Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

1Και στον τομέα των επενδύσεων «μην κοιτάτε τι λένε, δείτε τι κάνουν»!

  Η Κυβέρνηση Τσίπρα, προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τις επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για αναζοπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Ανακαλύπτει έκρηξη ξένων άμεσων επενδύσεων το 2016.

  Μόνο που η πραγματικότητα που επιχειρεί να χτίσει η Κυβέρνηση είναι εικονική.

Συγκεκριμένα:

- Εξαιτίας της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης Τσίπρα, για κάθε μία επένδυση που γίνεται, υπάρχουν πέντε που δεν γίνονται. Για κάθε μία ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πουλήθηκε σε τιμή 6 φορές μικρότερη από αυτήν που προσφέρονταν μέχρι το 2014, υπάρχει το Ελληνικό, οι Σκουριές, η Κασσιόπη, η Αφάντου, ο Καφηρέας.

- Για κάθε πρόσκληση, στα λόγια, σε διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, υπάρχουν οι πράξεις της Κυβέρνησης: η καθυστέρηση στις αδειοδοτήσεις στις Σκουριές, η γραφειοκρατική εμπλοκή πότε από το δασαρχείο και πότε από το Κ.Α.Σ. στο Ελληνικό, το απίστευτα μπλεγμένο γαιτανάκι ευθυνών για τα συνεχή εμπόδια και τις καθυστερήσεις μεταξύ Υπουργών της Κυβέρνησης και δημάρχων προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γαιτανάκι που χάνεται πότε σε «δημοτικά μονοπάτια» και πότε σε ιδεοληψίες κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προωθούν διάφορα «φαραωνικά σχέδια» για μητροπολιτικά πάρκα που δεν μπορεί να συντηρήσει και να φυλάξει το Κράτος, όπως αποδεικνύεται από το Πάρκο Τρίτση και το Πεδίον του Άρεως.

- Για κάθε ένα από τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του περιβάλλοντος, υπάρχουν περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που δεν γίνονται. Για παράδειγμα, η επένδυση στον Καφηρέα σκοντάφτει στην προστασία υποτίθεται του μπούφου και στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των επισκεπτών στην περιοχή. Μόνο που όπως έχουν αποφανθεί πολλές φορές τα αρμόδια δικαστήρια και το ΣτΕ το θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας μας μπορεί να εξασφαλίσει ΚΑΙ την προστασία του περιβάλλοντος, ΚΑΙ την πραγματοποίηση επενδύσεων που εξασφαλίζουν καθαρή, ανανεώσιμη, ενέργεια μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας μας.

- Για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, πράγματι αυτές ανέκαμψαν το 2016, φτάνοντας τα 3,4 δις ευρώ. Δηλαδή όσες περίπου ήταν το 2013 και το 2014. Πάει όμως πολύ να πανηγυρίζει η Κυβέρνηση συγκρίνοντας αυτήν τη μικρή ανάκαμψη με την κατάρρευση του 2015 (1,9 δις ευρώ) που προκάλεσε η ίδια με την πολιτική της.

- Για τις λοιπές επενδύσεις που αφορούν τους Έλληνες επενδυτές η κατάσταση είναι δραματική. Υπερφορολόγηση, εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, παντελής έλλειψη ρευστότητας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς την πραγματική οικονομία έχουν ξεπεράσει τα 5,4 δις ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2017, 42% παραπάνω από τον Δεκέμβριο του 2014, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει εισπράξει περίπου 4,3 δις ευρώ από το 3ο Μνημόνιο για την αποπληρωμή τους. Οι τράπεζες αδυνατούν να διοχετεύσουν ρευστότητα στις υγιείς επιχειρήσεις, καθώς τα «κόκκινα δάνεια» παραμένουν πολύ υψηλά (102 δις ευρώ τα NPEs στο τέλος του β' τριμήνου 2017) και η Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει πολιτικές γρήγορης διευθέτησής τους. Ενώ από τα λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό Νόμο, οι καθυστερήσεις βάζουν θηλιά σε ώριμα επενδυτικά σχέδια, καθώς η απορρόφηση είναι εξαιρετικά χαμηλή και στην περίπτωση του αναπτυξιακού νόμου ανύπαρκτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: