Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

El Pais: Μεϊμαράκης, ο άνθρωπος που ανέστησε τη Νέα Δημοκρατία

El Pais: Μεϊμαράκης, ο άνθρωπος που ανέστησε τη Νέα Δημοκρατία - Κεντρική ΕικόναΤον παγκόσμιο Τύπο κατακτά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόσο με το στυλ του, όσο και με την προσωπικότητά του με τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο να κάνουν αναφορά στον πολιτικό που έφερε την ανατροπή.
Από χθες κατά σειρά ΒΒC, Wall street Journal , Financial times  κάνουν εκτενείς αναφορές, αφιερώματα και ρεπορτάζ στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο παρουσιάζουν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.
Σειρά σήμερα είχε η ισπανική εφημερίδα Εl Pais η οποία σήμερα αποθεώνει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο παρουσιάζει ως τον άνθρωπο που ανέστησε τη ΝΔ. Θέλοντας να
σκιαγραφήσει το προφίλ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει λόγο για έναν «καθημερινό, συνηθισμένο άνθρωπο». Ως εκ τούτου, η προσχηματική, ειρωνική και εν πολλοίς φτηνή λοιδορία των αντιπάλων του για το στυλ και για την γλώσσα που χρησιμοποιεί μπορεί να λειτουργεί και υπέρ του.
Στην πραγματικότητα, αναφέρει η εφημερίδα, έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτικό που ανάστησε τη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα προερχόταν από δύο άσχημα αποτελέσματα (εκλογές Ιανουαρίου και δημοψήφισμα) και στο εσωτερικό του υπήρχαν ρωγμές μεταξύ των «οικογενειών», ενώ ανέλαβε το δύσκολο έργο αμέσως μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.
«Η ηγεσία του Μεϊμαράκη ήταν ένας ουσιαστικός λόγος για την αναγέννηση των συντηρητικών, αν και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τα δικά του προτερήματα όσο με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δυνάμεις. Στην πρόθεση ψήφου, οι ψηφοφόροι δίνουν στη ΝΔ ένα ποσοστό κοντά στο 26% - ό,τι, περίπου, είχε λάβει και στις εκλογές του Ιανουαρίου», αναφέρει συγκεκριμένα.
Ωστόσο, ο βετεράνος πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας που εντάχθηκε στο κόμμα το 1974, δεν είναι αυτό που ονομάζουμε «βαρόνος». Ακόμη κι έτσι, όμως, διαθέτει «ειδικό βάρος» και γίνεται σεβαστός. Από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος δεν έχει υποπέσει σε κάποιο σοβαρό λάθος, ενώ συχνά απαντάει στον Αλέξη Τσίπρα με τον ίδιο διαλεκτικό τόνο.
Ο δικηγόρος Μεϊμαράκης, συνεχίζει το άρθρο, είναι ένας από τους πολιτικούς που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει τα πάντα, αν κληθεί. Κάτι που το απέδειξε και πρόσφατα όταν δέχθηκε να αναλάβει τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας σε μια δύσκολη εποχή για το κόμμα. Επιπλέον, η θητεία του ως Προέδρου της Βουλής τον βοηθάει να γνωρίζει όλους τους κοινοβουλευτικούς μηχανισμούς, ενώ έχει επιδείξει μια θαυμαστή ικανότητα να θέτει έξυπνα ερωτήματα στον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι έχει να κάνει με το Μνημόνιο και τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.
Η El Pais σημειώνει πως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η κυβερνητική θητεία του, καθώς έχει υπάρξει δυο φορές υπουργός (Πολιτισμού και Άμυνας). Για τη θητεία στο υπουργείο Άμυνας έχει δεχθεί την επίθεση των πολιτικών αντιπάλων του και ιδιαιτέρως του Πάνου Καμμένου που τον κατηγορεί για αμφίβολα συμβόλαια υποβρυχίων που υπογράφηκαν επί ημερών του. Αυτές οι κατηγορίες, όμως, δεν φαίνεται να έχει αντανάκλαση στους ψηφοφόρους. Αυτή τη στιγμή η δημοφιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτή του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν είναι απλό αν σκεφτεί κανείς πόσο δημοφιλής ήταν προ καιρού ο πρώην πρωθυπουργός.
Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει για την αυτοδυναμία, ο Μεϊμαράκης συζητάει για συνένωση όλων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της Ελλάδας, ακόμη και με παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τεχνοκρατών. Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως, ίσως, αυτό να είναι το μοναδικό λάθος που έχει κάνει ως τώρα. Αν και στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ως ηγέτης κόμματος που επιθυμεί να κυβερνήσει και ανέπτυξε το πρόγραμμά του σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας που ενδιαφέρουν την κοινωνία.
«Για πολλούς είναι βαρετός, για άλλους αρκετά παλαιοκομματικός για να κυβερνήσει, ενώ για τους αντιπάλους του είναι ένας λύκος που ντύθηκε... κεντρώο πρόβατο. Ωστόσο, ο άγνωστος Μεϊμαράκης θα αποκαλυφθεί την επομένη των εκλογών όταν θα κληθεί να συμμαχήσει με κάποιον παρτενέρ που προηγουμένως δεν θα μπορούσε να φανταστεί».


http://www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: