Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

Κυβερνητική αποτυχία στο ΕΣΠΑ

Α. Παρέλαβαν έτοιμο το ΕΣΠΑ.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε, τον Ιανουάριο του 2015, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 εγκεκριμένο. Η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε υλοποιήσει, από το Μάιο του 2014, τις ανάλογες διαδικασίες. Τα 19 Επιχειρησιακά Προγράμματα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα 6 Προγράμματα εδαφικής συνεργασίας ύψους 20,4 δις ευρώ, καθώς και ο εφαρμοστικός νόμος είχαν ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχε, μάλιστα δημιουργηθεί - με το νόμο 4314/2014 - ένα πρωτοποριακό πλαίσιο για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.

Β. Απέτυχαν σε όλα.

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.  

Στην υλοποίηση, το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης  - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος - βαίνουν μειούμενοι και το 2017.
          
Στη διαχείριση, από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5. Από αυτές εκ των οποίων οι 2 είναι στην φάση της αξιολόγησης, ενώ για τις άλλες 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που προκηρύχθηκαν το 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση επιχείρησε πλήρη μεταστροφή του στόχου, με αποτέλεσμα από κομβικός μοχλός ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να εξελιχθεί σε δεξαμενή κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του Κράτους. Και αυτό λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών.

Γ. Καθυστερήσεις παντού.

- Υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάθε φάση του ΕΣΠΑ.
- Ακόμη και σε δράσεις που προκηρύχθηκαν το  Φεβρουάριο του 2016.
- Ούτε ένα ευρώ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.
- Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Δ. Συμπέρασμα:

Με βάση τη χαμηλή, μέχρι σήμερα, ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ σε επίπεδο εντάξεων και σχεδόν έχοντας ολοκληρώσει το μισό χρονικό διάστημα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων.

Ε. Πρότασή μας:

Από το «σχέδιό» τους απουσιάζει κάθε αναπτυξιακή διάσταση. Χρησιμοποιούν τους πόρους δίχως προσανατολισμό στο αύριο της χώρας.

Το 2013 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν περισσότερες από 23.000 προτάσεις σε 4 μόλις μήνες. Μπορεί να ξανασυμβεί. Φτάνει να υπάρξει μια Κυβέρνηση που ξέρει, θέλει και μπορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: