Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

«Οι επενδύσεις της “Ελληνικός Χρυσός” που διώχνουν οι Τσίπρας – Καμμένος»

Το πρόβλημα με την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές της Χαλκιδικής, προκύπτει καθαρά από την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παγώσει την εν λόγω επένδυση.

Οι πραγματικές αιτίες της απόφασης αυτής εδράζονται στο γεγονός ότι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην Χαλκιδική και στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, είχαν σηκώσει το λάβαρο της αντίστασης απέναντι στην επένδυση για λόγους καθαρά πολιτικής εκμετάλλευσης και όχι πραγματικού ενδιαφέροντος. Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατούσε και συνεχίζει να πρωτοστατεί ενάντια στην επένδυση, εκλέχθηκε βουλευτής εκμεταλλευόμενη πολιτικά τις ψήφους των αντιδρώντων.

Το βασικό επιχείρημα που ακούγεται συχνότερα είναι ότι η εταιρεία δεν τηρεί τους νόμους της χώρας, αναφορικά με την περιβαλλοντική προστασία. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν εκκρεμεί καμία περιβαλλοντική άδεια στις υπηρεσίες της πολιτείας. Όλες οι περιβαλλοντικές άδειες έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Το ΣτΕ έχει συνεδριάσει και έχει εκδώσει 18 θετικές αποφάσεις για τη νομιμότητα των αδειών που έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί από τη διοίκηση. Άρα το επιχείρημα ότι δήθεν ο επενδυτής παρανομεί είναι ακόμη μια προσπάθεια εμπαιγμού της κοινής γνώμης. Άλλωστε, η ανακοίνωση του κ. Σταθάκη - αρμόδιου Υπουργού - δεν αναφέρει τίποτα για δήθεν παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν - με τραγικές καθυστερήσεις - τεχνικές άδειες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το έργο να παγώσει με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, αφού το παράδειγμα που δίνεται από την παρούσα Κυβέρνηση στους υποψήφιους μελλοντικούς επενδυτές είναι καταστροφικό.

Στην προσπάθεια  παγώματος της επένδυσης εντάσσεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να προσφύγει στη διαιτησία για διαμάχη που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει. Ο κ. Σταθάκης, από τον Δεκέμβριο του 2016, έχει ενημερώσει για την πρόθεσή του  να προσφύγει σε διαιτησία και 9 μήνες δεν έχει περιγράψει ποιό είναι το θέμα της διαιτησίας, γεγονός που αποδεικνύει την προχειρότητα και την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη επένδυση στον κλάδο της εξόρυξης και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας σήμερα.
Να σημειωθεί ότι επένδυση αυτή είναι 6 φορές μεγαλύτερη από την επένδυση της Παπαστράτος και 50 φορές μεγαλύτερη από την APIVITA, που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας.  

Α. Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)

Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350.000.000 δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το έργο στις Σκουριές αυτή τη στιγμή έχει όλες τις κύριες άδειες ενώ εκκρεμούν κυρίως άδειες κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, διότι η “Ελληνικός Χρυσός” άλλαξε ορισμένες θέσεις κτιρίων, για να καλύψουν τις απαιτήσεις της διοίκησης.  Άρα, οι αρχικές εγκεκριμένες οικοδομικές άδειες έπρεπε να αναθεωρηθούν. Η εταιρεία κατέθεσε τις αναθεωρημένες άδειες και αναμένει.

Εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το έργο
 1. Συμπλήρωση – τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του έργου «Μονάδα Εμπλουτισμού Σκουριών»: Η αίτηση υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2016 προκειμένου να ενσωματωθούν στην υπάρχουσα άδεια εγκατάστασης οι ήδη εγκεκριμένες τροποποίησης της σχετικής τεχνικής μελέτης, λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων. Ζητήθηκαν επιπλέον συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, που κατατέθηκαν τον Οκτώβριο του 2016. Τον Απρίλιο του 2017 ζητήθηκε και έγινε η κατάθεση του σχετικού παραβόλου. Έκτοτε η υπόθεση είναι σε αναμονή.
 2. Παράταση άδειας και εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησης: Η υφιστάμενη άδεια έληξε στις 24/3/2017, ενώ η εταιρεία έχει υποβάλει από 20/3/2017 αίτημα για την έκδοση παράτασης ισχύος της άδειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία. Το αίτημα παραμένει σε αναμονή.
 3. Παράταση άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών: η υφιστάμενη άδεια έληξε στις 11/5/2017 και η εταιρεία κατέθεσε αίτημα ανανέωσης στις 19/4/2017. Το αίτημα παραμένει σε αναμονή.

Β. Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)

Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 (σύμφωνα με την επενδύτρια εταιρεία). Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400.000.000 δολάρια στην Ολυμπιάδα.

Στην Ολυμπιάδα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση ολόκληρης της μεταλλευτικής ζώνης από τις αποθέσεις των προηγούμενων εκμεταλλεύσεων και η επεξεργασία τους στο εργοστάσιο εμπλουτισμού. Παράλληλα, προχωρά ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του μεταλλείου, ούτως ώστε να ξεκινήσει η υπόγεια εξόρυξη.

Εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το έργο
 1. Τεχνική Μελέτη Κλεισίματος του παλαιού εξοφλημένου τμήματος του μεταλλείου: καθυστέρηση 17 μήνες. Η Μελέτη υποβλήθηκε  στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ το Φεβρουάριο του 2016 και τον Οκτώβριο του 2016 υπήρξε θετική γνωμοδότηση. Τον Ιανουάριο του 2017 εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του έργου ζητήθηκαν και υποβλήθηκαν οι προβλεπόμενες αμοιβές και παράβολα, χωρίς ωστόσο έως σήμερα να ληφθεί η σχετική εγκριτική απόφαση.
 2. Άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού νέας μονάδας λιθογόμωσης για το κλείσιμο του παλαιού εξοφλημένου τμήματος του μεταλλείου: σε καθυστέρηση 16 μήνες.  Συνδέεται με την καθυστέρηση στη μελέτη κλεισίματος που προαναφέρθηκε.
 3. Ανακατασκευή μονάδας κατεργασίας νερών μεταλλείου: Υπεβλήθη αίτημα το Σεπτέμβριο του 2016, χωρίς ακόμη η εταιρεία να έχει λάβει σχετική απάντηση.
   
Γ. Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική)

Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και, κατά συνέπεια, επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα, προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 (σύμφωνα με την επενδύτρια εταιρεία).

Στο Στρατώνι (Μαύρες Πέτρες & Μαντέμ Λάκκος), συνεχίζεται η εκμετάλλευση του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών και η επεξεργασία του μεταλλεύματος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού. Στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου το μεταλλείο έχει κλείσει και εκεί θα δημιουργηθεί το μεταλλευτικό κέντρο της “Ελληνικός Χρυσός”, που θα περιλαμβάνει το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και τη μεταλλουργία χαλκού, χρυσού και αργύρου.

Εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το έργο
 1. Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού,Χρυσού και Θειικού Οξέος: καθυστέρηση 31 μήνες. Υποβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2014 προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ, επεστράφη από τους κ. Λαφαζάνη και Σκουρλέτη, επανακατατέθηκε μετά τη θετική απόφαση του ΣτΕ το Σεπτέμβριο του 2016, απερρίφθη εκ νέου και η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από 28/12/2016.
 2. Τεχνική Μελέτη Νέας Μονάδας Εμπλουτισμού:  καθυστέρηση 31 μήνες. Μετά τη σχετική προσφυγή και δικαίωση στο ΣτΕ, η μελέτη κατατέθηκε στις σχετικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ προς έγκριση. Τον Αύγουστο του 2016, η εταιρεία ενημερώθηκε ότι το σχέδιο απόφασης έχει προωθηθεί στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου για υπογραφή. Η έκδοση της εγκριτικής απόφασης εκκρεμεί έως σήμερα.

Επενδυτικό Σχέδιο: Ολυμπιάδα / Στρατώνι / Σκουριές 

Σύμφωνα με το ενιαίο Επενδυτικό Σχέδιο για Σκουριές, Ολυμπιάδα, Στρατώνι, προβλέπεται:
 • Στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου να δημιουργηθεί το μεταλλευτικό κέντρο της Ελληνικός Χρυσός, που θα περιλαμβάνει το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και τη μεταλλουργία χαλκού, χρυσού και αργύρου και νέα υπόγεια σήραγγα 9 χλμ που θα συνδέει την Ολυμπιάδα με το εργοστάσιο. Η  μεταλλουργία χρυσού θα χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης  ( flash smelting) και θα συντροφοδοτείται από το συμπύκνωμα των Σκουριών (Δεν χρησιμοποιείται κυάνιο όπως στην μέθοδο που αρχικά που είχε προταθεί και απορίφθηκε από το ΣΤΕ, οπότε και επιλέχθηκε η μέθοδος ακαριαίας τήξης, που πέρασε με θετική απόφαση από το ΣΤΕ).
 • Το μετάλλευμα των Σκουριών, θα εμπλουτίζεται στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στον Μαντέμ Λάκκο.
 • Το μετάλλευμα της Ολυμπιάδας, θα μεταφέρεται μέσω της νέας σήραγγας Ολυμπιάδας – Μαντέμ Λάκκου 9 χλμ στο νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο, και στη συνέχεια, θα διοχετεύονται για επεξεργασία παράλληλα με το μετάλλευμα των Σκουριών, στη μεταλλουργία που θα λειτουργεί επίσης στον Μαντέμ Λάκκο.
 • Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών θα συνεχίσει να λειτουργεί και να επεξεργάζεται το μετάλλευμα μαζί με το μετάλλευμα της Ολυμπιάδας, στο νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού του Μαντέμ Λάκκου.
 • Τα υφιστάμενα εργοστάσια εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι καταργούνται, αποκαθίστανται και αποδίδονται στην τοπική κοινωνία για αξιοποίηση, απελευθερώνοντας όλη την παραλιακή ζώνη.
Στόχος είναι το 2024 - 2025 να επιτευχθεί καθετοποιημένη παραγωγή χαλκού – χρυσού - αργύρου στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, συνδυάζοντας τα συμπυκνώματα Ολυμπιάδος και Σκουριών, χωρίς τη χρήση κυανιούχου νατρίου.

Επένδυση και αναμενόμενα οφέλη

 

Επένδυση: Μέχρι σήμερα, η επένδυση μαζί με το λειτουργικό κόστος έχει αγγίξει τα 800.000.000 ευρώ και για να ολοκληρωθεί απαιτούνται άλλα 400.000.000 για εργασίες στις Σκουριές και άλλα 300.000.000 για τη νέα μεταλλουργία και το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού, συνολικά δηλ. πάνω από 1,5 δις αρχική επένδυση.
Για το Δημόσιο: Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, πέρα από το φόρο εισοδήματος που ανέρχεται στο 29% επί των κερδών,  προβλέπονται επίσης royalties υπέρ Δημοσίου,  που σήμερα ισούνται  με το 1,2% του ετήσιου τζίρου και μπορεί να ανέλθει μέχρι το 2,5% όταν ξεκινήσει η παραγωγή χρυσού, από τα οποία το 40% θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία μέσω του Δήμου.
Θέσεις Εργασίας: τουλάχιστον 2.000 άτομα στις εγκαταστάσεις της, αναζωογονώντας περαιτέρω την περιοχή, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας επιπλέον.
Επίσης, η “Ελληνικός Χρυσός” εκτιμά ότι θα:
 • αποδώσει πάνω από 1 δις ευρώ σε άμεσους φόρους τα επόμενα 20 έτη
 • δαπανήσει 150.000.000 ευρώ σε εργασίες βελτίωσης του περιβάλλοντος και 75.000.000 ευρώ σε τοπικά έργα υποδομής

Δ. Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)

Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται, επί του παρόντος, σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες - Και οι δύο αδειοδοτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: