1,9 δις ευρώ που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2018, όπως είναι ενδεικτικά οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση ΕΚΑΣ, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το Δ.Ν.Τ. από το 2019 και μέχρι το 2022 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, εξαιτίας της λήψης των μέτρων 5,1 δις ευρώ μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου, αλλά δεν βλέπει δημοσιονομικό περιθώριο για εφαρμογή των αντιμέτρων που ψήφισε η Κυβέρνηση στο ΜΠΔΣ 2018 - 2021.
Επιπλέον, προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό, πάνω από 180% του Α.Ε.Π. φέτος και του χρόνου, ενώ η αποκλιμάκωσή του προς το 160% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022 θα είναι πολύ αργή εξαιτίας, κυρίως, των αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης.
Η οικονομική καχεξία δεν συνιστά έκπληξη όμως για τους Έλληνες που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες τις κυβερνητικής πολιτικής …
Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις αυτές δεν αποτελούν έκπληξη για τους Έλληνες, που βιώνουν καθημερινά την οικονομική καχεξία και τη μιζέρια της κυβερνητικής πολιτικής. Όμως, οι διαπιστώσεις του Δ.Ν.Τ. για το παρελθόν και οι προβλέψεις του για το μέλλον, επιβεβαιώνουν τρία πράγματα:
1ον. Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονταν το 2014 και που θα έφερναν το Α.Ε.Π. της χώρας στα 217 δις ευρώ στο τέλος του 2018, δεν ήταν υπεραισιόδοξοι. Αντίθετα, αυτές οι προβλέψεις ήταν μάλλον συντηρητικές γιατί το διεθνές περιβάλλον αποδείχθηκε πολύ καλύτερο τελικά από ό,τι τότε προβλεπόταν, χάρη και στη μεγάλη πτώση (υποδιπλασιασμός περίπου) των τιμών του πετρελαίου.
2ον. Σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις του Δ.Ν.Τ., το Α.Ε.Π. της Ελλάδας το 2018 θα φτάσει τα μόλις 187 δις ευρώ, αντί για 217 δις ευρώ που προβλεπόταν στο τέλος του 2014. Η Ελλάδα έχασε αυτά τα 30 δις ευρώ εισοδήματος (Α.Ε.Π.) όχι γιατί συνέβη κάποια οικονομική κρίση διεθνώς, ούτε γιατί συνέβη κάτι πέρα από τις δυνάμεις και τον έλεγχό της, αλλά επειδή η ίδια η ελληνική Κυβέρνηση το προκάλεσε! Η λαϊκίστικη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εκλέχτηκε με τον αντιμνημονιακό μανδύα και με υποσχέσεις για παροχές 12 δις ευρώ, τελικά αντί να χτίσει πάνω στις θυσίες των Ελλήνων που προηγήθηκαν, τις γκρέμισε. Με αποτέλεσμα να πάρει μέτρα λιτότητας 14,5 δις ευρώ σε βάρος όλων των Ελλήνων και να προκαλέσει κόστος δεκάδων δις ευρώ στη χώρα.
3ον. Οι προβλέψεις τόσο του Δ.Ν.Τ. όσο και οποιουδήποτε άλλου εγχώριου ή διεθνούς οργανισμού δεν ασκούνται στο κενό. Προϋποθέτουν ένα πολιτικό περιβάλλον πάνω στο οποίο χτίζεται το όποιο μακροοικονομικό σενάριο. Στο χέρι των όλων Ελλήνων είναι, όπως στρέψαμε το 2015 το πολιτικό περιβάλλον προς το χειρότερο, να το στρέψουμε τώρα προς το καλύτερο. Και να διαψεύσουμε τις καταθλιπτικές προβλέψεις του Δ.Ν.Τ. για προσγείωση σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1% του Α.Ε.Π. το 2022 που καταδικάζουν τη χώρα σε αέναη λιτότητα, χωρίς ελπίδα και προοπτική.

και ζητούν πολιτική αλλαγή για να πάει η Πατρίδα μας μπροστά.
Για να γίνει αυτό, η Πατρίδα μας χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Όσο πιο γρήγορα συμβεί η πολιτική αλλαγή και αφήσουμε πίσω μας αυτή την Κυβέρνηση, τόσο πιο γρήγορα θα πάει η Πατρίδα μας μπροστά. Μπροστά, με λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, όπως προβλέπει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: