Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Λερναία Ύδρα οι αξιολογήσεις του αριστερού Μνημονίου
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά από το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της θητείας της που κόστισε πάνω από 100 δις ευρώ, φόρτωσε στους Έλληνες, τον Αύγουστο 2015, και το τρίτο, αχρείαστο, τριετές Μνημόνιο. Έκτοτε, ιδεοληπτική και ανίκανη, αντί να πατήσει το γκάζι για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση, «τράβηξε χειρόφρενο», βουλιάζοντας την οικονομία σε ύφεση και τους Έλληνες στην απελπισία. Αντί να κλείνει τις αξιολογήσεις του τρίτου Μνημονίου, όπως έπρεπε ανά τρίμηνο,  έκλεισε δύο αξιολογήσεις σε δύο χρόνια! Και αντί να τις κλείσει με τον καλύτερο, τις έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο!
Συγκεκριμένα:

1ον. Πολλαπλασιάζονται τα μέτρα λιτότητας. Το τρίτο Μνημόνιο προέβλεπε τη λήψη μέτρων περίπου 7,5 δις ευρώ. Όμως! Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε τον Ιούνιο του 2016 με την λήψη πρόσθετων μέτρων, που ανέβασαν το λογαριασμό στα περίπου 9,4 δις ευρώ. Και η δεύτερη έκλεισε και αυτή με άλλο έναν χρόνο καθυστέρησης, στις 15 Ιουνίου 2017, με τη λήψη ακόμη ενός νέου πακέτου μέτρων λιτότητας ύψους 5,1 δις ευρώ μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ορίου από το 2019. Με αυτά τα εξοντωτικά μέτρα οι συνταξιούχοι χάνουν δύο συντάξεις κατά μέσο όρο και οι χαμηλόμισθοι ένα μηνιάτικο. Συνολικά οι Έλληνες θα έχουμε πληρώσει 14,5 δις ευρώ μέτρα για τις (αυτ)απάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ!

2ον. Αναλαμβάνονται πρόσθετες δεσμεύσεις. Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου πήρε 14,5 δις ευρώ μέτρα, διπλάσια από όσα ζητούσαν οι δανειστές τον Αύγουστο 2015 με το τρίτο Μνημόνιο, αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Θέσπισε τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη» μισθών και συντάξεων ύψους 3,5 δις ευρώ ή 2% του Α.Ε.Π. Θέσπισε το αιώνιο Υπερταμείο εκχωρώντας μέχρι το … 2115 τη διαχείριση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές. Δέσμευσε τη χώρα σε ένα τέταρτο Μνημόνιο από το 2019, μετά τη λήξη της θητείας της, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, με νέα μέτρα λιτότητας. Δέσμευσε, επιπλέον, τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022 και σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060. Μετέθεσε για μετά τον Αύγουστο 2018 την υλοποίηση της δέσμευσης των εταίρων και δανειστών για ρύθμιση του δημοσίου χρέους, που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο 2012.

3ον. Στραγγαλίζεται η οικονομία από την έλλειψη ρευστότητας. Και ενώ η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου πολλαπλασιάζει τα μέτρα λιτότητας και αναλαμβάνει πρόσθετες δεσμεύσεις που δεν υπήρχαν στο τρίτο Μνημόνιο, στραγγαλίζει την οικονομία με την έλλειψη ρευστότητας. Από τρεις πηγές:
  • Δεν παίρνει τη χρηματοδότηση που προβλέπεται από το τρίτο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, με βάση τον χρηματοδοτικό προγραμματισμό από το συνολικό ποσό των 86 δις ευρώ, θα έπρεπε μέχρι τον Οκτώβριο 2017 να είχαμε λάβει 72,6 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όμως έχουν εκταμιευτεί, μόλις 40,2 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 5,4 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστράφηκαν στις 20.02.2017 στον E.S.M., τα 2 δις ευρώ από την πώληση θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, η συνολική χρηματοδότηση που έχει εισρεύσει στην Ελλάδα στα περίπου τρία χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιορίζεται στα 38,2 δις ευρώ. Δηλαδή, αφαιρουμένων των ποσών για τις τράπεζες, δεν έχουμε λάβει 12,8 δις ευρώ που προβλέπονταν, αν και έχουμε πάρει μέτρα λιτότητας 14,5 δις ευρώ και δεσμεύσεις που δεν προβλέπονταν!
  • Δημιουργεί συνεχώς νέες οφειλές. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες στο τέλος του 2014 ανέρχονταν στα 3,8 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι και τον Ιούλιο 2017 είχε λάβει από την ειδική χρηματοδότηση του τρίτου Μνημονίου 4,3 δις ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όμως, αντί οι οφειλές να μηδενιστούν, στο τέλος του Αυγούστου 2017 ανέρχονταν στα 6 δις ευρώ! Δηλαδή, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποπληρώνει με τον αραμπά τις παλιές και δημιουργεί συνεχώς νέες οφειλές. Στη μια που πληρώνει κάνει «δώρο» άλλες δύο φέσι!
  • Μπλοκάρει τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων». Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των τραπεζών ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ, αλλά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να κωλυσιεργεί στην αντιμετώπιση αυτού του κεφαλαιώδους ζητήματος. Τα εργαλεία για τη διευθέτηση του ζητήματος (π.χ. εξωδικαστικός συμβιβασμός, «ασυλία» τραπεζικών στελεχών, συμβατικοί και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ανάπτυξη της αγοράς κόκκινων δανείων) παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανενεργά, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Έτσι, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Και έτσι είτε επενδυτικά σχέδια παραμένουν παγωμένα, είτε καθόλα υγιείς επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Μετά από  όλα αυτά, η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου έρχεται τώρα να πανηγυρίσει γιατί «θα» πάρει στο τέλος Οκτωβρίου την υποδόση των 800.000.000 ευρώ που έχει εγκριθεί από τον Ιούνιο και η εκταμίευσή της εκκρεμεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2017. Και ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του τρίτου Μνημονίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς την πραγματική οικονομία θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί  από το δεύτερο τρίμηνο του 2017…
Επιπλέον, όπως και οι προηγούμενες δύο, έτσι και η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείνει στην ώρα της, δηλαδή τον Οκτώβριο όπως προβλεπόταν. Ούτε προοιωνίζεται ότι θα κλείσει με τον καλύτερο για τα εθνικά συμφέροντα τρόπο.
Με αυτά τα δεδομένα, το ζητούμενο είναι ένα: Πολιτική αλλαγή, ώστε με ένα Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων που στηρίζεται στις τρείς προτεραιότητες που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - δουλειές μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, μείωση φόρων με λιτό και αποτελεσματικό Κράτος, στήριξη στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας – να βγούμε οριστικά από την κρίση με βιώσιμη, αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: